Serieanmeldelse
22. apr. 2017 | 14:27

Skam – sæson 4, afsnit 2

Foto | NRK
Det er kun Sana (Iman Meskini), der kan få sin vilje ved bare at trutte med munden og knibe øjnene hårdt sammen.

Skandinaviens store ungdomsserie løfter niveauet i andet afsnit, hvor små problemer bliver højdramatiske i det kompromisløse teenageliv.

Af Jens Steinicke Kjær

Der er romantik i luften, da Sana (Iman Meskini) lurer på sin storebrors ven Yousef (Mikael Øverlie Boukhal), som uvidende om hendes tilstedeværelse danser ekstra sensuelt til tonerne af flødedrengen The Weeknd i Sanas stue.

Hun havde ellers lige gang i en bøn, og sæsonen fortsætter med at få det til at se meget svært ud at være seriøst religiøs og norsk teenager samtidig.

Sådan blev det emne også proppet ned i halsen på os i første sidste afsnit, men i andet afsnit får vi også en smuk og ny vinkel på Sanas forhold til både kærlighed og religion.

Da hun i skolen tjekker Yousef ud på Facebook, spiller stille, fortryllende musik hen over billederne af Yousef, der selvfølgelig ser ekstra godt ud på det sociale medie. Musikken minder en hel del om den musik, der kommer, når Sana beder, og vi forstår nu, at Sana føler den samme glæde, når hun dyrker sin religion, som når hun er forelsket.

Ligesom i de forrige sæsoner er hovedpersonernes online-liv en stor del af historien. Igen viser serieskaber Julie Andem, at det sagtens kan gengives, hvordan det føles, når man modtager en venneanmodning eller beskeder fra en person, man holder af på sociale medier.

Som de fleste unge mennesker nok ved, hopper hjertet nemlig mindst lige så meget i sådan en online-situation, som når man er AFK (”away from keyboard”, hvis nogen skulle være i tvivl).

De fleste ved også, hvor stressende en gruppesamtale kan lyde på en iPhone, hvis den ikke er lydløs, og de bippende lyde afbryder da også Sana i sin stille bøn.

Endnu engang bliver gnidningerne mellem teenageliv og religion markant understreget.

I afsnittet konfronteres Sana også løbende med kælende kærestepar som Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm), der nusser i klasselokalet, og Vilde (Ulrikke Falch) og hendes nye kæreste Magnus (David Alexander Sjøholt), der sidder næsten irriterende tæt på hinanden i skolegården.

Inden parret dukkede op, var Noora (Josefine Frida Pettersen) ellers ved at fortælle Sana en tilsyneladende dyb hemmelighed om hende og kæresten Williams forhold, der tydeligvis ikke kører på skinner. Noora er også blevet glad for Yousef efter sidste weekends fest.

Her er Sana tydeligt jaloux og fortæller hensynsløst og løgnagtigt, at muslimske drenge og norske piger slet ikke kan fungere sammen. Trekantsdramaet fortsætter således i fuldt flor og ser ud til at få de værste sider frem i Sana.

Men serien glemmer bestemt ikke humoren. Det ses til sidst i afsnittet, som er en slags stand-off mellem Sanas pigegruppe og en anden gruppe, der kaldes Pepsi-Max-pigerne.

De er ved et tilfælde ude for at se på den samme bus, som begge grupper har i sinde at bestille til deres rustur. Pigernes replikker i scenen forklarer fint, hvordan begge grupper har stor interesse i bussen og verbalt kæmper for at få lov til at købe den.

Men det er især de onde og skulende blikke, som kun teenagepiger kan lave til hinanden, samt den akavede tavshed mellem replikkerne, der giver scenen en sjov og intens nerve.

Igen afbilder et afsnit af Skam kompromisløst teenagelivet og får dets umiddelbart små og ubetydelige problemer til at fremstå højdramatiske. Præcist som teenagere føler dem.

Trailer: Skam – sæson 4

Kommentarer

Titel:
Skam

Land:
Norge

År:
2017

Serieskaber:
Julie Andem

Medvirkende:
Josefine Frida Pettersen, Iman Meskini, Ulrikke Falch, Tarjei Sandvik Moe, David Alexander Sjøholt, Mikael Øverlie Boukhal

Spilletid:
Ti afsnit af 25 minutter

Anmeldelse:
Et afsnit

Premiere:
23. april på DR3

© Filmmagasinet Ekko