Nyhed
30. sep. 2012 | 23:59

Dansk talent indstillet til filmmusik-pris

Foto | Helen Koinova
Nicklas Smidt

Den klassiske komponist Nicklas Schmidt skal repræsentere Danmark, når Nordisk Filmmusik Pris uddeles for fjerde gang.

Af Anne-Sophie Thostrup

Animationseventyret Den kæmpestore bjørn dannede sidste år ikke kilometerlange køer ved billetlugerne, men Esben Toft Jacobsens debutfilm er ikke gået ubemærket hen.

Filmens musik, der er skrevet af Nicklas Schmidt, er netop blevet indstillet til Nordisk Filmmusik Pris.

Den danske jury, som blandt andre tæller den anerkendte filmkomponist Halfdan E. Nielsen, har sluppet 36-årige Nicklas Schmidt gennem nåleøjet blandt omkring tyve andre danske film fra 2011.

”Det er et stort skulderklap at blive indstillet til prisen, ikke mindst fordi juryen består af dygtige fagfolk. Og så er det altid godt for os klassiske komponister at vise synlighed, da vi ofte lever lidt i skjul,” siger han til Ekko.

Spændingen udløses ved prisoverrækkelsen 6. oktober i Reykjaviks helt nye koncerthus Harpa. Det sker i forbindelse med afslutningsgallaen ved Reykjaviks Internationale Filmfestival.

Et nordisk eventyr
I Den kæmpestore bjørn begiver søskendeparret Jonathan og Sofie sig ud i den store, ældgamle skov, selvom deres morfar har sagt, at de ikke må.

”Filmen er et nordisk eventyr a la Astrid Lindgren og danner et modstykke til Hollywood-verdenen,” fortæller Nicklas Schmidt, som har fundet inspiration hos nordiske komponister. 

”Det nordiske naturlandskab minder om svenske granskove. Derfor er jeg blevet inspireret af nordiske komponister som norske Edvard Grieg og finske Sibelius,” siger han.

Store armbevægelser
Med nomineringen ønsker juryen også at påskønne produktionsselskabet bag filmen, Copenhagen Bombay.

”I en tid, hvor animationsfilms budgetter for det meste kun giver mulighed for brug af allerede eksisterende musik, er det en stor fornøjelse at opleve original og velindspillet musik,” lyder det fra juryen.

At lave musik til en animationsfilm er noget helt særligt, fortæller Nicklas Schmidt.

”Man kan arbejde med større armbevægelser, når man laver animationsfilm i forhold til live-action, fordi man bevæger sig i et tegneserieunivers,” forklarer Nicklas Schmidt, der har brugt fagotten som hovedinstrument, hvilket ikke er hverdagskost inden for filmmusik. 

Som at køre i Jaguar
”Musikken er indspillet med DR SymfoniOrkestret, og det er som at få lov til at køre i en Jaguar. Ved at arbejde med et så stort og dygtigt orkester har jeg virkelig fået mulighed for at bruge de ting, jeg har lært på konservatoriet. Det var lidt af en drøm, der gik i opfyldelse,” siger han.

Det er ikke første gang, Nicklas Smidt laver filmmusik. Efter han blev færdiguddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, har han blandt andet komponeret musik til animationsfilmen Ronal Barbaren (2011), voksdukkefilmen Venus (2010) og familiefilmen Zoomerne (2009).

Nicklas Schmidt er prisbelønnet for bedste musik til dokumentarfilmen Kamæleonernes strand ved Green Screens Internationale NaturFilmfestival i Tyskland.

© Filmmagasinet Ekko