Nyhed
26. okt. 2013 | 22:53

Shortlist: Oscar-selskab på banen

Foto | Rasmus Heise
Anders Walters 9 meter, hvor en længdespringer planlægger et livsfarligt spring mellem to betonhustage, er ikke for folk med højdeskræk eller svage nerver.

M&M Productions bobler med en kortfilm, der var meget tæt på at blive Oscar-nomineret. Men den får kamp til stregen af kultdokumentar om rengøringspatrulje og eksistentiel gyserfilm.

Af Claus Christensen

De har vundet tre Oscar-statuetter og været Oscar-nomineret seks gange siden 1996.

Tivi Magnussons M&M Productions er herhjemme det selskab, der mest målrettet har brugt kortfilmen til at udvikle nye talenter.

Succeshistorien hedder Anders Thomas Jensen, der blev afvist på Filmskolen, men slog sit navn fast med kortfilmene Ernst og lyset og Valgaften, der vandt en Oscar i 1998. I dag er han et af dansk films allerstørste navne – både som instruktør og manuskriptforfatter.

Nu melder M&M Productions sig ind i kampen om Ekko Shortlist med en film, 9 meter, der i år lige ved og næsten blev nomineret til en Oscar. Af flere hundrede kandidater var den blandt de elleve film, som Oscar-akademiet satte på sin såkaldte shortlist, hvorfra man valgte at nominere fem film – dog ikke 9 meter.

Flugten fra virkeligheden
Filmen handlerom en sekstenårig længdespringer (Benjamin Gabrielsen), som forsøger at overgå sig selv og slå stadig mere vilde rekorder. Han har nemlig opdaget, at hans mor, der ligger i koma, giver livstegn, når han beretter om en ny rekord.

Til sidst planlægger han et livsfarligt spring mellem to betonhustage, hvor han skal overvinde en afstand på ni meter. Det er ikke for svage nerver – især ikke, hvis man lider af højdeskræk.

”Jeg er meget interesseret i, hvordan børn og unge forholder sig til døden og andre stærke følelsesmæssige ændringer i deres liv. Især den måde børn bruger deres fantasi på at flygte fra virkeligheden eller bare ændre deres perspektiv på livet,” udtaler den 35-årige instruktør Anders Walter.

”Som voksne er vi tilbøjelige til at miste vores evne til at rejse i vores bevidsthed,” tilføjer han.

35-årige Walter har siden 2001 arbejdet som illustrator, tegneserieforfatter og musikvideoinstruktør. Nu satser han på en karriere som instruktør. Flere spillefilm er på tegnebrættet.

Hård kamp blandt boblerne
9 meter har været udtaget til adskillige festivaler og vandt i august prisen for ”Bedste børne- og ungdomsfilm” på Odense Internationale Film Festival.

Mandag klokken 12 skal det vise sig, om den kommer ind på top 10. Den er oppe imod fem andre film – de såkaldte boblere – hvoraf højst to film kan komme ind per uge.

Fra sidste uge bobler Johan Knattrup Jensens filosofiske rejse-essay Vejen til Paradis, der går i digteren Eik Skaløes fodspor, og Tias Dag Thomassens musikdokumentar Heading East for the West om to danske countrymusikere, som behjertet prøver at stampe et publikum op i den finske ødemark.

På tredje og dermed sidste uge bobler Tobias Gundorff Boesens søde og magiske animationsmusikvideo Out of a Forest.

Men de hårdeste konkurrenter kan vise sig at være ugens to andre nye boblere, René Odgaards Dirtbustersog Lisa Svelmøes Ude i skoven. Ifølge Her & nu-listen, hvor man indtil fredag klokken 12 kan følge filmenes bevægelser, ligger de henholdsvis til en første- og tredjeplads.

Nilfisk & Rå Affald
Tag ud med dit kamera og peg det derhen, hvor du har en god mavefornemmelse.

Med det råd fra producer Helle Faber (Blodets bånd og Putins kys) drog René Odgaard ud på en musikfestival i Odense med sit kamera under armen.

”Efter en del dage at have peget kameraet på en masse langhårede musikere faldt jeg ud på de sene nattetimer over en fyr i kedeldragt, der samlede affald med sin grabser, mens han drak ølsjatter og opførte sig ret flabet over for kvinderne,” skriver 40-årige René Odgaard i en mail.

Fyren viste sig at være medlem af Dirtbusters, et broderskab af vilde fyre fra Fyn, der laver en slags rollespil, hvor de med navne som Rå Affald, Nilfis, MC Gulvklud og Commander Player gør rengøring så cool, at kvinderne falder for dem.

”Jeg ville undersøge disse mennesker, der leger med deres identitet og udfordrer normerne for, hvad man kan og må,” forklarer Odgaard, der måtte gå utrolig meget igennem, før andre kunne følge hans mavefornemmelse.

”Det er en bastard af en film med rystede og ’dårlige’ billeder, en film lavet stort set kun af mig, en film der har fået afslag stort set alle steder,” skriver instruktøren. Men efter visning på DR og Odense Filmfestival og nu med udsigt til succes på Ekko Shortlist konstaterer han:

”Det har været sliddet værd.”

Vender ryggen til
Ugens sidste bobler, Ude i skoven, har vi allerede fremhævet med et interview med det unge skuespiltalent Bebiane Ivalo Kreutzmann.

Kreutzmann spiller Line, der sammen med sin far tager på en løbetur i skoven. Her oplever de noget grimt, som ændrer datterens syn på sin ikke videre heltemodige præstefar.

”Hvad er det, der gør at folk i vores samfund ofte vender ryggen til, hvis de oplever vold eller slagsmål i det offentlige rum? Forhåbentlig kan man godt forstå, hvorfor faren i filmen vælger ikke at hjælpe, men man kan alligevel heller ikke helt tilgive ham,” skriver instruktør Lias Svelmøe.

Hun er 24 år og kommer fra Årslev på Fyn, men har været et smut i London, hvor hun tog en bachelor i digital film på SAE Institute og skabte fire kortfilm.

Lige nu går hun på den alternative filmskole 18 Frames i Odense. Ude i skoven er en såkaldt skitsefilm, hvor eleverne eksperimenterer og ruster sig til deres midtvejs- og afgangsfilm.

”Til hver skitsefilm var der syv benspænd. Et af disse var, at det skulle være en genrefilm. Jeg har altid godt kunne tænke mig at lave en gyserfilm, og den var manuskriptforfatter Jacob Thomas Pilgaard heldigvis med på,” skriver Lisa Selmøe, der lige nu ser ud til at komme ind på top 10 i fornem stil.

Farvel til Trold
I denne uge lykkedes det kun for en enkelt bobler at komme ind på top 10, nemlig Cecilie McNairs kærlighedsdrama Tilstand. Hun har tidligere haft stor succes med Patienten og sætter sig flot på sjettepladsen på en liste med nogle meget standhaftige film.

Det gælder ikke mindst Fili Seiferts Trold, der har ligget på top 10 i tretten uger og dermed har nået det maksimale antal.

Trold forlader top 10 på en ærefuld fjerdeplads, og selv om den ikke har domineret toppen af listen, er den et godt eksempel på, at brugerne af Ekko Shortlist ikke er bange for barske film, der ikke stryger publikum med hårene.

Trold vil fortsat kunne ses på All Time Shortlist – den samlede hitliste for alle film – hvor den ligger på en fornem syvendeplads. Fili Seifert er en instruktør, vi glæder os til at følge fremover.

Én bobler er med andre ord sikker på at komme ind på top 10. Spørgsmålet er, om der kommer to film ind. Og i så fald: Vil listens overlever, Thy som tilstand, overleve endnu en uge?

Ekko Shortlist – top 10

1. Pige under vand (instr. Helle Rossing)

2. Ud, spring over, ind (instr. Thomas Daneskov)

3. Venus (instr. Tor Fruergaard)

4. Trold (instr. Fili Seifert)

5. Placebo (instr. Johanna Stentorp)

6. Tilstand (instr. Cecilie McNair)

7. Ung for evigt (instr. Ulaano Salim) 

8. Til alle mine venner (instr. Behrouz Bigdeli)

8. All Cats Are Grey (instr. Jacob Møller)

10. Thy som tilstand (instr. Emil Næsby Hansen)

Boblere

9 meter (instr. Anders Walter)

Dirtbusters (instr. Rene Odgaardn)

Ude i skoven (instr. Lisa Svelmøe)

Vejen til Paradis (instr. Johan Knattrup Jensen)

Heading East for the West (instr. Tias Dag Thomassen)

Out of a Forest (instr. Tobias Gundorff Boesen)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko