Foromtale
14. juni 2016 | 12:12 - Opdateret 15. juni 2016 | 10:01

Dokumentarmester laver film i dit hoved

Foto | Heikki Färm
Filminstruktøren og konceptkunstneren Michael Madsen taler i Into Eternity direkte til vores efterkommere. Nu bryder han nye grænser med levende anmeldelser af film, som tilhørerne selv skal forestille sig.

Michael Madsen – kendt for Into Eternity – kaster sig ud som anmelder, men af film, som aldrig er blevet lavet.

Af Jens Steinicke Kjær

Michael Madsen er en af vores mest originale og spændende filmskabere. 

Han brød i 2010 igennem med sin filosofiske dokumentar om et finsk depot for atomaffald, Into Eternity (udgivet på Ekko-dvd’en #17), og sidste år fulgte han op med The Visit – An Alien Encounter et tankeeksperiment om vores reaktion på besøg fra det ydre rum.

Nu kaster den eksperimenterende herre, der har en baggrund som performancekunster, sig over en ny metier: filmkritik!

Men møllesvingsanmeldelser af ugens store og små premierer bliver der ikke tale om. Madsen vil nemlig anmelde film, der aldrig er blevet lavet, og det kommer til at foregå live med et levende publikum.

”Foran det tomme hvide lærred i biografen anmelder jeg foran publikum en række imaginære film, som jeg mener har den kvalitet, at hvis de eksisterede, så ville de ændre filmhistorien,” siger Michael Madsen til Ekko.

Publikums egen forestilling
Instruktøren har tænkt sig at lave en række arrangementer under titlen The Reviews. Premieren på det første bliver tirsdag 21. juni kl. 19.15 i Cinemateket i København.

”Helt konkret kommer folk ind i biografen, som vil være udstyret med et lydunivers, der kan understøtte anmeldelserne. Oppe på lærredet vil der være en spejling af publikum, og det vil være det eneste, man får at se,” forklarer Michael Madsen.

I sine anmeldelser vil Madsen både beskrive handlingen og filmiske virkemidler såsom kamerakørsler og klip. Idéen med projektet er at bruge publikums egen forestillingsevne til at fremkalde helt unikke filmoplevelser.

”Forestillingen er publikum. Man kan sige, at jeg træder ind og byder velkommen til folks forestillingsevne. Jeg siger til publikum, at i dag er jeg ikke filminstruktør, men filmkritiker, og så går jeg i gang med at fortælle om otte film på forskellige måder,” uddyber han.

Film i søvne
Michael Madsens fiktive film har det tilfælles, at de aldrig er lavet før – hverken i form eller indhold.

”Jeg har en film, som foregår i stenalderen, hvilket jeg jo kan lave uden at bede et filminstitut om penge først. På den måde er der en stor frihed og en anden dynamik i at arbejde på det her plan,” pointerer han. 

”I en anden af mine film skal man være faldet i søvn før den går i gang. Den er lavet til, at man sover. Det er en interessant film.”

Med The Reviews forsøger Madsen at inddrage publikums tilstedeværelse på helt nye måder.

”Jeg er interesseret i at spørge ind til scenerne i filmene. Når jeg taler om en scene, der foregår om natten, hvor en kvinde går i søvne, er jeg sikker på, at publikum ser noget mere, end jeg selv gør,” forklarer han og tilføjer:

”Det, som publikum ser, er lige så virkeligt som det, jeg ser. Jeg er interesseret i at komme ud over en typisk Q&A efter en film og i stedet komme ind i en anden form for samtidighed med publikum.”

Nødvendig nytænkning
For Michael Madsen er The Reviews også et forsøg på at understrege gængse udfordringer i instruktørfaget.

”Når du er filminstruktør, er dine film en færdigret, som altid er den samme. Filmen er den samme uanset, hvor den bliver vist. Jeg er interesseret i komme i dialog med publikum på en ny måde,” siger Michael Madsen.

Han håber også på, at projektet kan bane vej for en total nytænkning af filmmediet.

”I dag bliver filmklippet opfattet som en selvfølge. Jeg mener, at filmopskriften blev opfundet i filmmediets første tyve år, og jeg spekulerer på, om det er rigtigt. Det kan jeg ikke tro er tilfældet.”

”Det var en befrielse, da Trier droppede kontinuitet. Der må være andre måder at lave film på. Det skal der være. Jeg tror i hvert fald, det er værd at eftersøge.”

Kommentarer

Michael Madsen

Født 1971 i Odense.

Kunstner og filminstruktør.

Gennembrud med den Kubrick-inspirerede dokumentarfilm Into Eternity i 2010.

Opfølgeren The Visit (2015) reflekterer over følgerne af et besøg fra det ydre rum.

Medlem af kunstnergruppen van Gogh og initiativtager til Galleri Tusk.

Stod i 1996 og nogle år frem bag Lyd/Galleriet, en lydkunst-installation på Rådhuspladsen i København.

Film

The Visit – An Alien Encounter
2014

Kulturkatedraler: Halden fængsel
2014

The Average of the Average
2011

Into Enternity
2010

To Damascus
2005

Himmelnattens kejser
2003

© Filmmagasinet Ekko