Nyhed
25. dec. 2008 | 17:01

Ekkos julekalender 2008

Fra alle os til alle jer ...

Af Kristoffer Hegnsvad

Ekko tæller ned til juleaften med en julekalender, der består af 24 klip fra YouTube udvalgt af 24 folk fra den danske filmbranche.

Klippene er sjove, mærkelige, eventyrlige, overrumplende, skræmmende, tankevækkende eller bare skamløst underholdende.

Det sidste klip i julekalenderen er valgt af selveste Harmony Korine, en af USA’s mest originale og sjælfulde avantgarde-filmskabere. Han stod bag manuskriptet til Larry Clarks Kids, en rebel without a cause-ungdomsfilm i en AIDS-tid, og debuterede som instruktør med Gummo, der skildrer bizarre eksistenser i en ødelagt by i Ohio.

Men Korines største bedrift er den skræmmende og bevægende Julien Donkey-Boy, Dogmefilm #6, som han skabte med to nydanskere, fotografen Anthony Dod Mantle og klipperen Valdís Óskarsdóttir. Filmen er et portræt af en dysfunktionel familie set med den skizofrene søns øjne, og den kombinerer fragmenteret fortællestil a la Jean-Luc Godard og hudløs realisme i skuespillet a la John Cassavetes.


25. december: Harmony Korine, amerikansk instruktør

Harmony Korine til Ekko om klippet: ”Det her er mit yndlingsklip på YouTube. Det giver mig lyst til at gå ind i politik og indføre en lov, der tvinger lærerne til at vise deres elever klippet hver morgen inden undervisningen. Jeg synes, man skal udskifte Troskabsløftet med denne vidunderlige optagelse af en hund, der onanerer som et menneske.”


24. december: Henrik Bo Nielsen, adm. direktør for Det Danske Filminstitut

Henrik Bo Nielsen om klippet: ”Grundlæggende er jeg dybt skeptisk over for YouTubes glade amatørparade. For mange klip med tissende katte eller faldende spædbørn bringer tankerne hen på fortidens ’hjemmevideo’. Glæden ved til dagligt at beskæftige sig med professionel, kurateret kunst vokser ved hvert opslag på siden. Men: Ægte talent fornægter sig ikke. I en tid med for meget ’comedy’ og for lidt ægte satire er klippet ’Gobble! Gobble!’ en lise for sjælen. Så få virkemidler og så meget power gør mig i godt humør, hver gang jeg ser det.”


23. december: Kim Magnusson, producent

Kim Magnusson om klippet: ”Selv i disse krisetider er der håb derude. Ingen film er bedre at se eller gense i julen end Frank Capras klassiker. Her er de ni bedste juleafslutningsminutter, der findes … glædelig jul, alle sammen!”




22. december: Claus Christensen, chefredaktør for Ekko 

Claus Christensen om klippet: ”Råd til børn og svage sjæle: Forsøg ikke at efterligne Gummi Tarzan, men find ud af, hvad du selv er god til.”




21. december: Anders Østergaard, instruktør

Anders Østergaard om klippet: ”Den engelske komponist Gavin Bryars samlede i begyndelsen af 70’erne lydmateriale til en dokumentarfilm om hjemløse i London. På gaden foran Waterloo Station optog han en forkommen gammel vagabond, som midt i vrimlen sang en enfoldig lille salme fra sin barndoms søndagsskole. Hjemme i sit studie lod Bryars ofte den lille lydstump køre i loop, og da han en dag havde ladet døren stå åben efter at være gået til frokost, kom han tilbage til et studie fyldt med folk, der – tiltrukket af vagabondens sang – var sivet ind fra de tilstødende studier og kunstner-atelierer.  Det spontane publikum sad nærmest som i trance, mange med tårer ned ad kinderne. Bryars indså, at den lille båndsløjfe fra Waterloo Station havde en næsten magisk påvirkning på sine lyttere, og i de næste mange år udsatte han optagelsen for adskillige arrangementer og orkestreringer i helt op til 74 minutters længde – uden det tilsyneladende var muligt at slide materialet op. Da Bryars senere undersøgte, hvad der videre var hændt med vagabonden, fik han oplyst, at den gamle mand var fundet død få dage efter, at han havde givet sin sang til Bryars’ båndoptager. Glem billedsiden på dette klip og lyt til et menneske på sit livs yderste: fredfyldt, salig og helt urørlig – og ja, det er Tom Waits, der synger med til sidst.”

 


20. december: Morten Hartz Kaplers, instruktør

Morten Hartz Kaplers om klippet: ”Danske filminstruktører er kedelige sammenlignet med vores kollegaer fra resten af verden, fordi danskere lider af en mangel på beherskelse af kunsten at være selvhøjtidelig. Men for at råde bod på jammeren har jeg valgt et lille klip med vores Mester, som sætter en så flot standard, at selv Simon Staho og Christoffer Boe har svært ved at følge med.”




19. december: Manuel Alberto Claro, fotograf

Manuel Alberto Claro om klippet: ”God jul og god Nat.”


18. december: Mikala Krogh, instruktør

”Da jeg lavede min seneste film, Alt er relativt, brugte vi mange YouTube-klip som skitser og inspiration. Dette motorcykelklip ville jeg gerne have med i den endelige film som en illustration på egoistisk lykke. Jeg forsøgte at få fat i manden bag. Det viste sig, at han i mellemtiden var død i en motorcykelulykke.”





17. december: Christoffer Boe, instruktør

Christoffer Boe om klippet: ”Mens mørket melder sig, sneen daler, og vi hygger om hinanden med små juleeventyr, må vi ikke glemme, at den største historie af dem alle er netop dét. Et eventyr.”
 



16. december: Jakob Høgel, leder af New Danish Screen

Jakob Høgel om klippet: ”Der er nogen, der venter på fly fra luften med gaver. Venter du ikke også på noget i dit liv? Hvad vil du gøre ved det? Den store udfrielse kommer her i form af den tarveligste løsning. Gådefuldt og dybt foruroligende.”


15. december: Ditte Haarløv Johnsen, instruktør

Ditte Haarløv Johnsen om klippet: ”Glædelig jul til alle fra mormor og mig.”

14. december: Martin de Thurah, instruktør

Martin de Thurah: ”Det er en så fin og sjov idé at lægge ’forkert’ lyd på billeder. Manden med franskbrødet er helt fantastisk.”

 
13. december: Laura Christensen, skuespiller

Laura Christensen om klippet: ”Tyskere er notorisk dårlige til engelsk, fordi de synkroniserer udenlandske film og tv i en stædig tro på, at resten af verden nok skal lære tysk. Med skøn ironi opfordrer denne reklame tyskerne til at forbedre deres engelskkundskaber.”



Se afsnit 1-12 her

 

 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko