Nyhed
05. maj 2015 | 11:44

Dansk dokumentar vinder på Spot Festival

Foto | Ida Binnerup
Søndag aften vandt Michael Dinesen dokumentarkonkurrencen på Spot Festival med sit portræt af tre unge mænd med muskelsvind. Her står han med to af juryens tre medlemmer, instruktørerne Janus Metz og Pernille Fischer Christensen.

Michael Dinesens Svindlerne sejrer i Spot Films dokumentarkonkurrence, mens bedste fiktionsfilm er islandske Ártún.

Af Nicki Bruun

Mens musikken stadig var i centrum på årets Spot Festival, der blev afholdt i Aarhus hen over weekenden, var der også fokus på en række interessante film. Festivalens filmprogram, Spot Film, har eksisteret siden 2013, hvor nordiske talenter har kunnet vise deres film for et større publikum.

Seksten film kæmpede om festivalens to filmpriser – Spot The Film og Spot The Documentary – der udvælger henholdsvis bedste fiktions- og dokumentarfilm fra tyve til 60 minutter.

Bedste dokumentar blev danske Michael Dinesens 58 minutter lange Svindlerne.

Juryen bestod af instruktør Janus Metz (Armadillo), der instruerer tredje afsnit af den kommende sæson True Detective, hans kollega Pernille Fischer Christensen (En soap) samt den engelske vicepræsident for selskabet Shorts International, Chris Tidman.

De valgte efterfølgende den islandske coming-of-age-fortælling Ártún, der varer 21 minutter, som bedste fiktionsfilm.

Selvudnævnte svindlere
Svindlerne følger tre unge venner – Casper, Jakob og Kristian – der som andre unge fyre interesserer sig for damer, fest og farver.

Men de lider alle tre af muskelsvind, hvorfor deres liv udspiller sig i en kørestol. Juryen kalder i deres begrundelse Dinesens portræt for ”en dybt bevægende og modig film, der er fyldt med humor, følsomhed og menneskelig indsigt”.

De fremhæver filmens evne til at bryde tabuer omkring seksualitet og kropslige skavanker i sit ublu indblik i et normalt svært emne.

Ved at lægge deres liv åbent ud – vi følger dem blandt andet besøge prostituerede i Berlin – handler Svindlerne både om de tre venner specifikt, men også om almenmenneskelige behov for kærlighed.

Kærlighed og cigaretter
Også vinderen i fiktionskonkurrencen kredser om den svære kærlighed. Ártún, instrueret af islandske Guðmundur Arnar Guðmundsson, handler ligeledes om tre venner.

Deres problem i forhold til at blive kysset af pigerne er ikke fysisk, men geografisk.

De bor nemlig i den lille flække Ártún, hvor drømmen om det første kys er svær at få opfyldt. De planlægger derfor en tur, der samtidig bliver en coming-of-age-rejse ind til byen, hvor pigerne skulle være mere friske, særligt hvis man medbringer cigaretter.

Begge vinderfilm er produceret med støtte fra Filmværkstedet og dermed lader det til, at der er masser af talent i den danske filmundergrund.

Sidste års vinder, Mahdi Fleifels A World Not Ours, der skildrer livet i en permanent flygtningelejr, er udgivet på Ekko-dvd #28.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko