Nyhed
30. mar. 2017 | 13:07

Shortlist-talent vinder på amerikansk festival

Foto | Christian Van Duuren
Den mandlige hovedrolle i Forever Now, norske Ferdinand Falsen Hiis, fejrer sejren på festivalen SXSW med sin instruktør Kristian Håskjold (th.).

”Kortfilmformatet er eminent til at dykke ned i en enkelt situation,” siger Ekko Shortlist Awards-vinderen Kristian Håskjold, hvis Forever Now har vundet prisen for bedste kortfilm på festivalen South by Southwest.

Af Nicki Bruun

Der er langt fra Danmark til USA, men Kristian Håskjold har nu vundet priser begge steder.

Filmtalentet vandt sammen med instruktør Marc Louis Sutton prisen for bedste klipning ved Ekko Shortlist Awards sidste år for Pinde & Pistoler. Men Kristian Håskjold huserer også som instruktør på Ekko Shortlist med filmene Reception, Tinder og Velkommen til paradis, hvoraf sidstnævnte var nomineret til Shortlist Prisen og Publikum Prisen i 2016.

For nylig var Håskjold i USA med sin nyeste kortfilm, Forever Now, der blev vist på den indflydelsesrige festival South by Southwest – eller SXSW – i Austin, Texas. Den blev dog ikke bare vist, men den begejstrede også juryen og vandt prisen for Best Narrative Short, som kan oversættes til bedste fiktionsfilm i kort format.

”Det var helt overvældende på alle måder. Vi havde ikke været derovre før, så man vidste jo ikke, hvad man skulle forvente, og så sker det,” fortæller den 27-årige instruktør.

”SXSW var den første festival, vi hørte fra. Den har også været vist på SneakBar i Cinemateket, men det her er jo et noget andet størrelsesforhold.”

En klynge i tårer
Forever Now
er tyve minutter lang og følger William (Ferdinand Falsen Hiis) og Cecilie (Frederikke Dahl Hansen), der samme aften, som de slår op, tager stoffet MDMA i håb om at få det bedste ud af situationen.

Den bygger på et virkeligt brud i Kristian Håskjolds eget liv, og den gode modtagelse af publikum på festivalen gjorde selvsagt instruktøren meget glad.

”Det var helt vildt at komme ud af biografen og se ti mennesker i en klynge med tårer i øjnene. Folk blev virkelig rørt over filmen,” siger Kristian Håskjold, der tidligere har lavet den ultrakorte Tinder som en del af konceptet The Current.

”Det var for at lave noget, der var nutidigt og kunne belyse nogle samfundstendenser. Noget, der skabte debat i stedet for følelser, som de fleste film – også mine egne – gør. Det var også en tanke om at skabe et rum, hvor man kunne eksperimentere, og hvor det var tilladt at fejle,” fortæller Kristian Håskjold.

Hans festival-vinderfilm har dog gjort det modsatte af at fejle, og den udnytter ifølge Håskjold det korte formats styrke.

Forever Now kan jeg ikke se som andet end en kortfilm. Formatet er eminent til at dykke ned i en enkelt situation og lade noget skyde op af det. Jeg arbejder på en spillefilm, som handler om blandt andet religion, hvor man kan have flere kontraster og nuancer, men i kortfilm er der mindre at tabe og mere rum til at eksperimentere. Ved siden af arbejder jeg også på en hybrid mellem fiktion og dokumentar på tolv minutter, så formatet afhænger af projektet.”

Interesse fra Sundance
Forever Now,
der ligesom den autodidakte instruktørs andre kortfilm kommer på Ekko Shortlist på et tidspunkt, var også et hit blandt anmelderne på festivalen. Flere amerikanske medier har interviewet Kristian Håskjold og kaldt filmenfor en af de store oplevelser på SXSW.

”Det er en spændende festival, hvor der også er musik og interactive, og der er en afslappet følelse – som et større København. Vi tog bare derover for at møde mennesker og tale med nogle folk fra branchen,” fortæller Kristian Håskjold og afslører, at sidstnævnte skete efter sejren.

”Jeg vågnede op til 35 mails dagen efter, og der var i det hele taget pludselig en masse opmærksomhed omkring mig. Jeg snakkede for eksempel med lederen fra Sundance Screenwriters Lab, som bad mig sende et draft af den spillefilm, jeg skriver på. Det kan jo hjælpe på vej, at han selv rækker ud, men det er selvfølgelig bare en ting,” siger Kristian Håskjold.

”Der var også en talent scout fra Sony Pictures, der ville høre om det næste projekt, og en fyr fra tv-stationen AMC, der spurgte, hvad der nu skal ske. Så det har givet en masse.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko