Nyhed
30. jan. 2017 | 12:07

Asghar Farhadi kommer ikke til Oscar-showet

Foto | Festival de Cannes
Asghar Farhadi sendte håndkys til forsamlingen, da hans Sælgeren vandt for bedste manuskript til Cannes-festivalen sidste år, men nu bliver han væk fra årets Oscar-uddeling.

Den iranske instruktør, der dyster med danske Martin Zandvliet om Oscar’en for bedste ikke-engelsksprogede film, bliver væk i protest mod Donald Trump.

Af Nicki Bruun

Det udløste ramaskrig og protester i hele USA, da Donald Trump i en af sine første handlinger som amerikansk præsident i fredags underskrev et kontroversielt dekret.

Dekretet betyder, at de amerikanske grænser bliver lukket for flygtninge i 120 dage, mens borgere fra syv lande, deriblandt Iran, bliver udelukket i 90 dage.

Dermed vil den iranske instruktør Asghar Farhadi ikke kunne deltage i Oscar-showet, hvor hans Sælgeren – der vandt to store priser i Cannes sidste år og får dansk premiere 6. april –er nomineret for bedste ikke-engelsksprogede film.

Nu har Farhadi selv udtalt sig om sagen i et brev, der blev bragt i New York Times i går.

”Jeg annoncerer med beklagelse, at jeg har besluttet ikke at deltage i Oscar-uddelingen sammen med mine kolleger fra filmbranchen,” skriver Asghar Farhadi.

Høge skaber frygt
Der var ellers blevet spekuleret i, at den berømte instruktør, der vandt en Oscar for Nader og Simin – en separation i 2012, nok kunne få dispensation til at komme ind i landet.

Og det var da også hans plan at deltage i showet og gøre opmærksom på sin utilfredshed med den politiske tilstand over for pressen, skriver Asghar Farhadi.

”Det ser imidlertid ud til, at min deltagelse vil afhænge af ’hvis’ og ’måske’, hvilket ikke er acceptabelt. Ikke engang, selv om der bliver gjort undtagelser for mig. Derfor vælger jeg at ytre min holdning her i stedet,” skriver Farhadi videre i brevet, der angriber Trumps ”os-og-dem”-mentalitet.

”Sådan er det ikke bare i USA. De politiske høge er også i mit hjemland. I mange år har de forsøgt at skabe frygt i befolkningen. Det er et vigtigt værktøj, som bruges til at retfærdiggøre ekstremistisk og fanatisk opførsel af snæversynede individer.”

Oscar-akademiet foruroliget
Blandt de fleste eksperter er tyske Maren Ades tre timer lange komedie Min far Toni Erdmann stadig favorit i kategorien, hvor også Martin Zandvliets Under sandet og den svenske En mand der hedder Ove er nomineret.

Men man kan spekulere i, at det måske ikke skader Farhadis chancer for at vinde, når det Trump-kritiske Oscar-akademi i Hollywood skal udpege vinderen.

Akademiet udtalte sig allerede lørdag om sagen, hvor de kaldte den sandsynlige udelukkelse af Farhadi for ”dybt foruroligende”.

Asghar Farhadi slutter selv sit brev af med et håb for fremtiden.

”Jeg udtrykker hermed min fordømmelse over de uretfærdige forhold, som nogle af mine landsmænd og borgerne i de seks andre lande oplever, når de forsøger at komme lovligt ind i USA. Jeg håber, at den nuværende situation ikke fører til mere splittelse blandt landene.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko