Nyhed
02. apr. 2012 | 23:39

Læserne anbefaler musikvideoer

Foto | Uoplyst
Windowlicker

Ekko har udgivet tyve af verdens bedste musikvideoer. Se her, hvilke videoer der er læsernes egne favoritter.

Af Claus Christensen

Det siger sig selv, at man indbyder til øretæver, når man sætter sig for at kåre tyve af verdens bedste musikvideoer fra de sidste femten år.

Ekkos musikvideo-samling, som følger med det aktuelle nummer, har fået mange roser med på vejen, og det er nok den af vores hidtil tyve dvd’er, som vi selv er mest stolte af.

”En rigtig god blanding af enkelte klassikere og mere eksperimenterende og kontroversielle musikvideoer, altså ting som man ikke lige ser på MTV ved en hurtig zappetur forbi kanalen,” skriver kritiker Nikolaj Mangurten Rubin i Weekendavisen i denne uge.

Men har vi overset nogen perler? Når vi studerer mails fra vores læsere, der anbefaler deres egne yndlingsvideoer, står det i hvert fald klart, at der findes mange serøse kandidater.

Først og fremmest er Mike Mills dokumentariske video til All I Need fløjet under vores radar. Det unge pars gensidige hengivenhed går perfekt i spænd med den franske duo Airs drømmende easy listening og sangerinden Berth Hirsch’ fløjlsbløde vokal.

Videoen blev et vendepunkt for instruktøren, der har taget springet til spillefilmen, og hvis Beginners – produceret af danske Lars Knudsen – sidste år blev Oscar-belønnet for bedste birolle til Christopher Plummer.

”Den video viste mig ligesom, at jeg kan blive virkelig følelsesladet, jeg kan være virkelig oprigtig, og jeg elskede faktisk virkelig den måde, publikum reagerede på videoen,” har Mills sagt.



Den samfundskritiske musikvideo er på Ekkos dvd repræsenteret af provo-instruktøren Romain Gavras, der forvandler Justices aggressive Stress til et voldeligt indvandreroprør i de parisiske forstæder.

Men vi kunne også have udvalgt Matt Devines skræmmende kommentar til sikkerhedssamfundet i videoen til Son Of Kicks Playing the Villain.



Med udgangspunkt i Ekkos dvd skrev Politikens musikanmelder Simon Lund en kommentar om, at internettet har givet musikvideoen en renæssance. Med billig, ny teknologi kan der skabes fremragende videoer, hvis man bare har en god ide.

Et eksempel er Erykah Badu, der i Window Seat går John F. Kennedys sidste tur gennem Dallas, mens hun smider tøjet stykke for stykke, indtil hun nøgen falder om på det sted, hvor Kennedy blev skudt.



I den mere gakkede afdeling er der Chicago-bandet OK Go, som laver temmelig irriterende musik, men hvis fantasifulde videoer er svære at stå for. Som nummeret This Too Small Pass, hvor de i tilsyneladende én, ubrudt optagelse filmer en gigantisk Storm P-maskine.



Radiohead medvirker på Ekkos dvd med nummeret Knives Out, som Michel Gondry har visualiseret som et surrealistisk legetøjs-hospital-mareridt.

Men der er flere fremragende videoer med Radiohead, blandt andre Jamie Thraves gådefulde Just-video, hvor en midaldrende mand pludselig lægger sig ned på gaden, mens tilskuerne forsøger at blive klogere på, hvad i alverden der foregår.



En læser gør opmærksom på en meget tidlig Michel Gondry-video med dansk-amerikanske Lucas, der i 1994 havde et hit med nummeret Lucas With the Lid Off.

Videoen leger med vinkler, dimensioner og virkelighedsplaner på samme charmerende facon, som vi kender fra Gondrys spillefilm (Evigt solskin i et pletfrit sind, The Science of Sleep).



Vi ville gerne have haft Johan Rencks video til Kents Kärleken vänter med på dvd’en, men masterbåndet er tilsyneladende bortkommet, så læserne må nøjes med at se den her.

Renck bringer os tilbage på ungdomsværelset og den første gang, så man tænker: ”Ja, det var præcist, sådan det var!” Knapt fire minutter, der er mere autentiske og følsomme end mange af nutidens ungdomsfilm.



Verdens førende musikvideo-instruktør hedder Chris Cunningham, og vi kunne for den sags skyld have fyldt en hel dvd med hans mesterlige videoer.

Vi endte med at vælge All Is Full of Love, hvor Björk vækkes som kridhvid robot, men Cunninghams mest berømte video er Windowlicker, en ti minutter lang, ustyrligt morsom parodi på de alfonsagtige hiphop-videoer.

Der blev desværre heller ikke plads til en af Ekkos favoritter, nemlig Spike Jonze, der fortsætter med at lave musikvideoer, selv om han for længst har slået igennem som spillefilminstruktør (Being John Malkovich). I den suverænt koreograferede Weapon of Choice fornægter skuespilleren Christopher Walkens musical-baggrund sig ikke.

Og nu vi er ved Fatboy Slim og Spike Zonze, så lad os slutte af med deres originale antivideo til Praise You.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko