Nyhed
09. feb. 2009 | 08:13

TV 2 News – med en ordentlig bjørn på

TV 2 News gav seeren indtryk af, at Lille soldat er blevet modtaget med stående ovationer på Berlinalen og lutter ros i de tyske aviser.

Af Peter Tudvad

Nogle journalister betragter en filmfestival som en slags landskamp. De følger deres egne instruktører, manuskriptforfattere og skuespillere. På pressekonferencer, på den røde løber ved gallaforestillinger og selvfølgelig, når publikum afsiger deres dom efter forevisningerne.

Egentlig ganske naturligt, at man især interesserer sig for sine landsmænd på grønsværen, de skrå brædder eller det store lærred, når de er uden for rigets grænser.

”De rejste sig op og klappede”
TV 2 News gør det også lørdag den 7. februar. Annette K. Olesen er nemlig repræsenteret med Lille soldat i hovedkonkurrencen på Berlinalen og kandiderer derfor til en af festivalens priser, altså en såkaldt Bjørn.

Journalist Ole Kolster fortæller, at publikum efter en visning fredag ”rejste sig op, og de klappede”.

Ekko var også til stede ved en forevisning fredag, nemlig formiddagens presseforevisning, hvor der kun lød spredt applaus, der hurtigt døde ud. De mange hundrede journalister rejste sig op – og gik, som de nu engang gør, når de skal videre til næste forestilling på dagens program.

”De er generelt positive”
Måske har Kolster været til eftermiddagens visning, som var åben for menige biografgængere. Og måske har de, som han antyder, givet stående ovationer. Men det er ikke noget, der har fundet vej til lørdag morgens tyske aviser.

Dem har Kolster selvfølgelig haft fat i, for de ligger kvit og frit fremme til journalisterne, når de møder om morgenen i Berlinale Palast for at se dagens første film i hovedkonkurrencen.

”De er generelt positive,” fortæller Kolster om anmeldelserne af Lille soldat, som Annette K. Olesen – og danskerne derhjemme – åbenbart kan glæde sig over.

Mittelbau
Det lyder måske lidt vagt, men Kolster henviser også specifikt til tre aviser, som han holder op foran kameraet til ære for TV 2 News’ seere. Der Tagesspiegel skriver ifølge Kolster, at det er en ”solid” og ”indtrængende” film.

Det er sandt nok, men faktisk ender den berlinske filmanmelder, Christian Peitz, med at rangere filmen blandt festivalens ”Mittelbau”, som her omtrent betyder dens jævne mellemlag:

”En Berlinale-hovedkonkurrence lever ikke bare af de tre-fire fremragende bidrag, derimod også af det jævne, af en håndfuld solide produktioner. Lille soldat er sådan en film. Indtrængende, oprigtig film.”

Faktisk er dette et maskeret slag i hovedet på Berlinalens arrangører, der altså ikke har været i stand til at diske op med flere end tre-fire virkelig gode film til hovedkonkurrencen.

Kort og godt … sådan omtrent
Berliner Zeitung skriver ifølge Kolster ”kort og godt: ’Det er en film om et meget, meget vigtigt emne.’”

Kort og godt!

Tja, faktisk skriver Jens Balzer, at Lille soldat behandler alle mulige vigtige problemer såsom traumer, kvindehandel, vågnende erkendelse af lesbiske tilbøjeligheder, vanskeligt far-datter-forhold og mere til.

”Det er meget: for meget for denne lille film, hvori hovedpersonerne enten udtrykker deres indre oprør gennem for meget snak (faren) eller for lidt snak (datteren, naboen, afrikanske piger blandt andre).”

Og så tilføjer Balzer, at filmen ikke bliver bedre af den typiske skandinaviske uldne ambient-jazz-underlægningsmusik.

Sølle bliver til godt
Endelig har Kolster også kastet et blik på Frankfurter Allgemeine Zeitung. Avisen skriver – som Kolster helt korrekt refererer – at man kunne frygte, at Lille soldat ville bryde sammen under vægten af sine mange alvorlige emner, men holder stand.

Det bliver i Kolsters aftapning til en positiv anmeldelse, selvom Frankfurt-avisen blot noterer, at Annette K. Olesen redeligt lader de mange løse ender forblive løse, når de nu engang ér løse.

”Så altså gode, positive anmeldelser til Lille soldat,” sammenfatter Kolster sin læsning af de tyske aviser. En temmelig fri læsning, som det fremgår. Og en temmelig selektiv læsning.

For i en af de aviser, som festivalarrangørerne har lagt frem for Kolster, nemlig Berliner Morgenpost, giver syv filmanmeldere fra syv forskellige organer – aviser, magaziner og tv-stationer – deres dom til kende i form af stjerner.

To af dem giver tre stjerner: ”God.” Men fem af dem giver to stjerner: ”Sølle.” Gode, positive anmeldelser?

Kolsters glade budskab
Bedre tager det sig ikke ud i fagpressen, som også ligger fremme af hensyn til Kolster og andre, der er interesserede i at rapportere, hvordan deres landsmænd anmeldes af regulære filmrapportere.

”Kvindelig soldat formår ikke at fange publikum,” konstaterer Alissa Simon i det toneangivende, amerikanske brancheblad Variety.

Dan Fainaru i Screen kalder nok Trine Dyrholm ”en af Europas fremmeste skuespillerinder”, men bemærker, at hun i Lille soldat tvinges til at spille alt for tilbageholdent – et problem, når hun optræder i næsten alle filmens scener. Altså konkluderer Fainaru, at ”filmen holder sit publikum på arms længde, så det blot observerer, men aldrig berøres eller involveres”. To stjerner!

Og så tager vi lige Ole Kolsters glade budskab i TV 2 News én gang til: ”Så altså gode, positive anmeldelser til Lille soldat”!

Ja, seerne kan godt begynde at glæde sig til en dansk Bjørn – hvis det ikke bare er journalisten, der har fået en bjørn på.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko