Nyhed
10. juni 2011 | 19:20

Torturfilm forbudt i England

Den britiske filmcensur forbyder Tom Six’ The Human Centipede II, fordi man mener, at den indeholder en farlig blanding af sex og vold. Beslutningen møder kritik.
Af Mattias Blicher

”Jeg har åbenbart lavet en gruopvækkende skrækfilm, men bør en god skrækfilm ikke være gruopvækkende?”

Sådan spørger den hollandske instruktør Tom Six retorisk i en e-mail, som han har sendt til det britiske filmmagasin Empire.

E-mailen er en reaktion på, at den britiske filmcensur-styrelse BBFC ikke har udstedt en censurattest til Six’ skrækfilm The Human Centipede II, som film skal have for at komme i britiske biografer og blive solgt på dvd i Storbritannien.

Seksuel ophidselse

Det er ikke første gang, at film nægtes biografdistribution i Storbritannien, som har en meget strengere censur end i Danmark.

Det skete for eksempel også i 1974 for den makabre Motorsavsmassakren, som først blev lovlig i 1999. Siden 2000 har BBFC ifølge The Guardian nægtet tyve film censurattester.

Filmtitlen The Human Centipede II refererer til en slags skolopender, som den perverse hovedperson skaber ved at sy mennesker sammen, så mund er forbundet til anus.

”The Human Centipede II’s principielle fokus er den centrale karakters seksuelle ophidselse ved tanken om ideen ved og synet af sine ofres totale nedværdigelse, ydmygelse, skamfering, tortur og død,” udtaler BBFC.

Det er bare fiktion
I etteren The Human Centipede, som BBFC lod slippe igennem censuren, er skolopenderen resultatet af en tysk læges drøm om at skabe et menneskeligt leddyr med ét fordøjelsessystem.

I toeren sidder en mand og ser den første film, mens han onanerer. Manden bliver så betaget, at han skaber sin egen skolopender, som han senere voldtager.

Tom Six er vred over den britiske censur. Han mener, at det skal være op til folk selv at bedømme hans film.

”Kære venner, det er en f****** FILM! Det er alt sammen fiktivt, ikke virkeligt. Det hele er fantasi. Det er kunst. Giv folk muligheden selv for at se den eller lade være.”

Tyrannisk censur
Brendan O’Neill, den engelske redaktør for magasinet Spiked, bryder sig heller ikke om censuren. På sin blog i avisen The Telegraph skriver O’Nell, at han ikke har lyst til at se Human Centipede II, men han vil gerne have retten til at se den.

”Sagen opsummerer glimrende censurens tyranniske elitisme og BBFC’s behandling af befolkningen som potentielle seksuelle afvigere, der kan blive komplet skøre af en enkelt film,” raser Brendan O’Neill og spørger retorisk, hvorfor filmen ikke har fordærvet medlemmerne af BBFC.

”Hvad gør dem så specielle, at de er i stand til at se en film på to timer med et seksuelt monster uden at gå helt fra koncepterne, hvorimod publikum – du og jeg – tilsyneladende ikke kan?”

Ikke værre end Antichrist
Brendan O’Neill mener ikke, at excesserne i The Human Centipede II er værre end excesserne i Antichrist.

Når BBFC forbyder Six’ film og tillader Lars von Triers, så skyldes det ifølge redaktøren, at censuren behandler ”de pæne” arthouse-tilskuere anderledes end mainstreampublikummet, som man betragter som ”skræmmende uforudsigelige særlinge”.

”Jeg vil langt hellere leve i en verden, hvor butikker sælger sindssyge film med menneskelige skolopendre, end i en verden, hvor mennesker, jeg aldrig har mødt, stemt på eller ved noget som helst om, mener, at de er berettigede til at agere forældre på mine egne.”

Det er uvist, om The Human Centipede II får dansk biografpremiere. The Human Centipede gjorde ikke.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko