Ugens streaming
04. maj 2018 | 16:00

Ugens streaming: Store Cannes-vindere

Foto | Robby Müller
Cathrine Deneuve og Björk finder de store følelser frem i Lars von Triers Dancer in the Dark, hvor den islandske musiker i rollen som Selma prøver at redde sin søns forsvindende syn.

I næste uge begynder Cannes-festivalen. Vi anbefaler fem mesterværker, der har gået sin sejrsgang på den prominente festival.

Af Mikkel Krebs Behnke

Oscar-uddelingen er måske den største prisaften i filmverdenen, men festivalen i den sydfranske by Cannes kan siges at være artfilmens Oscar.

Siden begyndelsen i 1946 har nogle af historiens bedste film fået premiere på festivalen i kamp om Guldpalmen. Det er mildt sagt en ære og en stor bedrift at få sin film gennem nåleøjet til Cannes.

Flere danskere er kommet tilfredse derfra. Bille August, Lars von Trier, Thomas Vinterberg og Nicolas Winding Refn har vundet priser i hovedkonkurrencen.

Den 8. maj starter endnu en udgave af den glamourøse festival, og i den anledning anbefaler vi fem store Cannes-vindere.

Det virker omsonst at sige, men det er absolutte mesterværker, der er tale om.

Fargo

Joel Coen vandt i 1996 prisen som bedste instruktør for Fargo, som han skrev med sin bror Ethan. Filmen foregår i deres hjemstat Minnesota og er en falsk true crime-fortælling med et medrivende og uforudsigeligt plot.

Den gravide politibetjent Marge Gunderson kommer på sporet af en lyssky affære, der inkluderer en desperat brugtvognsforhandler og to lejemordere.

Fargo er en sort-humoristisk krimi, man absolut må se. Den er skiftevis sjov og barsk – og fuld af flotte billeder og store skuespilpræstationer af blandt andre Frances McDormand og William H. Macy. Foruden prisen i Cannes blev det også til to Oscars for bedste kvindelige hovedrolle og originale manuskript.

Streames på C More.

 

La dolce vita

Federico Fellini, en af Italiens største instruktører, lod sig inspirere og fascinere af ”den evige by”, Rom, i flere af sine film. Med La dolce vita fik byen en helt særlig rolle i en film, der vandt Guldpalmen i 1960.

Filmen skildrer livet for Marcello Rubini, der arbejder som journalist for et sladdermagasin. I syv dage og syv nætter følger vi hans rejse gennem Roms søde liv i en frugtesløs søgen efter kærlighed og lykke. Han er fanget i et liv med tomme og ensomme nætter.

La dolce vita er en sand perle, der viser den moderne tilværelse. Filmen er fuld af energi, og karaktererne er konstant i bevægelse, som akkompagneres af Nino Rottas perfekte underlægningsmusik. Der er mange vidunderlige scener, men bedst kendt er svenske Anita Ekbergs ikoniske tur i Trevi-fontænen.

Streames på Filmstriben og købes eller lejes på FilmLounge og Filmperler.

 

Det hvide bånd

Michael Haneke slog i 2009 Lars von Trier og Antichrist ved at vinde Guldpalmen for syndefaldsfortællingen Det hvide bånd.

Historien foregår umiddelbart før Første Verdenskrig i en lille tysk landsby, som patriarkatet styrer med hård hånd. En dag styrter lægen på sin hest. Uheldet viser sig at være forårsaget af en snøre spundet ud mellem to træer. Det bliver begyndelsen til en jagt på gerningsmændene.

Som altid hos Haneke er Det hvide bånd en konsekvent fortælling. Billedsproget er roligt og kameraføringen ofte stationær i registreringen af de smukke, sort-hvide billeder. Det er en ubehagelig historie om vold, fanatisme, misundelse og børn, der måske ikke er så uskyldige igen.

Streames på Filmstriben.

 

Amour

Det er svært at være med i festivalens hovedkonkurrence, når Haneke deltager. Instruktøren vandt sin anden Guldpalme med Amour i 2012. Klaus Rifbjerg anmeldte i sin tid filmen for Ekko og skrev, at den fortjener alle de stjerner, den kunne få.

Amour handler om ægteparret Georges og Anne, der begge har passeret 80 år. De bor i en flot og velholdt lejlighed i Paris, hvor de har det godt. De elsker hinanden betingelsesløst, men da Anne får et slagtilfælde, der gør hende lam i hele venstre side og medfører begyndende demens, sætter det kærligheden på prøve.

Amour er en smuk fortælling om kærlighed i medgang og modgang. Der er en umådelig ro over fortællingen, og Hanekes mange halvtotale billeder skaber luft. En fantastisk film, der uden tvivl vil efterlade et aftryk.

Streames på Filmstriben og købes eller lejes på FilmLounge og Filmperler.

 

Dancer in the Dark

Lars von Trier fik med Dancer in the Dark Guldpalmen i 2000. Filmen er en opsigtsvækkende blanding af melodrama, klaustrofobisk socialrealisme og moderne musical. Og så har den islandske Björk i hovedrollen – en medvirken, der ikke var helt uden problemer, da hun flere gange truede med at forlade produktionen.

Den tjekkiske emigrant Selma arbejder på en amerikansk fabrik i en lille by. Hun lever og ånder for sin dreng Gene, der har samme øjensygdom som hende selv. De er begge ved at blive blinde, men Selma sparer op til en øjenoperation til sønnen.

I dogmestil med et rystet kamera og rå billeder giver filmen et alternativ til den sædvanlige æstetik i musicals. Björk er næsten konstant i billedet, og man fascineres af hendes voldsomme udstråling.

Købes eller lejes på Blockbuster.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på film, der har vundet priser i Cannes.

© Filmmagasinet Ekko