Nyhed
01. aug. 2005 | 12:06

Filmstøtte i fare

De decideret kommercielle film kan klare sig uden støtte, mener Venstres kulturordfører, der vil beskære filmstøtten med femten procent. "Naivt," svarer Filminstituttets direktør.
Af Claus Christensen

Sommerens filmdebat har taget en ny drejning. Venstres kulturpolitiske ordfører, Ellen Trane Nørby, arbejder på et oplæg til Venstres sommermøde i august. Her vil hun foreslå folketingsgruppen, at femten procent af de 267 millioner kroner, som dansk film hvert år får i støtte, bliver fjernet.

"Dansk film har succes i øjeblikket, og det skal den blive ved med at have. Men jeg finder det relevant at debattere, om den omfattende støtte bør videreføres for tid og evighed, og om der ikke findes muligheder for at tilføre mere privat kapital," siger Ellen Trane Nørby ifølge Politiken (15/7).  

Ingen privat kapital
Det er især de decideret kommercielle film, som Venstres kulturordfører vil tage pengene fra. Hun mener, at de kan klare sig selv. Det er Henning Camre, direktør på Det Danske Filminstitut, helt uenig i.

"Det er virkelig naivt at tro, at hvis vi bare skærer ned i den offentlige støtte til dansk film, så kommer den private kapital nærmest af sig selv," siger Henning Camre i Information (20/7) og henviser til erfaringerne fra et projekt, der blev opgivet i 2003. 

"Dengang forsøgte man at lave en venturefond for dansk film, som havde fået stillet 100 millioner kroner til rådighed af Vækstfonden. Beløbet skulle matches med 60 millioner kroner fra private investorer. Men ingen var interesseret, selv om der lå flere års arbejde forud, og derfor blev venturefonden droppet," siger Henning Camre (Politiken, 20/7).

Der er undtagelser
Det danske marked er ifølge Camre for lille til at tiltrække privat kapital i større mængder. Det er simpelt hen for risikabelt. Men der er nogle få undtagelser, og Camre vil gerne diskutere, om de fortsat skal have støtte.    

"Tag for eksempel serien med Min søsters børn. Man kan sagtens argumentere for, at når staten har hjulpet dem i gang med den første film, bør det ikke automatisk betyde, at støtten videreføres til de følgende film i serien. I hvert fald kunne man overveje at nedsætte støtten, og det var nok værd at tage en snak med producenterne om det. Men det er ikke noget, som politikerne skal gå ind og regulere," siger Henning Camre i Information (20/7). 

40-50 biografer vil lukke
Formand for Dansk Biografer, Kim Pedersen, er også bekymret over Ellen Trane Nørbys planer. Han forudser, at mange biografer vil lukke, hvis støtten til dansk film beskæres.

"Inden den opblomstring, dansk film har set de seneste år, var biografbesøget dalet til 8,8 mio. solgte billetter i Danmark. Det er gradvis steget til 12,8 mio. solgte billetter sidste år. Denne stigning beror for langt den største del udelukkende på dansk films opblomstring," skriver Kim Pedersen i Politiken (21/7) og fortsætter: 

"Såfremt Ellen Trane Nørbys forslag vinder gehør, vil det betyde lukningen af 40-50 biografer i Danmark. Det er biografer, som alle er beliggende i tyndtbefolkede områder i Danmark, hvor frivillige kæmper en brav kamp dagligt for at bevare deres lokale biograf. Det er hævet over enhver tvivl, at forslaget vil komme til at betyde en reduktion i antallet af producerede danske film og få en lammende effekt på besøgstallet, og det er selvfølgelig de svageste — som i så mange andre henseender — der først vil bukke under."

Giv pengene til sygehusene
Venstres kulturordfører har indtil videre kun fået en vis opbakning fra filmproducenten Regner Grasten. Han mener, at filmstøtten i dag gives for mekanisk med det resultat, at talentudviklingen er ved at gå i stå.

"Vi producenter leder med lys og lygte efter nye talenter, men alle vil have den type film, som Filminstituttet gerne vil have. Og instituttets kvalitetsvurdering er blevet for mekanisk," siger Regner Grasten i Politiken (19/7).  

"Dansk film bevæger sig stort set kun på midten. Der skal en radikal ændring til i det kommende filmforlig, for ellers kan vi lige så godt halvere filmstøtten og give pengene til sygehusene," mener Regner Grasten, som har lavet sine to seneste spillefilm, Bølle Bob & smukke Sally og Veninder, uden støtte fra Det Danske Filminstitut. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko