Nyhed
25. apr. 2018 | 10:37

Københavnsk terrorangreb bliver til film

Foto | Det Danske Filminstitut
Ole Christian Madsen blev dybt berørt af terrorangrebet i København i 2015, og i filmen Notat håber han at kunne bidrage til en samtale om den frygtelige hændelse.

”Der gik ikke lang tid efter angrebet, før jeg besluttede, at jeg ville lave filmen,” siger Ole Christian Madsen, der kendte Krudttønden-offeret Finn Nørgaard privat og nu laver en film om den skæbnesvangre nat.

Af Nicki Bruun

Ole Christian Madsen var senest i Ekkos spalter i forbindelse med en strid omkring DR-serien Liberty.

Instruktøren bag film som Nordkraft, Flammen & Citronen og Steppeulven anklagede seriens hovedforfatter og producer, søskendeparret Asger og Karoline Leth, for nepotisme.

Men nu er der gladere nyheder fra Ole Christian Madsen. Instruktøren har sit næste projekt under opsejling, og det er et kontroversielt af slagsen.

Filmen hedder Notat og handler om terrorangrebet på kulturhuset Krudttønden og Københavns Synagoge i 2015.

Her dræbte Omar El-Hussein henholdsvis Finn Nørgaard og Dan Uzan, før han selv blev skudt af politiet i Københavns nordvestkvarter. Ole Christian Madsen kendte Finn Nørgaard privat og havde tidligere arbejdet med ham.

”Der gik ikke lang tid efter angrebet, før jeg besluttede, at jeg ville lave filmen,” fortæller instruktøren i en pressemeddelelse fra SF Studios, der distribuerer filmen.

”Som alle andre var jeg rystet over, at sådan et angreb kunne ramme København, og jeg kom frem til den erkendelse, at når tiden var moden, ville en film om tragedien kunne bidrage til den nødvendige samtale om den.”

Lange tre år
Det er tidligere blevet forsøgt at lave en film om terrorangrebet i København.

Manyar Parwani prøvede i 2015 og 2016 at finansiere en film om Omar El-Hussein. Parwanis projekt strandede dog, da det kom frem, at han havde opgivet forkerte oplysninger i sin ansøgning til Det Danske Filminstitut.

Notat har modtaget støtte af Filminstituttet, og filmen starter optagelserne til efteråret med forventet premiere til næste forår. Men også ofrenes familier bakker op om filmen og har bidraget med research til filmen.

Ole Christian Madsen er bevidst omkring farerne ved at kaste sig over virkelighedens nationaltraumer, men mener, at publikum er klar til historien om den skæbnesvangre nat.

”Vi lever i en accelererende tid, og informationsmængden og den konstante og globale nyhedsstrøm påvirker vores oplevelse af tid. Tre år er lang tid i dag, fordi der er blevet lagt så mange lag af betydning og fortolkning oven på begivenhederne allerede,” siger instruktøren også i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Tiden er moden til filmen, og begivenhederne bliver hele tiden bearbejdet længere ind i vores forståelse af verden.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko