Nyhed
11. juli 2010 | 11:55

Instruktør fjernede ”likvidering”

Janus Metz klippede kontroversiel replik ud af Armadillo kort før premieren og forsøgte at få ordet ”likvidering” fjernet fra magasinartikel.
Af Claus Christensen

B.T. afslørede onsdag, at Forsvaret har forsøgt at true sig til at få udleveret en kontroversiel scene i Armadillo.

I scenen siger en soldat, at han har likvideret talibanere under en kamphandling den 25. juni 2009.

Filmholdet afbrød i protest mod truslen optagelserne i Afghanistan i fire dage, og filmen, der er blevet set af 100.000 biografgængere, var tæt på at gå i vasken.

Men det er ikke kun Forsvaret, som har haft problemer med den pågældende udtalelse, som var meget tæt på ikke at være kommet med i filmen.

Benhård kriminalisering
Kort før verdenspremieren i Cannes i maj 2010 valgte instruktøren Janus Metz nemlig selv at klippe soldatens udtalelse ud af filmen, selv om den var central for handlingen.

Det skete umiddelbart efter, at instruktøren havde vist filmen for de medvirkende soldater.

”Vi spurgte os selv, om det var forsvarligt at bringe udtalelsen. Det er jo en benhård kriminalisering, soldaten laver af sig selv,” siger Janus Metz.

Ny version uden ”likvidering”
Efter at have klippet replikken ud kontaktede Janus Metz forfatteren Carsten Jensen, der havde set en arbejdskopi af Armadillo og skrevet et essay til Filmmagasinet Ekko.

Metz viste den nye version af filmen – uden likvideringsreplikken – og han ville sikre sig, at ordet ”likvidering” ikke optrådte i Ekko-artiklen, som på det tidspunkt ikke var blevet trykt.

Men ordet var med i artiklen.

”Der følger en debriefing, hvor der omhyggeligt redegøres for ’likvideringerne’, som de åbenlyst benævnes,” skriver Carsten Jensen om den pågældende scene.

Med blødende hjerte
Trods pres fra instruktøren ønskede hverken Carsten Jensen eller Ekko at ændre artiklen, og Janus Metz valgte i sidste ende at sætte den kontroversielle replik tilbage i filmen.

”De medvirkende er mit blødende hjerte, så det var fandeme hårdt. Det var en af de værste perioder i mit liv,” siger Janus Metz.

”Men hvis det kom frem, at vi havde fejet noget ind under gulvtæppet, ville både filmen og jeg miste integritet. Og jeg tror også, at soldaterne ville gøre det. Det ville nærmest blive endnu værre for dem,” forklarer instruktøren, der isolerede sig i fire dage i Stockholm.

Sætter tingene på spidsen
”Jeg medbragte to versioner, én med ordet ’likvidering’ og én uden. På afstand af tingene stod det klart for mig, at det var væsentligt at have ordet med, fordi det sætter tingene på spidsen og balancerer filmen, så den står som et åbent spørgsmål.”

”Uden replikken opfattede man ikke det, der var sket i kamphandlingen med afghanerne, som andet end et løst rygte,” siger Janus Metz.

”Likvideringen” har fået Forsvaret til at iværksætte en auditørundersøgelse af, om danske soldater har overtrådt krigens love i Afghanistan.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko