Top 10
18. feb. 2016 | 17:59

Top 10: One Season Wonders

Foto | NBC Universal
I Freaks and Geeks møder vi unge James Franco og Seth Rogan, der spiller hashrygende freaks på en amerikansk high school i 1980’erne.

Adskillige lovende tv-serier bliver stoppet efter bare én sæson. Det har Judd Apatow – aktuel med Love – prøvet flere gange. Vi kårer de bedste amerikanske serier, der ikke fik lov til at fortsætte.

Af Nicki Bruun

Inden Judd Apatow blev Hollywoods komedieproducer nummer et med film som Anchorman, The 40 Year Old Virgin og Superbad, kæmpede han for at holde sine tv-serier på skærmen. 

Det gik ikke særligt godt. Både Freaks and Geeks og Undeclared blev aflyst efter en enkelt sæson. Til gengæld nåede de på den ene sæson at sætte et aftryk på tv-historien, der sikrer dem en plads på denne liste over one season wonders – altså serier, der trods den forkortede spilletid fortjener at blive set.

Apatow meldte sig for alvor tilbage på tv-banen i 2012 som producer på Lena Dunhams grænseoverskridende HBO-serie Girls. At den nu er i sin femte sæson – der får premiere på mandag 22. februar – har øjensynligt givet ham blod på tanden. I hvert fald forsøger han sig nu igen, denne gang på Netflix med den romantiske komedieserie Love, der har premiere i morgen fredag.

Serien er allerede sikret to sæsoner, da Netflix har bestilt ti afsnit i første sæson og tolv i anden. Den skildrer datinglivet set gennem både et mandligt og kvindeligt perspektiv. Dermed har Apatow allerede brudt forbandelsen, men det skal blive spændende at se, om han kan få lige så stor succes som i filmverdenen.

Indtil da er her ti gode serier, som takket være deres tidlige aflysning har en samlet spilletid, der gør, at de kan ses i løbet af en weekend.

 

10. Benched (2014)

At den amerikanske tv-branche er en brutal verden, behøver man ikke fortælle skuespillerne Eliza Coupe og Jay Harrington, der spiller hovedrollerne i komedieserien Benched.

Inden serien blev skrottet efter kun en enkelt sæson af tolv afsnit, havde de oplevet at få henholdsvis Happy Endings og Better Off Ted lagt ned i utide.

Derfor havde man håbet, at Benched, hvor de spiller to er advokater, der falder for hinanden, ville få et længere liv. Og det skorter da heller ikke på talentet foran kameraet. Foruden Coupe og Harrington indtager Oscar Nunez (The Office) og komikeren Maria Bamford tossede biroller, der giver serien en skæv tone.

Det kunne have udviklet sig til at blive rigtigt godt, men vi trøste os med, det er bedre at have elsket og miste eller slet ingenting.



9. Tell Me You Love Me (2007)

Året før de sexede vampyrer i True Blood blev en kæmpe succes for HBO, prøvede kanalen med mindre held at fortælle en historie om menneskelig seksualitet.

Men mennesker har åbenbart ikke den samme sexappeal, for Tell Me You Love Me fik kun en enkelt sæson af ti afsnit. Serien byder ellers på den måske mest realistiske skildring af sex i tv-historien, men det er langt fra dens eneste kvalitet.

Endnu vigtigere er de psykologiske bevæggrunde bag den fysiske akt, som serien for alvor sætter under lup. Serien følger tre par, som alle har deres problemer og derfor ser terapeuten May Foster (Jane Alexander), der selvfølgelig også selv har problemer med sin partner.

Anden sæson var faktisk blevet bestilt af HBO trods pauvre seertal, men serien endte med at blive lukket, da skaber Cynthia Mort og kanalen ikke kunne blive enige om retningen for sæson 2.



8. Kitchen Confidential (2005-06)

Sidste år gik Burnt i de danske biografer, hvor Bradley Cooper spiller en Gordon Ramsay-inspireret kok, der sætter ild i et køkken i mere end en forstand.

Men før Cooper blev en superstjerne, afprøvede han sine evner i et køkken i komedieserien Kitchen Confidential. Den er inspireret af en selvbiografi af en anden stjernekok, Anthony Bourdain. Cooper har hovedrollen som den flabede, men dygtige chefkok Jack Bourdain, der laver mad om dagen og fester om natten. 

Over tretten afsnit følger vi Jack og hans hold af kokke og tjenere lave og servere mad på den trendy New York-restaurant Nolita. Cooper er karismatisk, men det er lige så meget folkene omkring ham, der leverer komikken. John Francis Daley spiller den nervøse kokkeaspirant Jim, så man både griner og holder af ham, mens Nicholas Brendon (Buffy) og John Cho (American High) er herlige som de kulinariske kunstnere, der gør livet surt for ham. 

Burnt brændte på som film. Se derfor i stedet Kitchen Confidential!


7. Luck (2012)

Skaberen af Luck, David Milch, kunne godt bruge noget mere held. 

Han er kendt som en af de mest originale og kompromisløse showrunners på amerikansk tv, men alligevel – eller måske netop derfor – er alle hans serier siden gennembruddet med politiserien New York Blues (1993-2005)blevet stoppet før tid. 

Det startede med westernserien Deadwood (2004-06) – hans hidtil bedste og en milepæl i amerikansk tv-dramatik – der trods alt fik tre sæsoner, inden HBO trak stikket. Værre gik det efterfølgende for den spirituelle surfer i John from Cincinatti, der i 2007 måtte nøjes med én sæson.

Endelig så stjernerne ud til at stå rigtigt for Milch, da HBO gav ham en tredje chance med Luck. Michael Mann var med som producer og konceptuerende instruktør, mens Dustin Hoffman indtager hovedrollen blandt andre store skuespillere. 

Luck præsenterer i ni afsnit en verden af hestevæddeløb og gambling, hvor Hoffman spiller Chester ”Ace” Bernstein, der netop er kommet ud af fængslet og planlægger sin hævn mod dem, der fik ham ind bag tremmer. HBO havde faktisk bestilt anden sæson, men da to heste måtte aflives som følge af skader under optagelserne, blev serien i stedet lukket.


6. Lucky Louie (2006-07)

Titlens heldige Louie er en af verdens sjoveste mænd, komikeren Louis C.K. Før han fik succes med navnebroderserien Louie, lavede han Lucky Louie for HBO. Titlen skal dog læses med C.K.’s bidende sarkasme, da serien er langt mere kynisk end vanlige familie-sitcoms.

Louie lever et aldeles middelmådigt liv med konen Kim (Pamela Adlon) og datteren Lucy (Kelly Gould), som han skiftevis elsker og hader. 

De tretten afsnit er værd at se, hvis man elsker Louis C.K.’s misantropiske komik. Til gengæld kan vi som seere i dette tilfælde faktisk føle os heldige over, at en ellers interessant serie blev stoppet. For selv om Lucky Louie og dens satire over situationskomediens simplificerende dåselatter er sjov, blev det langt bedre med Louie.



5. Undeclared (2001-02)

Et år efter Freaks and Geeks skabte Judd Apatow Undeclared.Handlingen var rykket nogle år frem, så vi følger en gruppe unge på college – faktisk er Undeclared blevet kaldt Freaks and Geeks på universitetet. 

Seth Rogen og Jason Segel medvirker også her, men hovedrollen som den nørdede Steven Karp spilles af en anden Apatow-alumne, Jay Baruchel (This Is the End). Steven ankommer til universitetet som en genert jomfru, men finder hurtigt kærligheden i den noget specielle psykologi-studerende Lizzie (Carla Gallo). 

Titlen Undeclared refererer til Stevens problemer med at vælge studie. Som så mange andre unge har han svært ved at beslutte sig for noget, da det udelukker en million andre muligheder. I mellemtiden bringes han ud i komiske situationer, når han bliver nødt til at tage et job i universitetets cafeteria og opfordres til at bekende sig til gud.

Foruden skuespillerne banede Undeclared ogsåvej for Apatow-partnere bag kameraet: Greg Mottola (Superbad) og Nicholas Stoller (Droppet af Sarah Marshall) skrev og instruerede på serien, og Judd Apatow har da også produceret flere af deres senere film.


4. My So-Called Life (1994-95)

Claire Danes fik den perfekte træning til senere at spille den grådlabile Carrie Mathison i Homeland, da hun som blot trettenårig fik rollen som den ligeledes følelsesladede teenager Angela Chase i My So-Called Life.

Over nitten afsnit kæmper Angela med de samme problemer, som alle andre unge står overfor: konflikter med familie, venner og skolen – og så selvfølgelig den svære kærlighed personificeret ved en ung Jared Leto som skolens bad boy, Jordan Catalano.

Men der bliver også belyst andre alvorlige emner i My So-Called Life, som ellers ikke var fast inventar i ungdomsserier for tyve år siden. For eksempel bliver personernes seksualitet behandlet som en del af deres personlighed i stedet for bare at være ungdomseksperimenter. 

Serien bliver sammen med Freaks and Geeks kaldt den, der bedst beskriver den emotionelle rutsjebanetur det er at udvikle sig fra barn til voksen. At det kan lade sig gøre på kun én sæson, er en bedrift, der aftvinger respekt.

 

3. Firefly (2002-03)

I det herrens år 2517 flyver rumskibet Serenity rundt i galaksen og slås både med den totalitære Alliance og de mange farlige livsformer i universets yderkant.

Omtrent sådan lyder sloganet for Firefly, der er blevet beskrevet som en rumopera-western. Her møder man ni forskellige karakterer fra rumskibets besætning med kaptajn Malcolm Reynolds (Nathan Fillion) i spidsen.

Skabt af den senere Avengers-forfatter- og instruktør Joss Whedon, der i 90’erne stod bag Buffy – Vampyrernes skræk og spin-off’et Angel, lignede serien ellers et sikkert hit. Men det i forvejen komplicerede plot blev ikke nemmere at følge, da kanalen Fox viste afsnittene ude af rækkefølge.

Som følge af de lave seertal blev Firefly aflyst efter elleve afsnit i første sæson. Som en trøst til de trods alt mange fans kom i 2005 filmen Serenity, hvor man igen stifter bekendtskab med rumskibets mange spændende personligheder.

 

2. Terriers (2010)

To mænd står ved en skillevej. Enten kan den ene, privatdetektiven Hank (Donal Logue), køre sin ven og arbejdspartner Britt (Michael Raymond-James) til et fængselsophold. Eller også de kan sammen flygte til den mexicanske grænse.

Sådan slutter første sæson af den fremragende Terriers, og desværre er der ikke kommet nummer to. Der var ellers fra start af snak om en film, som skulle binde en sløjfe på herligheden. Snakken har dog varet i over fem år uden afklaring, så mens vi venter og håber, kan de uindviede passende kaste sig over den humoristiske krimiserie, der følger de to mænds opklaringer i det sydlige Californiens eksotiske klima.

Terriers er skabt af Ted Griffin, som også har skrevet manuskriptet til Ocean’s Eleven. Det er da også de hurtige replikker med et glimt i øjet, der kendetegner serien, men samtidig er forholdet mellem Hank og Britt dybfølt nok til, at man også taber hjertet i løbet af de tretten afsnit.

 

1. Freaks and Geeks (1999-2000)

Judd Apatow skabte ikke selv Freaks and Geeks, men var producer og en af de primære kreative kræfter på serien om to forskellige grupperinger på en amerikansk high school i 1980’erne.

Det var dog en anden af Hollywoods senere komediekonger, Paul Feig, der skabte den kultelskede serie. Han er siden blevet kendt som manden bag kvindecentrerede film som Brudepiger, men stod allerede med Freaks and Geeks for nogle af de bedste kvindelige karakterer på tv.

I centrum står teenageren Lindsay Weir (Linda Cardellini), der fra at være en af de akademisk dygtige geeks begynder at hænge ud med de hashrygende freaks. Den gruppe består af en række udsigtsløse unge, men det samme kan man ikke sige om skuespillerne, der portrætterer dem: James Franco, Seth Rogen og Jason Segel, der alle i dag er del af Apatows ”filmfamilie”.

Over seriens atten afsnit møder man dog også Lindsays lillebror Sam (John Francis Daley) og hans vennegruppe, som er deres egen slags geeks. Det er blandingen af det hårde blik på opvæksten og det nostalgiske blik på ungdomstiden, der gør Freaks and Geeks til noget helt særligt.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko