Nyhed
18. juli 2014 | 10:03 - Opdateret 18. juli 2014 | 13:52

Distributør: Virakken har hjulpet Elmers film

Foto | Charlotte Bruus Christensen
Uffe Rørbæk Madsen – kendt fra komikertrioen De Nattergale – sprudler i en overraskende seriøs karakterrolle som familiefaren, der har en hemmelig, homoseksuel affære i Det andet liv.

Jonas Elmers comeback Det andet liv står pt. til at blive vist i tyve biografer, inklusive Nordisk Film Biografer, der trods betænkelig- heder alligevel er med. ”Vi tror på filmen,” siger distributøren.

Af Claus Christensen

Efter længere tids turbulens om kultinstruktør Jonas Elmers netdating-drama, Det andet liv, er biografdistributionen endelig faldet på plads.

Filmen kommer bredt ud i biografer over hele landet – fra Skagen til Korsør. Det bliver ikke en traditionel premiere, men en såkaldt event. Det betyder, at hver biograf højst har én visning pr. dag.

”Metoden, vi benytter os af, er event-visninger. Det vil sige, at vi vælger at brede filmen ud til rigtig mange biografer – lige nu er vi på tyve – som viser filmen fra 7. august eller nogle dage senere,” fortæller Sune Lind Thomsen, film- og distributionschef for SF Film, der distribuerer Det andet liv.

”Nogle biografer vil vise filmen flere dage i træk, andre viser den kun på premieredagen, og atter andre kommer først på lidt senere. Det er op til biograferne, hvordan de vælger at release filmen. Men de må maksimum vise den én gang om dagen, og de skal markedsføre den som en event-visning.”

Nordisk Film er med
Allerede en måned efter biografpremieren sendes Det andet liv ud på alle tvod- og est-kanaler, inklusive iTunes i de øvrige skandinaviske lande.

Tvod (transactional video on demand) betyder, at filmen kan købes enkeltvis til streaming, uden at man behøver at tegne et abonnement. Est (electronic sell through) betyder, at filmen kan erhverves som en fil, der downloades af køberen.

”Det har hele tiden været tanken, at Det andet liv skulle have et kraftigt push på online-platforme. Vi vil sende den ud i biograferne for at få noget ekstra opmærksomhed og så bagefter forhåbentligt få et stort salg online. Det er intentionen med vores strategi,” siger Sune Lind Thomsen fra SF Film.

Den hurtige online-udsendelse ligner umiddelbart et brud på den såkaldte holdback-aftale mellem brancheforeningerne Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark. Aftalen sikrer, at danske film, der har fået biografpremiere, først efter fire måneder må gøres tilgængelige via andre platforme.

Men der er også en mulighed for at gå hurtigere ud online, hvis man laver en biograf-event i stedet for den traditionelle premiere, hvor filmen på ubestemt tid får flere forestillinger om dagen.

Alligevel fik Nordisk Film Biografer forleden kolde fødder og var ved at trække sig, men problemerne er nu løst, fortæller Sune Lind Thomsen.

”Nordisk Film Biografer ville gerne lave events, men da andre biografer rundt om i landet kom på, blev Nordisk bange for, at deres event ikke var så speciel. Men vi har haft en god sludder, og nu har Nordisk Film sagt: ’Okay, vi vil gerne være med til at vise Det andet liv, så længe vi ikke bryder holdback-reglerne for danske film,’” siger distributionschefen.

Behov for nye forretningsmodeller
Sune Lind Thomsen imødekommer altså ikke Jonas Elmers forslag om at lave en helt normal biografdistribution med fire måneders holdback. Men han forventer, at Nordisk Film Biografer i København (Palads), Lyngby, Odense, Aarhus og nu også Aalborg vil give Det andet liv en daglig visning fra torsdag 7. august og i hvert fald frem til søndag.

”Jeg tror, at omtalen har gjort, at filmen vil få en større sal end planlagt. Og det bliver ikke en formiddagsforestilling klokken 10, men en rigtig aftenforestilling. Det er en win-win for alle,” mener Sune Lind Thomsen.

”Man kan sige, at der takket være Ekkos interesse – og nu også andre dagblades – kommer til at være den ønskede efterspørgsel efter filmen. Både i biografen, men også når vi kommer frem til at vise filmen på andre platforme.”

Så du er en glad distributionschef i dag?

”Ja, jeg er meget tilfreds. Nu dukker der jo visninger op over alt, og så håber jeg bare, at biograferne griber muligheden for at lave flere visninger, hvis der bliver udsolgt til deres event-visninger.”

Distributionsformen er et eksperiment. Synes du, at man skal lempe lidt på fire måneders holdback-reglen?

”Som biograf lanceringschef har jeg naturligvis mit fokus på, hvad der er bedst for indtjeningen i biograferne, men branchen må samlet sætte sig ned og tænke igennem, om alle film skal have ens behandling, det mener jeg ikke, at de nødvendigvis skal have.”

”Det fysiske salg af dvd’er er stagneret, så vi er nødt til at kaste hele forretningsmodellen op i luften og finde ud af, om indtjeningspotentialet er rigtigt fordelt. Den model, som var gangbar for bare to-tre år siden, skal revideres. Men jeg mener ikke, at vi har siddet på hænderne. Udviklingen er bare gået så helt ufatteligt stærkt.”

En positiv ildsjæl
Oprindelig skulle Det andet liv kun have haft premiere i tre-fire af Nordisk Films biografer. Men i mandags vendte SF Film på en tallerken og udvidede distributionen til en række andre biografer, der nu også tæller Empire i København og Øst for Paradis i Aarhus – biografer, der henvender sig til det samme publikum som Det andet liv.

Det har været et bumlet forløb, og instruktør Jonas Elmer har været ude og kritisere SF Film. Er der noget, du fortryder?

”Nej, det er der ikke. Når man har at gøre med ildsjæle som Jonas Elmer, så sker der ting, som er positive, men også uventede. Han vil gerne have sin film vist så mange steder som muligt, og vi er selvfølgelig også interesseret i, at hans film bliver set. Han vil gerne prøve noget nyt, og det vil vi også. Vi er i samme båd, hvilket han nogle gange glemmer.”

”Men når han i interviewet med Ekko siger, at han ikke ønsker at tjene penge, så er det en meget kunstnerisk tilgang og en luksus, som vi andre ikke kan tillade os. Hvis vi ikke tjener penge, har vi jo ikke råd til at distribuere den næste Jonas Elmer-film.”

”Jeg ved, at Jonas ikke har været interesseret i at gøre det til et bumlet forløb. Han kæmper bare for sin film. Og jeg tror faktisk, at virakken gør, at filmen vil blive set rigtigt meget, ikke bare i biografen, men også på de efterfølgende platforme.”

Scene fra Det andet liv

Kommentarer

Jonas Elmer

Født 1966 i Virum.

Instruktør, manuskriptforfatter og tidligere skuespiller.

Brød i 1997 igennem med Let’s Get Lost, der med sin improviserede stil foregreb dogmebølgen.

Som ung spillede han med i skolefilm-klassikeren Historien om Kim Skov (1981), Zappa (1983) og Den kroniske uskyld (1985).

Forlod klipperummet under arbejdet med den amerikanske komedie New in Town på grund af uenigheder med producenten.

Filmografi:

Det andet liv, 2014
New in Town, 2009
Nynne, 2005
Langt fra Las Vegas, 2001-03 (tv-serie)
Monas verden, 2001
Let's Get Lost, 1997

Holdback-aftalen

Holdback-aftalen skal sikre, at nye danske film i begyndelsen kun kan opleves i biografen.

Den gældende aftale slår fast, at danske film, der har fået biografpremiere, først efter fire måneder må gøres tilgængelige via andre platforme, for eksempel dvd og video on demand (vod).

Aftalen blev indgået af brancheforeningerne Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark i maj 2011.

Aftalen kan ophæves af begge parter med tolv måneders varsel.

Alle danske film, der har fået støtte af Det Danske Filminstitut, skal have biografpremiere. Dermed bliver alle film støttet af Filminstituttet automatisk underlagt holdback-aftalen.

Kilde: Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko