Interview
23. aug. 2016 | 22:39 - Opdateret 25. aug. 2016 | 17:40

Vi blotlægger Amerikas retssystem

Foto | Danielle Ricciardi
Laura Ricciardi (midt) og Moira Demos (th.) har siden 2005 fulgt mordsagen mod Steven Avery og hans unge nevø Brendan Dassey, der netop er blevet frifundet af en dommer.

”Der kommer snart til at ske en helt masse i sagen,” fortæller Making a Murderer-instruktøren Laura Ricciardi, da hun forleden gæstede København.

Af Jens Steinicke Kjær

Steven Avery sad atten år i fængsel beskyldt for brutalt at have angrebet og voldtaget en ung pige uden for byen Manitowoc, Wisconsin, i USA. I 2003 blev han løsladt, fordi ny dna-teknologi beviste hans uskyld.

Blot to år senere blev han dømt for at have myrdet den 25-årige Teresa Halbach i samarbejde med sin unge nevø Brendan Dassey. Begge mænd har siden siddet i fængsel indtil for nylig, hvor Brendan Dassey blev frikendt.

”Situation er meget spændt. Folk i Manitowoc er vrede over, at Brendan er blevet løsladt – i hvert fald, hvis man ser på de lokale nyhedsmedier,” siger instruktør Laura Ricciardi, som er inviteret til København af Copenhagen TV Festival.

Egentlig skulle hun have haft medinstruktøren og partneren Moira Demos ved sin side. De har siden 2005 fulgt sagen og gjort verden opmærksom på den gennem dokumentarserien Making a Murderer.

Men Demos er blevet i USA for at følge udviklingen i Dasseys frikendelse.

Situationen for Brendan
”Da vi hørte nyheden, fløj Moira og jeg med det samme fra Los Angeles, hvor vi bor, for at være til stede, i tilfælde af at der skete noget i sagen,” fortæller Laura Ricciardi.

”Vi havde sagt ja til at deltage i Copenhagen TV Festival og ville ikke bryde vores løfte. Derfor delte vi os op, så jeg nu sidder her, og Moira er i Wisconsin sammen med et kamerahold for at følge udviklingen.”

– Det er heldigt, at I er et tomandshold!

”Ja, vi er faktisk et godt team. Moira har de tekniske evner og styrer kameraet, så det var oplagt, at hun skulle blive.”

Hvad tror du, at der kommer til at ske med Brendan Dassey nu?

”Staten har tre muligheder. De kan sige: ’Ok, vi kæmper ikke imod længere,’ og så vil Brendan blive løsladt.”

”Staten kan også sige: ’Vi prøver igen.’ Det er efter min mening usandsynligt, fordi dommeren afkræftede tilståelsen. Derfor har de umiddelbart ingen beviser at fremvise,” forklarer Ricciardi og tilføjer:

”Men den tredje mulighed er, at staten kan anke dommerens afgørelse og lade højesteretten tage stilling til den. Hvis de vælger den mulighed, kan det tage lang tid at løse. Spørgsmålet er så, om Brendan skal sidde i fængsel, imens beslutningen bliver taget.”

Politiet løj
I Making a Murderer vises videooptagelser af Brendan Dasseys afhøring i 2005. De dokumenterer øjensynlig, at sagens efterforskere lokkede den dengang sekstenårige dreng til at tilstå mordet på Teresa Halbach.

Brandon Dassey har fået målt sin IQ til sølle 74, og der var ingen voksne til stede under hans afhøring – hverken forældre, en værge eller advokat.

”Dommeren, der nu har frikendt Brendan, mener, at man er nødt til at se på politiets fremgangsmåde. Efterforskerne løj over for Brandon, da de sagde, at de vidste alt, hvad der var sket,” fortæller Laura Ricciardi.

”De sagde også, at han ikke skulle bekymre sig, fordi de ville beskytte ham. Brandon forstod ikke den situation, han befandt sig i, og derfor er hans tilståelse ikke gyldig.”

Fyldt med fejl
I 2005 studerede Laura Ricciardi og Moira Demos begge film på Columbia University. I jagten på et emne til deres afhandling stødte de på en artikel om Steven Avery, der er Brendans onkel.

”Vi valgte Stevens historie, fordi han var blevet frikendt på grund af en dna-test. Der var ingen tvivl om, at han ikke havde begået det seksuelle overgreb i 1985, og alligevel sad han atten år i fængsel,” siger Laura Ricciardi.

”Han mistede sin kone, han mistede sine børn, han mistede sit liv. Han blev løsladt i 2003 og ville gøre systemet ansvarligt. To år senere blev han så beskyldt for en ny forbrydelse.”

”På det tidspunkt havde man dna-teknologi, og alle mente, at den vidunderlige teknologi ville gøre alting meget bedre. Den teori ville vi gerne teste.”

Er systemet bedre i dag?

”Nej!” udbryder Ricciardi.

”Det er stadig fyldt med fejl. Der er en opskrift, som gør sig gældende ved kriminalsager – fra efterforskningen over retsforfølgelsen til rettergangen. De fleste sager når ikke engang til en rettergang. Over 90 procent af de sagsøgte erklærer sig skyldige, inden deres sag kommer for retten.”

Vil Brendan Dasseys frikendelse komme til at påvirke Steven Averys sag?

”Måske. Frikendelsen har ændret stemningen i sagen markant, og Stevens nye advokat – Kathleen Zellner – mener, at det kan have en indvirkning på hans sag,” siger Laura Ricciardi.

”Men det er vigtigt at huske, at hverken Brendan eller hans tilståelse var direkte med i Stevens retssag. Brendan vidnede ikke i Stevens sag.”

Stålsat advokat
Anden sæson af Making a Murderer er lige på trapperne, og selv efter ti år vil Laura Ricciardi og Moira Demos blive ved med at dække sagen.

”For os handler det om at blotlægge det amerikanske retssystem,” siger Laura Ricciardi.

”Efter domfældelsen har vi fået en ny mulighed for at vise, hvilke muligheder en livstidsfange har. Det er anden del af historien, hvor vi følger Stevens nye advokat.”

Kathleen Zellner er en dygtig advokat og har en utrolig evne til at få dømte frikendt. Indtil videre har hun fået sytten uskyldigt dømte ofre frikendt.

”Jeg tror aldrig, at Kathleen har tabt i den her type sager. Hun ser på sagen med nye øjne og er meget stålsat. Historien er på vej ind i den sidste fase, og på det her tidspunkt næste år tror jeg, at der vil ske en masse både i Stevens og Brendans sag.”

Alligevel gør Ricciardi det klart, at man ikke kan forvente, at deres dokumentarserie opklarer sagen.

”Moira og jeg efterforsker ikke forbrydelsen, og vi kan derfor ikke love at nå frem til svar. Men vi kan garantere, at folk vil opleve, hvordan processen udfolder sig, og forhåbentlig vil de lære en masse.”

Ønsker du, at Steven Avery bliver sat fri?

”Jeg vil bare gerne have retfærdighed. Myndighederne ville gerne have det til at se ud, som om det hele var soleklart, men begge retssager efterlod en lang række ubesvarede spørgsmål.”

Farlige piller
Laura Ricciardi og Moira Demos er også i gang med at udvikle et manuskript til en tv-serie, som tager udgangspunkt i en artikelserie fra The Huffington Post.

”Den hedder America’s Most Admired Lawbreaker og er virkelig en slagkraftig fortælling,” fortæller Laura Ricciardi.

Fiktionsserien skal handle om det store amerikanske medicinalfirma Johnson & Johnson, som over en periode på tyve år har udviklet en ulovligt markedsført antipsykotisk medicin til børn og ældre. Medicinen har vist sig at være skadelig.

”Ligesom Making a Murderer er det virkelig en foruroligende historie. Den viser, hvordan kapitalisme kan være ren svindel,” siger Laura Ricciardi bekymret.

Den nye tv-serie bliver produceret af George Clooneys produktionsselskab Smokehouse, og ligesom anden sæson af Making a Murderer har den endnu ingen premieredato.

Trailer: Making a Murderer

Kommentarer

Laura Ricciardi

Født 1970 i New York.

Uddannet på Manhattan College i 1992.

Tidligere advokat med en uddannelse fra New York Law School i 1996.

Uddannet som Master of Fine Arts i film fra Columbia University i 2007.

© Filmmagasinet Ekko