Cannes 2015
19. maj 2015 | 21:58

Cannes-instruktør savner stærke kvinderoller

Foto | Luis Ricardo Montemayor Cisneros
47-årige Denis Villeneuve er fra den fransktalende provins Québec i Canada. Hans nye Sicario foregår på grænsen mellem USA og Mexico og er i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen.

Denis Villeneuve er i Cannes med Sicario. På dagens pressemøde talte han kvindernes sag og gjorde grin med festivalens forbud mod kvinder i flade sko på den røde løber.

Af Nicki Bruun

Den fransk-canadiske instruktør Denis Villeneuve, der senest hittede med den mørke thriller Prisoners, har netop vist sin nye Sicario på festivalen i Cannes.

De første reaktioner på filmen er ganske positive, og i Ekkos Stjernebarometer ligger filmen med et snit på 2,7. En af deltagerne i panelet, engelske Damon Wise fra Empire, vælger ligefrem Sicario som sin favorit til at løbe med Guldpalmen.

”Det er en nervepirrende thriller, der samtidig har noget på hjerte. Den handler om USA’s kamp mod et barbarisk narkokartel i Mexico og viser, hvor let moralen kan skride i jagten på forbryderne. Sicario er for mig at se det opgør med USA's illegale metoder, som Zero Dark Thirty ikke var,” lyder det fra Ekkos chefredaktør i Cannes.

Hollywood foretrak en mand
I filmen spiller Emily Blunt en ung FBI-agent, der trækkes ind i en CIA-mission, så sidstnævnte bureau kan legitimere deres arbejde.

Efter visningen var der pressemøde, hvor Villeneuve foruden Emily Blunt fik selskab af blandt andre filmens mandlige hovedroller: Benicio Del Toro og Josh Brolin.

Instruktøren fortalte, at Sicarios manuskriptforfatter, debutanten Taylor Sheridan, tidligt var blevet spurgt, om filmens hovedperson kunne have været en mand.

”Folk var bange for manuskriptet, blandt andet fordi hovedpersonen var en kvinde,” sagde han til den forsamlede verdenspresse. ”Men heldigvis havde forfatteren modet – hvilket lyder mærkeligt, for det burde ikke kræve mod – til at lade hovedpersonen forblive en kvinde.”

”Er jeg barsk?”
Også Emily Blunt, der spiller røvsparkende kvinde over for Tom Cruise i Edge of Tomorrow, blev bedt om at forholde sig til kønsspørgsmålet.

”Jeg bliver tit spurgt om, hvordan det er at spille hårdføre kvinder, men jeg ser dem ikke entydigt som hårdføre. Er jeg barsk, fordi jeg har en pistol?” svarede den engelske skuespiller.

”De FBI-agenter, jeg talte med, er piger ligesom mig. De ser også Gosford Park og Downton Abbey, og man vil gerne drikke en øl med dem. Det var interessant at høre om og portrættere deres liv som kvindelige betjente i en mandsdomineret verden.”

Lige til grænsen
Denis Villeneuve fortalte også, at han bare havde ventet på, at et manuskript som dette ville dumpe ind af brevsprækken. Til spørgsmålet om, hvorvidt filmen anerkender ordsproget om, at målet helliger midlerne, svarede han noget forsigtigt:

”Jeg synes, at filmen stiller spørgsmål uden at give svar. Vi lever i en tid, hvor gråzonerne er større end nogensinde før, hvilket tiltrak mig.”

”Jeg interesserer mig meget for grænsen mellem USA og Mexico,” fortsatte den canadiske instruktør. ”Jeg blev både forelsket og traumatiseret, da jeg læste manuskriptet, så jeg vidste, jeg ville realisere det.”

Mænd i høje hæle
Men senere på pressemødet smed Denis Villeneuve noget af forsigtigheden og sagde:

”Vi ved alle, hvor voldeligt et sted den mexicanske grænse er, og som nordamerikaner føler jeg et vist ansvar. Vold er frygteligt, men vold, der finder sted i stilhed, er endnu værre. Derfor følte jeg et ansvar for som filmskaber at gribe fat i den virkelighed.”

I et mindre alvorligt toneleje lagde instruktøren også afstand til en anden form for filmindustriel sexisme. Da Emily Blunt blev spurgt, hvad hun mente om, at festivalen forbyder kvinder at gå i flade sko på den røde løber – hun kritiserede det naturligvis – bød Villeneuve ind med en morsom bemærkning:

”Benicio, Josh og jeg vil i protest gå i høje hæle op ad trapperne til gallapremieren i aften,” hvilket resulterede i grin og klapsalver fra forsamlingen.

Pressemøde med Sicario-holdet

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko