Nyhed
04. feb. 2011 | 19:34

Maria Schneider død i en alder af 58 år

Bernardo Bertolucci siger i dag undskyld til sin stjerne i mesterværket Sidste tango i Paris.
Af Mattias Blicher

Maria Schneider var en teenagemodel, da hun fik sit gennembrud i Sidste tango i Paris fra 1972.

Den dengang 48-årige Marlon Brando spiller i filmen hotelejeren Paul, der sørger over sin kones selvmord. Men da han møder den unge Jeannie, der spilles af Schneider, indleder parret et seksuelt og anonymt forhold.

I filmens berømteste scene, som ikke var en del af manuskriptet, improviserer Marlon Brando sig ved hjælp af en pakke smør til et analt samleje med Schneider, og scenen blev sidenhen kendt som ”smørscenen”.

Filmen affødte megen kritik og forargelse verden over, og i enkelte lande blev den sågar forbudt.

Maria Schneider medvirkede herefter i en film af en anden af filmhistoriens store instruktører, nemlig Michelangelo Antonionis Profession: Reporter.

Brændemærket

I Antonionis eksistentielle thriller spiller Schneider igen over for en mandlig midaldrende mand. Det er Jack Nicholson, og igen er hendes rolle den unge elskerinde, der forføres og forfører en noget ældre mand.

De to film var på én gang Schneiders gennembrud og brændemærke. Hun nød aldrig igen i sin karriere samme berømmelse og følte længe efter, at hun blev betragtet mere som et sexobjekt end en skuespiller.

Aldrig tilgivet Bertolucci

Schneider fortalte i et interview til den engelske avis Daily Mail i 2007, at hun nærmest følte optagelserne til Sidste tango i Paris som overgreb.

”Jeg har aldrig rigtig tilgivet ham for den måde, han behandlede mig, og selvom vi mødtes for sytten år siden i Tokyo, ignorerede jeg ham. Desuden tjente han og Marlon en formue på film, og jeg tjente 2.500 pund. Og Bertolucci var oven i købet kommunist!”

Marlon Brando havde heller ikke meget til overs for Bertolucci efter filmen og nægtede at tale med ham i femten år.

Tog hendes ungdom

I dag kom Bertolucci så med en undskyldning og indrømmelse til den italienske nyhedstjeneste ANSA.

”Hendes død er kommet for tidlig. Før jeg kunne nå at give hende en kærlig omfavnelse og … undskylde til hende en sidste gang. Maria beskyldte mig for at have taget hendes ungdom fra hende, og i dag spekulerer jeg på, om der ikke er noget sandt i det,” siger den italienske instruktør.

Maria Schneider havde livet igennem roller, men hun kæmpede med et stofmisbrug og psykiske lidelser. Og lærte ifølge eget udsagn aldrig rigtig at stole på mænd.

Skuespilleren døde 3. februar i Paris efter længere tids sygdom.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko