Ugens streaming
27. juli 2018 | 12:31

Tæt på de excentriske instruktører

Foto | Jason S.
Blandt de mest excentriske instruktører finder vi uden tvivl David Lynch med værker som Twin Peaks og Blue Velvet. Portrætfilmen David Lynch: The Art Life går tættere på geniet end nogensinde før.

Filmverdenens største instruktører er ofte gale og geniale personligheder. Vi anbefaler i denne uge fem fremragende portrætter til streaming.

Af Frederik Bakkerud og Daniel Emami Riis

”Vreden og kreativiteten er tæt forbundet i mig, og der er rigeligt med vrede tilbage.”

Sådan har instruktøren Ingmar Bergman sagt. Han ville i denne måned være fyldt 100 år.

Gal og genial. Vrede og kreativitet. Det er modsætninger som disse, der ofte kendetegner de største filminstruktører. De balancerer på en knivsæg og rammer den ene dag det geniale for næste dag at kaste hele produktionen ud i totalt kaos.

Måske er netop balancegangen det, der tiltrækker og tryllebinder os. I anledning af den aktuelle portrætfilm Bergman – et år, et liv sætter vi fokus på film, der viser de skøre og bizarre sider af filmhistoriens store kunstnere.

Hearts of Darkness

Tilblivelsen af Dommedag nu var højst besynderlig. I den østasiatiske jungle blev optagelserne ramt af det ene uheld efter det andet. Midt i virvaret stod instruktøren Francis Ford Coppola og var ved at gå ud af sit gode skind.

Hearts of Darkness er Eleanor Coppolas portræt af den kompromisløse instruktør, der pantsatte bil, hus og overskuddet fra Godfather for at finansiere sit storværk. 

Han havde ellers rigeligt modvind: Marlon Brando mødte op på filmsettet overvægtig og ude af stand til at huske sine replikker. Martin Sheen fik et akut hjerteanfald. Og filmsettet blev raseret af tropiske tyfoner.

Der blev lavet lidt over 230 timers optagelser til Dommedag nu, hvad der svarer til næsten 400 kilometers råfilm – cirka afstanden mellem Skagens Odde og den tyske grænse.

Lejes på iTunes.

 

Gambler

Da Nicolas Winding Refn gik konkurs med sit USA-eventyr Fear X, vendte han hjem til Danmark for at rette op på økonomien. 

På baggrund af succesen fra Pusher valgte han at indspille Pusher II, i håb om at den ville tjene det store underskud hjem. Phie Ambo følger Refn med sit kamera, mens han er på arbejde og hjemme i det private.

Dokumentaren giver et interessant indblik i instruktørens megalomani.

”Vi har aldrig været tættere på at blive millionærer end nu,” siger Refn, men hans kone Liv Corfixen svarer: ”Tæt på det? Du har en gæld på fem millioner, hvad snakker du om?”

Streames på Filmstriben.

 

Hitchcock/Truffaut

Alfred Hitchcock (1889-1980) er blandt de mest excentriske instruktører i historien. Han havde hele filmen inde i sit hoved indstilling for indstilling før optagelsen, han lavede grove practical jokes med filmholdet og gjorde sin specielle fysiognomi til sit brand.

Han lavede sin første spillefilm helt tilbage i 1925 og blev i mange år blot betragtet som en filmisk håndværker.

Men de franske nybølge-instruktører med François Truffaut i spidsen ændrede synet på Hitchcock, da de fremhævede ham som en ægte auteur: en instruktør, der trods det tunge Hollywood-maskineri formåede at lave personlige film.

Hitchcock/Truffaut er baseret på samtaler mellem de to instruktører. Filmen bygger på de båndoptagelser, Truffaut brugte til at skrive bogen af samme navn i 60’erne. Desuden byder filmen på interviews med nutidige filmskabere som Martin Scorsese, Wes Anderson og David Fincher.

Streames på C More og Filmstriben.

 

David Lynch: The Art Life

Det er svært at komme uden om David Lynch, når man taler om excentriske instruktører. Gennem værker som Twin Peaks, Mulholland Dr. og Blue Velvet har han givet filmelskere indblik i sin kryptiske kreativitet.

Men det er ikke kun filmmediet, Lynch mestrer. Han maler og laver musik. Og det er lykkes instruktørerne af The Art Life at komme tættere end nogensinde på den ellers mediesky Lynch.

Under optagelserne boede filmholdet hjemme hos David Lynch, hvilket giver et helt unikt indblik i instruktøren som kunstner og familiefar.

Fokus i dokumentaren ligger primært på hans ungdomsår og værker fra kunstakademiet før debutfilmen Eraserhead. De smukkeste øjeblikke er dog optagelserne fra huset, hvor den aldrende Lynch leger med sin lille datter Lula mellem de store lærreder.

Streames på Filmstriben og lejes på Filmperler.

 

Burden of Dreams 

Werner Herzogs storslåede Fitzcarraldo fra 1982 er endnu en filmperle, der er lige så berømt for mareridtsagtige optagelser, som for sin filmiske kvalitet.

Burden of Dreams er skildringen af dette mareridt. Tyske Herzog er en kompromisløs, umådeligt ambitiøs og næsten mytisk figur, der ikke går på kompromis med sin vision.

I Fitzcarraldo forsøger en vanvittig gummibaron at transportere et dampskib over et lille bjerg i området omkring Amazonfloden. De fleste havde nok brugt filmtricks, men Herzog valgte selvfølgelig at filme med et 320 ton ægte dampskib.

Instruktøren har siden kaldt sig selv ”conquistador af det ubrugelige” – ikke uden stolthed.

Lejes på Amazon.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om excentriske instruktører.

© Filmmagasinet Ekko