Shortlist Awards 2015
26. okt. 2015 | 01:45

Shortlist-jury med cremen af dansk film

Foto | Sacha Maric
Paprika Steen har stået i spidsen for en skuespillergeneration, der har været med til at skabe en guldalder for dansk film. I juryen ved Ekko Shortlist Awards skal hun finde en ny generation af filmskabere.

Paprika Steen, Janus Metz og klipperen bag Netflix-hittet Beasts of No Nation er nogle af profilerne i juryen, der skal nominere film til Ekko Shortlist Awards 2015.

Af Jeppe Mørch

Hvem skal gå i Thomas Daneskovs fodspor – den store vinder af Ekko Shortlist Awards sidste år, som umiddelbart bagefter tog springet til spillefilmen?

171 kortfilm er i spil til årets talentprisfest, der afholdes lørdag den 28. november i Bremen Teater med Lasse Rimmer som vært. Det er de film, som er kommet på online-hitlisten Ekko Shortlist i perioden fra 25. august 2014 til 19. oktober 2015.

En forjury har indskrænket feltet, og i disse dage sidder medlemmerne af hovedjuryen og gennemser film, så de er helt ømme i øjnene. De skal nominere fem film i hver af følgende kategorier: fiktion, dokumentar, animation, kvindelig skuespiller, mandlig skuespiller, manuskript, fotografering, klipning, lyddesign og original musik.

Nomineringerne vil blive offentliggjort tirsdag den 3. november. Herefter vil Ekkos læsere kunne se de nominerede film, stemme på deres favoritter og således være med til at bestemme vinderne.

Juryen skal også vælge vinderen af Shortlist Prisen blandt de femten film, som i perioden har klaret sig bedst på den ugentlige top 10.

Årets jury består af nogle af dansk films stærkeste navne, og den er sammensat, så de forskellige kategorier er dækket ind med den ypperligste ekspertise:


Janus Metz, instruktør

Han har lavet en af de bedste danske dokumentarfilm i nyere tid, nemlig Afghanistan-dramaet Armadillo (2010). Siden har Janus Metz taget springet til fiktion og instrueret et afsnit i anden sæson af True Detective.

Den populære tv-serie er skrevet af Nic Pizzolatto, og det er planen, at Metz også skal instruere Pizzolattos prisbelønnede roman Galveston, om en lejemorder på flugt i Texas.

Janus Metz debuterede i 2006 med Township Boys, der skildrer en ungdomsbande i Johannesburgs slumkvarterer, men blev for alvor kendt i filmbranchen med dobbeltdokumentaren om ægteskaber mellem thailandske kvinder og danske mænd: Fra Thailand til Thy og Fra Thy til Thailand.

Hans styrke som instruktør er evnen til at forene en stærk filmisk stil med en lige så stærk indlevelse i sine karakterer. Ud over filmarbejdet sidder Janus Metz i bestyrelsen i foreningen Danske Filminstruktører, og han var også en del af Ekko Shortlist-juryen sidste år.


Paprika Steen, skuespiller

En af dansk film største skuespillere gennem tiderne. Paprika Steen brød igennem med Festen i 1998 og har stået i spidsen for en generation af skuespillere, der med indlevelse og ægthed har gjort op med den affekterede teaterdiktion.

Siden er det blevet til en perlerække af roller i film som Den eneste ene, Okay, Elsker dig for evigt, Adams æbler, Vikaren, Applaus og Den skaldede frisør. Hun har fire Bodil-statuetter og tre Robert-statuetter stående på sin reol, og på tirsdag kan hun vinde Nordisk Råds Filmpris sammen med holdet bag Stille hjerte.

Paprika Steen har desuden prøvet kræfter med instruktørgerningen (Til døden os skiller og Lad de små børn …), og hun er i det hele taget en vaskeægte filmnørd, som kender hver eneste krinkelkrog af filmkunsten.

I september var hun formand for juryen på festivalen i San Sebastián, hvor hun i øvrigt gav hovedprisen til Sparrows af Rúnar Rúnarsson, der sidste år var nomineret til Ekko Shortlist Awards med Anna.


Christian Torpe, manuskriptforfatter

På manuskriptsiden har dansk film i årevis været domineret af ganske få navne. Derfor var det en glædelig overraskelse, at Bille Augusts kunstneriske comeback, Stille hjerte, var skrevet af et relativt nyt navn, Christian Torpe.

Et emne som aktiv dødshjælp er ikke nemt at håndtere, men det har Torpe elegant løst med et – paradoksalt nok – livsbekræftende kammerspil, der i høj grad handler om de psykologiske dynamikker i en stor familie.

Torpe er opvokset i Danmark, men han blev oplært i manuskriptskrivningens kunst af sitcom-producerne Nancy Steen og Fred Rubin. Han viste sit talent i 2009 med manuskriptet til den urkomiske kortfilm Får (udgivet på Ekko-dvd #10) og fortsatte med Sover Dolly på ryggen? og tv-serierne Rita og Lærkevej.

I øjeblikket arbejder Christian Torpe på en amerikansk tv-serie baseret på Stephen Kings roman The Mist. Det handler om en tåge, der siver ind i en lilleby og fremprovokerer indbyggernes mørkeste dæmoner. Serien skal instrueres af Frank Darabont (En verden udenfor) og produceres af The Weinstein Company.


Mette Damgaard-Sørensen, kunstnerisk leder

Hun er kunstnerisk leder af den vigtige støtteordning New Danish Screen, der ”skal støtte og inspirere udviklingen af filmens formsprog og fortælling, så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet”, som det så smukt hedder i formålsparagraffen.

Mette Damgaard-Sørensen er med andre ord en slags talentchef på Det Danske Filminstitut og en hyppig bruger af Ekko Shortlist, når hun skal spejde efter nye talenter.

Hun startede sin karriere som vært for TV 2’s program Filmkanylen, der i midten af 90’erne tog konkurrencen op med DR’s legendariske Bogart.

i 2000 blev Damgaard-Sørensen den første redaktør af Ekko, som hun forlod to år senere for at blive børne- og ungdomsfilmkonsulent på Filminstituttet. Siden har hun været forstander på Den Europæiske Filmhøjskole, hvor adskillige af filmtalenterne på Ekko Shortlist har gået. Hun har også arbejdet som manuskriptforfatter.


Esben Toft Jacobsen, instruktør

Der laves fremragende animerede kortfilm herhjemme, ikke mindst på Den Danske Filmskole og The Animation Workshop. Alligevel når de færreste talenter frem til at lave en spillefilm. Esben Toft Jacobsen er en undtagelse, og han har oven i købet skabt to spillefilm, Den kæmpestore bjørn og Fjerkongens rige.

Han er uddannet på Filmskolen i 2006. Hans uimodståelige afgangsfilm Drengen i kufferten – udgivet på Ekko-dvd #6 – handler om pindsvinet Morten, der forsøger at skaffe sig af med lillebroren for at få forældrenes fulde opmærksomhed.

Esben Toft Jacobsen forbinder det eventyrlige med vedkommende, psykologiske historier. I øjeblikket arbejder han på tv-serien Kiwi og Strit om to venner, der bor i skoven og jagter nye eventyr. Den skal ligesom spillefilmene produceres af Copenhagen Bombay.


May el-Toukhy, instruktør

Dansk films måske mest lovende kvindelige instruktør, der spillefilmdebuterede i år med ensemblefilmen Lang historie kort, som har solgt 136.000 billetter og nok så vigtigt fornyet den romantiske danske komedie med en sjælden intelligens.

May el-Toukhy har både en uddannelse fra Statens Scenekunstskoles producerlinje og Filmskolens instruktørlinje. På Filmskolen dimitterede hun i 2009 med det vellykkede trekantsdrama Stykke for stykke, der kan ses på Ekko Shortlist.

Men det store gennembrud kom med Lang historie kort, der følger en venneflok over tre år til otte forskellige fester. Et så konsekvent stilgreb er ikke noget, man ser hver dag i dansk film. Med mange personer i scenerne kunne en debutant nemt have knækket nakken, men May el-Toukhy har usædvanligt skarpt blik for en scenes geografi, og hovedrolleindehaveren Mille Lehfeldt er næppe set bedre.

Foruden spillefilmen har May el-Toukhy lavet radiodrama for DR og været instruktørassistent på serier som Ørnen og Borgen.


Niels Thastum, fotograf

Han spillefilmdebuterede sidste år med Jonas Alexander Arnbys Når dyrene drømmer – og hvilken debut! Niels Thastums atmosfærestærke og uhyggeskabende fotografering er i høj grad med til at bære varulvegyseren, hvilket da også har indbragt ham to priser – en dansk Bodil og en polsk Camerimage, som er verdens største festival for filmfotografer.

Niels Thastum er uddannet på Den Danske Filmskole i 2009, hvor han stod bag kameraet på May el-Toukhys Stykke for stykke. Han har også fotograferet kortfilmene Alberts vinter og Afterparty, som begge kan ses på Ekko Shortlist.

Han leveret billedsiden til flere afsnit af Arvingerne og vist en aktivistisk side med bidrag til dokumentaren Pels, som Ekko udgav på dvd i forbindelse med seneste nummer. Og næste år kommer hans anden spillefilm, I blodet, hvor manusforfatteren Rasmus Heisterberg springer ud som instruktør.


Mikkel E.G. Nielsen, klipper

Den danske klipper har for alvor taget springet op på den internationale scene. Sidste år klippede Mikkel E.G. Nielsen Madame Bovary med Mia Wasikowska, og netop nu er han aktuel med Beasts of No Nation, der kan ses på Netflix og har fået forrygende anmeldelser – også i Ekko.

Cary Joji Fukunagas spillefilm er en grum skildring af børnesoldater i Afrika, og kampscenerne mellem de svært bevæbnede børn bliver en frenetisk krigsballet takket være det suveræne klippearbejde.

Mikkel E.G. Nielsen er i 2001 uddannet fra Den Danske Filmskole, hvor han gik på samme årgang som Nikolaj Arcel og Christoffer Boe. Det udmøntede sig i et frugtbart samarbejde. Han har klippet Boes fremragende debutspillefilm, Reconstruction, og alle Arcels film – fra Kongekabale til En kongelig affære.

På Ekko Shortlist kan hans innovative samarbejde med Martin de Thurah nydes i Mountain, der sidste år var nomineret til en pris. Hans cv viser både en sans for det klassiske og det eksperimenterende.


Hans Møller, lyddesigner

En af dansk films mest benyttede og værdsatte lyddesignere. Et opslag på IMDb viser, at Hans Møller mere eller mindre har været involveret i 82 film og tv-serier, siden han i 1990 debuterede som lydassistent på Birger Larsens Lad isbjørnene danse.

Markante titler er Fasandræberne, Monica Z, Flammen & Citronen og Mifunes sidste sang. Og Asger Leths dokumentar Ghosts of Cité Soleil ville med garanti ikke være blevet så overvældende uden Hans Møllers lydarbejde.

Ud over filmarbejdet har han siden sidste år ledet Den Danske Filmskoles tonemesteruddannelse sammen med to kolleger. Han vil komme til at sætte sit aftryk på en generation af lyddesignere, der skal føre dansk film i nye retninger. Hans Møller var også i Shortlist-juryen sidste år.


Katrine Hornstrup Yde, kritiker

Ligesom Damgaard-Sørensen har Katrine Hornstrup Yde haft sin gang på Ekko, dog kun i en kortere periode, hvor hun skrev artikler og anmeldelser. Derefter fik hun arbejde på Dagbladet Information, inden hun blev headhuntet til Politiken, hvor hun i dag skriver anmeldelser, features og interviews.

Med sit opfindsomme sprog og ofte skæve blik er hun et frisk pust i kulturjournalistikken. Hun har på Information været med til at tematisere den manglende mangfoldighed i dansk film. Her testede hun nitten spillefilm med hensyn til køn, krop, race og klasse – og konstaterede, at de stort set alle dumpede.

Desuden er Katrine Hornstrup Yde en af de alt for få filmkritikere, som skriver om kortfilm og interesser sig for at opdage nye talenter for at hjælpe dem frem på et skrøbeligt tidspunkt af karrieren.


Claus Christensen, chefredaktør

Som Shortlist-bestyrer siden begyndelsen i april 2013 må Ekkos chefredaktør være en af dem, der har set flest kortfilm i de seneste par år. Sammen med sin redaktion har han uge efter uge udvalgt film til Shortlist, som i skrivende stund indeholder 391 film og således er en af de største online-filmplatforme i Danmark.

Claus Christensen læste dansk og medier på Aarhus Universitet, men begyndte hurtigt at fokusere på film. Sideløbende med studierne underviste han på aftenskole og højskoler i filmhistorie og anmeldte film for Aarhus Stiftstidende.

Omkring årtusindskiftet flyttede han til København, hvor han blev tilknyttet Filminstituttets tidsskrift FILM og anmelder for Information. I 2002 overtog han ledelsen af Ekko, som han gradvist ændrede fra et undervisningsblad til det toneangivende filmmagasin, vi kender i dag.

Kommentarer

Juryen


Janus Metz
instruktør


Paprika Steen
skuespiller


Christian Torpe
manuskriptforfatter


Mette Damgaard-Sørensen
kunstnerisk leder


Esben Toft Jacobsen
instruktør


May el-Toukhy
instruktør


Niels Thasum
fotograf


Mikkel E.G. Nielsen
klipper


Hans Møller
lyddesigner


Katrine Hornstrup Yde
Kritiker


Claus Christensen
Chefredaktør

© Filmmagasinet Ekko