Nyhed
13. aug. 2015 | 10:38

Etnisk mangfoldighed på vej til dansk film

Foto | Karina Tegnberg
Det var blandt andet debatten omkring børnefilmen MGP Missionen (2013), der skabte fokus på den manglende mangfoldighed i dansk film.

Det Danske Filminstitut har i samarbejde med filmbranchen lavet et charter, der skal styrke dansk films mangfoldighed.

Af Nicki Bruun

Der har tidligere været heftig debat om dansk film snæversynethed, der ikke har givet meget plads til etniske minoriteter.

Eksempelvis fik Martin Miehe-Renards MGP Missionen afslag om støtte af Det Danske Filminstitut, blandt andet med den begrundelse, at film med et cast med skuespillere af anden etnisk baggrund ikke er salgbare i provinsen.

Denne tendens har selvsamme Filminstitut dog i sinde at gøre noget ved. Derfor har man nu taget et politisk skridt, der næppe er set magen til i dansk film.

Charter over mangfoldighed
I samarbejde med de store brancheforeninger – Producentforeningen, Danske Filminstruktører, Film- og tv-arbejderforeningen og Danske Dramatikere – har Filminstituttet udviklet et charter, altså en erklæring, der skal styrke dansk films mangfoldighed (se nederst).

Chartret, som Filminstituttet har sendt ud til en lang række aktører i den danske filmbranche, indeholder seks punkter, hvoraf det mest centrale lyder:

”I vores virke vil vi styrke og udforske etnisk og kulturel mangfoldighed i dansk film, både foran og bag kameraet.”

De andre punkter går blandt andet på at skabe muligheder for alle danske talenter, underforstået også dem med anden etnisk baggrund, samt at støtte et varieret udbud af danske film til danskere uanset herkomst.

Det Danske Filminstitut iværksatte deres mangfoldighedsindsats i 2013, hvilket tidligere i år resulterede i rapporten ”Undersøgelse af etnisk mangfoldighed i dansk film”. Den ligger til grund for det nye charter.

Konkrete initiativer
Det udsendte charter er underskrevet af Filminstituttets direktør for filmstøtte, Claus Ladegaard, og er samtidig en invitation til resten af filmbranchen om at tilslutte sig de seks punkter.

Til efteråret bliver de, der har tilsluttet sig chartret, af Filminstituttet inviteret til en eftermiddag i mangfoldighedens tegn, hvor der vil blive præsenteret en række konkrete initiativer.

To af dem er nævnt i den udsendte mail.

Den ene er en mentorordning, som er udviklet af Producentforeningen og skal gøre det lettere for nydanske at få et ben ind i branchen. Den anden er en skuespillerbase, hvor der kan findes fotos og cv på over 150 skuespillere med anden etnisk herkomst. Basen er udviklet af en gruppe castere.

Charter for etnisk mangfoldighed i dansk film

Vi mener, at etnisk mangfoldighed beriger og udvikler dansk film,
og ønsker, at mangfoldighed er en integreret del af dansk filmkunst og filmkultur.

Vi ønsker, at adgang til dansk film for filmskabere såvel som publikum
er uafhængig af etnisk baggrund, og at danske film er identitetsskabende,
engagerende og underholdende for alle danskere.

I vores virke vil vi:

- betragte mangfoldighed som en værdi og som et kreativt og markedsmæssigt potentiale

- udvikle dansk films kvalitet gennem en mangfoldighed af udtryk

- støtte og skabe et varieret udbud af danske film for, af og med alle danskere uanset herkomst

- skabe mulighed for kunstnerisk udfoldelse i dansk film for alle danske talenter

- styrke og udforske etnisk og kulturel mangfoldighed i dansk film, både foran og bag kameraet

- skabe og følge fælles mål og indsatser og dele erfaringer og viden på området

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko