Nyhed
22. mar. 2004 | 19:00

Filmhistorien over 100 film

Midt i al snakken om en officiel litteraturkanon til skolerne har Cinemateket lanceret sin version af en filmhistorisk kanon. Et projekt med i alt 100 film, der skal vises over de næste to år.
Af Annemarie Hørsman
Antonioni, Argento, Bergman, Bertolucci, Boyle ... Og sådan fortsætter det. I to år. Filmhistorien fra A til Z er et storstilet film- og formidlingsprojekt, som Cinemateket i København netop har lanceret med en filmserie, der skal illustrere den internationale filmhistorie, som efterhånden snart har 110 år på bagen.

I samarbejde med filmforskere fra Københavns Universitet har Cinemateket udvalgt 100 film, som hver især har bidraget væsentligt til filmhistorien - lige fra Lumières pionérvisninger i Paris i 1895 til nutidens milepæle. På den baggrund lyder 100 film ikke af meget, men i sagens natur har det været nødvendigt at begrænse sig. Udvalget dækker de film, som har skabt nye standarder for filmsproget, udfordret og provokeret - ikke nødvendigvis store mesterværker allesammen, men banebrydende for deres tid.

Programredaktør Tine Fischer understreger, at det har været vigtigt at favne bredere end den sædvanlige filmhistorieskrivning:

"Vi har valgt at give eksempelvis dokumentarfilmen en mere integreret plads i historien," siger hun, "især da grænserne ofte flyder og genrerne låner fra hinanden." Men der er også hentet flere ikke-vestlige film ind i kanon-rækken - film fra Asien, Mellemøsten, Afrika og Sydamerika, som i dag fylder langt mere i billedet end tidligere.

Allerede i løbet af marts præsenteres den første håndfuld med femten film - deriblandt kendinge som Welles' Citizen Kane og Scorseses Taxi Driver, og hver måned over de næste to år vil nye titler i serien blive præsenteret i Cinemateket. En samlet liste over alle 100 film må man dog vente med, da listen løbende etableres.

Programlæggerne har planer om at lade filmserien munde ud i en række publikationer, men hvordan er endnu uvist. Undervejs har man mulighed for at deltage i foredrag i tilknytning til de enkelte film, og på hjemmesiden ligger der inden længe links til nyttig litteratur på området.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko