Nyhed
05. juni 2012 | 12:32

Hjertegribende hjernefilm

Foto | Danish Documentary Production
Free the mind

Free the Mind er en tankevækkende dokumentarfilm om tankekraftens utrolige potentiale. Fem stjerner.

Af Henrik Østergaard

Er vi egentlig herre i eget hus, eller styrer hjernen egenhændigt slagets gang i vores skrøbelige sind?

En af verdens førende hjerneforskere har sat sig for at undersøge, hvordan man kan ændre menneskets fysiske hjerne, tanker og følelser – kun ved tankens kraft.

At den danske instruktør Phie Ambo overhovedet har kastet sig over det svære projekt at lave en dokumentarfilm om det krøllede spørgsmål, er en bedrift i sig selv.

At resultatet er en film, der taler til både hjertet og hjernen, er et lille mirakel.

Plaget af angst
Udgangspunktet for Free the Mind er den amerikanske professor i psykologi og psykiatri Richard Davidsons forskning.

Men Phie Ambo har klogt valgt at lade den personlige, menneskelige fortælling give liv og nærvær til det tunge emne. Og det er her, filmen for alvor løfter sig.

Vi følger tre af Davidsons forsøgspersoner. Femårige Will banker håndfladen ind i sin pande, når han bliver bange. Han har fået diagnosen ADHD, er plaget af angst og rædselsslagen for at køre med elevator.

Steve og Rich har ligeledes smertelige tanker og følelser, de gerne vil lave om på. Som tusindvis af USA’s andre krigsveteraner lider de af posttraumatisk stresssyndrom. Hver dag er de overvældet af mareridt, søvnløshed, depression og aggressiv adfærd.

Den ene – tidligere forhørsleder og torturbøddel i Irak – fortæller om, hvordan han ofte knytter sin næver i raseri. En følelse, han ikke har lyst til at have i forhold til sine to, små børn. Han er bange for sig selv.

Meditation og tanketræning
Filmens spænding er elementær: Vil de tre personer overvinde deres negative tanker og følelser?

Vi følger deres udvikling på tæt hold i henholdsvis børnehaven og Davidsons forskningscenter, hvor de to unge krigsveteraner indgår i et helbredelseseksperiment.

Davidsons ”medicin” lyder på åndedrætsøvelser, daglig meditation og bevidst træning i at adskille tanken fra deres normale handlemønstre – og langsomt ser vi dem forandre sig både synligt og i forskernes tekniske måleinstrumenter.

Der er ingen mirakler, ingen komplet, øjeblikkelig helbredelse for livet. Det kræver – ligesom med motion – hårdt arbejde. Også for Will, der må fælde mange tårer, inden han tør tage turen med børnehavens elevator.

Aldrig vindtør forelæsning
Klipningen sammenstiller elegant de tre forsøgspersoners kamp mod deres destruktive følelser – på tværs af alder og vidt forskellige oplevelser.

Sideløbende får vi oplysninger om, hvordan vores hjerne fungerer. Professor Davidson og hans kollegaer underviser, men det føles aldrig som vindtør forelæsning i et klasselokale.

Animerede kridtstreger på en sort tavle visualiserer pædagogisk, hvad der foregår i hovedet på de tre forsøgspersoner (og alle os andre), underbygget af Rasmus Winthers lydbilleder og smukke elektroniske og klassiske toner af dansk-islandske Jóhann Jóhansson.

Trilogi om mennesket
Ligesom i sine tidligere film, Family (instrueret sammen med Sami Saif) og Gambler, er Phie Ambo ikke bange for at gå følelsesmæssigt tæt på sine hovedpersoner, uden at det føles unødvendigt grænseoverskridende eller sensationspræget.

Free the Mind er anden del i instruktørens trilogi om, hvad det vil sige at være menneske. Første del, Mechanical Love fra 2007, fortalte interessant og lettere kuriøst om moderne robot-forskning.

Ambitionen er denne gang både at bevæge os og gøre os klogere. Phie Ambo lykkes på fornem vis med begge dele.

Free the Mind har landsdækkende premiere under Doxbio den 6. juni i 50 biografer. Herefter fortsætter den i bl.a. Grand Teatret, Øst for Paradis i Århus, Café Biografen i Odense og Biffen i Aalborg.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko