Nyhed
16. feb. 2011 | 01:32

Længslen efter mor

Heidi Maria Faisst er glad for Berlin-modtagelsen af Frit fald, hvor en pige bliver trukket ind i en verden af druk, narko og sex med granvoksne mænd.
Af Henrik Østergaard

”De fleste børn har en stor længsel efter at være sammen med deres forældre — om så forældrene er nogle idioter eller ej.”

Sådan siger instruktør Heidi Maria Faisst, hvis nye film Frit fald går i kødet på børns forhold til deres forældre.

”Den kærlighed er spændende. Det handler om der forbandelse, som det næsten kan være at ville sine forældre så meget, at man lukker øjnene for, om de er gode for én eller ej.”

Rimelig overvældende

Åbenbart er det også et emne, mange unge og deres forældre i Tyskland synes, er spændende.

I hvert fald føler Heidi Maria Faisst sig meget beæret over publikums gode modtagelse af hendes film på Berlinalen, hvor den er med i ungdomsfilm-konkurrencen.

”Der var jo over 1.000 mennesker til visningen. Det er rimelig overvældende, når man kommer fra Danmark, hvor der jo sjældent er så mange i biografen,” fortæller Faisst.

”Det er fedt, at publikum er så meget på. De køber jo billetter til alt, de vil se på festivalen.”

Nervøsitet under visning
Undervejs gik fremviseren i stykker, hvilket betød, at publikum sad i mørke i fem minutter.

”Det er ellers noget, der ofte kan gøre én nervøs,” siger hun og tilføjer, at der stadig var en god stemning i biografen.

Ifølge Heidi Maria Faisst er de udenlandske journalister i Berlin også begejstrede for filmen.
 
”De har været meget søde og interesserede og begejstrede. Især for Frederikke Dahl Hansen, der spiller hovedrollen som Louise.”

Taler til unge
Du har denne gang valgt at lave en decideret ungdomsfilm?

”Hvis man allerede på manusplan begynder at tænke sin film ind i en boks, der hedder ’ungdomsfilm’, så kan man hurtigt falde i den grøft, hvor man bliver den voksne, der kigger på de unge. Det ville ikke være særlig godt for filmen,” siger Faisst.

”Det er en film fortalt fra en fjortenårig piges synspunkt, så jeg håber, den vil ramme de unge. Og jeg glæder mig til, at nogle flere unge skal se den, for indtil videre har jeg næsten kun talt med voksne om den,” fortæller Faisst.

”Jeg har ikke taget coke”
Som i debutfilmen Velsignelsen fra 2009 kredser Heidi Maria Faissts nye film om et smerteligt mor-datter-opgør.

Er Frit fald selvbiografisk?

”Nej, ikke direkte. Jeg har ikke nogen mor, der har siddet i fængsel, og jeg har heller ikke taget coke.”

”Det vil jeg i hvert fald slet ikke fortælle til Ekko,” tilføjer Faisst grinende med adresse til den verserende sag, hvor en filmkonsulent er blevet fyret som følge af en artikel i Ekko.

Tingene på spidsen

Indirekte kan Heidi Maria Faisst dog sagtens relatere til filmens historie, hvor den fjortenårige Louise af sin mor, der opfører sig som en teenager, bliver trukket ind i en verden af druk, narkosmugling og sex med granvoksne mænd.

”Jeg kan huske, hvor kaotisk det var at være teenager. Alting handlede om at prøve noget nyt og bryde grænser. Den erfaring har jeg brugt.”

”Når man laver dramatik, er det mere interessant, at tingene bliver sat på spidsen. Jeg forsøger at tage nogle af de følelser, som jeg selv har haft, og så hive dem op til noget, der er større.”

”Mit liv er jo ikke spændende i sig selv.”

Frit fald indgår i konkurrencen for film for unge over fjorten år sammen med blandt andet debutanten Rune Schjøtts ligeledes danske Skyskraber.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko