Nekrolog
11. sep. 2017 | 11:32 - Opdateret 13. sep. 2017 | 06:55

Multitalentet Hasse Alfredson er død

Foto | Jörgen Persson
Hans ”Hasse” Alfredson huskes bedst for sit komiske talent, men var et alsidigt multitalent. Her ses han i rollen som den onde og sadistiske fabrikant Höglund i Den enfoldige morder.

Det folkekære svenske skuespiller, instruktør og forfatter Hasse Alfredson blev 86 år gammel. Han var en stor komiker, men huskes også for film som Den enfoldige morder og Falsk som vand.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Søndag aften mistede Sverige en af sine elskede filmpersonligheder.

Skuespilleren, komikeren og instruktøren Hans ”Hasse” Alfredson er død i en alder af 86 år. Hans familie oplyser til det svenske nyhedsbureau TT, at Alfredson sov ind efter et par dages indlæggelse på Danderyds Hospital lidt uden for Stockholm.

Gennem en lang og alsidig karriere sikrede han sig et eftermæle som et fyrtårn i den svenske underholdningsbranche.

Hasse Alfredson begyndte karrieren som tekstforfatter til revy, teater og radio, men blev især kendt som den ene halvdel af komikerduoen ”Hasseåtage”, der også talte Tage Danielsson.

De to udgav plader med børnesange og underholdt både med tv-satire, sketcher og en række spillefilmkomedier med det naivistisk gakkede som særkende.

To af de mest kendte komedier er Æblekrigen (1971) og Picassos eventyr (1978), som Hasse Alfredson både spillede med i og var med til at skrive.

Også seriøs instruktør
Selv om det i høj grad er komikken, Alfredson huskes for, tog han karrieren igennem også favntag med mere alvorlig dramatik.

I sin tidlige karriere havde han småroller for Ingmar Bergman i Skammen (1968) og en større rolle i Jan Troells todelte saga Utvandrarna (1971) og Nybyggarna (1972), der handler om svenske migranter til Amerika i 1800-tallet.

I Grisjakten (1970) spiller han hovedrollen som den grumt regelrette bureaukrat Lennart Siljeberg, der får til opgave at destruere hele grisebestanden på Gotland. Parallellen til nazisternes jødeudryddelse er ikke til at overse.

I løbet af sin karriere markerede han sig også som en seriøs filminstruktør.

Hovedværket
Mange kender nok Den enfoldige morder fra 1982, der står tilbage som et af Hasse Alfredsons absolutte hovedværker.

Alfredson skrev selv bogforlægget – en af hans flere end 30 romaner – og stod også for manus og instruktion af filmatiseringen. Den enfoldige morder har Stellan Skarsgård i hovedrollen som mentalt underudviklede Sven. Filmen skildrer hans underkuelse og gryende oprør mod den onde og sadistiske fabrikant Höglund, der spilles af Alfredson selv.

I Danmark vandt Den enfoldige morder en Bodil-pris for bedste europæiske film, ligesom den også vandt for bedste film og instruktion ved den svenske pendant, Guldbaggen. Den var udtaget til hovedkonkurrencen om Guldbjørnen i Berlin.

Alfredson gik igen nye veje i 1985 med Falsk som vand, der handler om en forlæggers forelskelse i en ung digterkvinde. Men da de flytter sammen, begynder mystiske hændelser at indtræffe. En passions-thriller om død og jalousi.  

I 2013 blev Hasse Alfredson hyldet af den svenske filmbranche, som tildelte ham en ærespris til Guldbagge-uddelingen. Flere svenske medier fremhæver Alfredsons berømte og vildt fabulerende takketale, som på vanlig vis underholdt publikum i næsten ti minutter.

I fars fodspor
Herhjemme har vi kunnet opleve Hasse Alfredson i DR-serien Ørnen, Bille Augusts Cannes-vinder Den gode vilje og Den store badedag sammen Erik Clausen.

Mange børn husker ham nok også for rollen som den omvandrende sælger Konrad i spillefilmen Pippi stikker a’, der sælger superlimen Konrads Kalasklister.

Herhjemme kunne vi senest se Alfredson som den pensionerede lokale politichef Guldberg i den tredje Stieg Larsson-filmatisering, Luftkastellet der blev sprængt fra 2009.

Begge hans sønner, Daniel og Thomas Alfredson, er gået i deres fars fodspor og har gjort karriere som filminstruktører.

Daniel Alfredson har lavet netop Luftkastellet der blev sprængt, mens Thomas Alfredson har fået international succes med Lad den rette komme ind og John Le Carré-filmen Dame, konge, es, spion. Han er snart aktuel med filmatiseringen af Jo Nesbøs krimi Snemanden.

Hasse Alfredson efterlader sig desuden konen Gunilla og datteren Sofi Alfredson.

Hasse Alfredsons takketale ved Guldbaggen 2013

© Filmmagasinet Ekko