Interview
10. feb. 2016 | 17:05

Hollywood-stjerner støtter kritik af Oscar

Foto | Henrik Jauert
De smilende Hollywoodstjerner er netop ankommet med flyet fra USA, hvor Alicia Vikander vandt for Bedste Kvindelige Birolle til den årlige prisuddeling Screen Actors Guild Award.

Oscar har et stort problem med ligestilling og minoriteter, mener stjernerne fra Den danske pige, der på grund af sit transseksuelle emne blev forsøgt lagt i graven.

Af Anders Højberg Kamp

Fotograferne løber frem i flok, da Eddie Redmayne, Alicia Vikander og Tom Hooper gør entré til pressemødet på Arken i Ishøj.

Det er tydeligt, at det er et usædvanligt pressemøde for et lille land som Danmark. Der klikkes ivrigt for det bedste skud.

Filmstjernerne stiller sig straks foran de store malerier, der portrætterer Lili Elbe.

Den danske pige omhandler kunstmaleren Ejnar Wegener, der finder sin kvindelige side og forvandler sig til den transkønnede Lili Elbe. Og lader Lili portrættere af sin kone Gerda Wegener, der får stor succes i den parisiske kulturelite.

Også filmen har fået succes med hele fire Oscar-nomineringer, blandt andet for bedste mandlige hovedrolle (Eddie Redmayne) og bedste kvindelige birolle (Alicia Vikander).

Så mangfoldig som mulig
Udsigten til gyldne statuetter får dog ikke de tre stjerner til at undlade kritik af Oscar-uddelingen, som er under skarpe angreb for at foretrække hvide skuespillere og instruktører, når der nomineres.

”Vi skal alle i fællesskab støtte op om kritikken. Sammen skal vi sørge for, at Oscar er så bredtfavnende og mangfoldig som mulig,” siger 27-årige Alicia Vikander og fortsætter:

”Det vigtigste er at tale om problemerne. Det handler om, at vi skal tænke over det, når vi hyrer folk. I et manuskript bliver det ofte nævnt, når det for eksempel er en sort karakter. Det ville man aldrig gøre med en hvid karakter, så jeg tror, at folk bare går ud fra, at en rolle er hvid, når ikke andet er nævnt.”

Kritikken får dog ikke Alicia Vikander til at boykotte Oscar som blandt andre Spike Lee, Jada Pinkett Smith og Michael Moore.

Hun støtter dem i deres protest, men for hende er det vigtigt at være til stede og støtte alle dem, der har været involveret i filmen. Og så er hun jo selv nomineret – for første gang! 

”For mig er det en stor sejr at være dér. Det er så fantastisk at få al slags anerkendelse så tidligt i karrieren, fordi så føler man, at man er på rette vej. Jeg satser på at blive ved med at være i historier, som folk kan lide,” siger hun med en begejstring, der viser, at hun ikke har mistet jordforbindelsen.

Skadeligt for karrieren
34-årige Eddie Redmayne er glad for, at filmen sætter fokus på et tabuiseret emne som transseksualitet. For Oscar-problematikken er lige præcis det, som filmen handler om.

”Ja, jeg støtter kritikken. Den er meget vigtig. Og det er klart, at den her film også handler om diskrimination. Hele den her sag handler ikke bare om sorte, men også seksualitet og køn. Og det er ikke kun Hollywood-industrien, der er problemer i. I USA kan man blive fyret for at være trans i 31 stater,” siger Eddie Redmayne.

43-årige Tom Hooper vil helst ikke tale indgående om Oscar-situationen, men det er tydeligt, at han også har valgt side.

”Det er ganske skørt, at der er så stor mangel på diversitet, og det bliver forhåbentlig anderledes næste år.”

Instruktøren fortæller, at filmens emne i sig selv var så kontroversielt, at han blev frarådet at lave Den danske pige

”Da jeg fik tilbudt at lave filmen, var nogle mennesker meget ivrige efter at fortælle mig, at jeg ikke skulle lave filmen. ’Tom, det er for risikabelt for din karriere,’ sagde de. Jeg følte, at enten var de folk fulde af fordomme, eller også forventede de, at markedet ville være det.”

”Heldigvis tog de fejl. Men at den her film har været seksten år undervejs, er et bevis på, at den kommercielle filmbranche ikke troede på den. Så jeg håber, at vores film åbner døre,” siger Tom Hooper.

Han henviser til, at planerne om filmen blev startet i år 2000, at der har været seks forskellige instruktører involveret, og at filmen er blevet skrevet om omkring tyve gange.

Hjælp af kongen
Tom Hooper troede, at alle i København kendte historien, men er blevet klogere. Tværtimod var den gemt af vejen, og det gjorde, at han måtte lave historien.

”Jeg håber, at Den danske pige bekæmper konservatisme og åbner for en fri tankegang. Det er ret skørt, at da jeg kom til København, troede jeg, at alle kendte historien, men det gjorde ingen.”

”Filmen er provokerende i den forstand, at vi er i en liberal tid, hvor folk accepterer deres venskaber. København var i 1920’erne langt forud for sin tid, og Kongen af Danmark sørgede personligt for, at Lili fik et pas, hvor der stod, at hun var kvinde.”

Gennem historien er der lavet mange film om transkønnede såsom The Crying Game, Flawless, Transamerica, og Den danske pige er blevet kritiseret for ikke at være pågående nok. 

Gerda Wegener var for eksempel lesbisk og malede mange pornografiske malerier, og intet af det kommer frem i filmen. Så måske eksplicit seksuelt materiale mellem kvinder og transkønnede kunne have været med til at skabe debat?

”Det synes jeg allerede, at filmen har gjort. Vores research viste, at deres ægteskab blev til et venskab, hvor sex blev mindre vigtigt. Og det var, hvad vi ville vise. Så jeg ved ikke, hvad folks lyst efter det kontroversielle betyder, og hvad det kunne bibringe historien. Jeg tror ikke, at historien eller karaktererne ville vokse af det.”

Bjergene i Vejle
Den danske pige har fået meget ros for sin historiske skildring af København, og både Alicia Vikander og Eddie Redmayne bekræfter, at det var som at rejse tilbage i tiden at filme i Nyhavn.

Til gengæld vil det undre mange danskere, at der er bjerge i Ejnar Wegeners barndomsby Vejle.

”Jeg må helt formelt bede den danske nation om en undskyldning. I England hedder det Jutland, som betyder klippeland. Så vi har vi en opfattelse af et bjergrigt sted mod Nord og ikke et fladt. Og jeg tog faktisk til Vejle, men der er en kæmpe motorvej og mange træer, så de lignende ikke Ejnars malerier,” siger instruktøren, der har filmet ”Vejle” i Norge.

Trailer: Den danske pige

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko