Ugens streaming
16. mar. 2018 | 17:16

Streaming: Mytiske musikmænd

Foto | Julie Vrabelova
I Så længe jeg lever spiller Rasmus Bjerg den elskede danske musiker John Mogensen. Filmhistorien byder på en lang række historier om beundrede musikere, der er blevet mere eller mindre martret af livet.

Film om kendte kunstnere er populære, og i kølvandet på Så længe jeg lever om John Mogensen anbefaler vi i denne omgang fem film om plagede, mandlige musikere, som du bør se.

Af Mikkel Krebs Behnke

Den 8. marts havde Så længe jeg lever premiere i biografer landet over.

Selv om Ekkos anmelder ikke var begejstret, har Ole Bornedals portræt af den folkekære musiker John Mogensen fået en glimrende start ved billetlugerne.

I premiereweekenden solgte filmen hele 91.500 billetter. Danskerne elsker tydeligvis stadig kunstneren og hans musik.

Kunstnerportrætter er i det hele taget populære.

Her har vi muligheden for at lære mere om en fascinerende personlighed, som vi kender på overfladen. Genkendeligheden gør, at tilbøjeligheden til at gå ind at se filmene er større.

Der er et væld af film at vælge imellem. Vi har udvalgt fem, der skildrer en plaget, mandlig musiker, og som du kan streame lige nu.

Gainsbourg – manden, musikken og myten

Je t’aime.

De to ord hænger for evigt sammen med Serge Gainsbourg. Hvor mange mennesker har ikke lyttet til en af de største (og mest sexede) kærlighedssange – Je t’aime moi non plus – af manden, der personificerede Paris og Frankrig?

Men hvem var Gainsbourg, når han ikke charmerede sig ind på kvinder, sang sig ind i hjerterne på folk og røg smøger som en skorsten? Joann Sfars film fra 2010 forsøger at komme bag om den offentlige person.

I filmen skildres Gainsbourgs liv fra opvæksten i 1940’erne som jøde i det nazi-besatte Frankrig over hans gennembrud og store succes og helt frem til hans død. Vi får et indblik i en plaget, selvhadende og usikker mand, som vises gennem samtaler med en figur, Gainsbourg selv kalder ”mit ansigt”.

Streames på C More og Filmstriben.


Nick Cave – 20.000 dage på jorden

Jane Pollard og Ian Forsyths dokumentar forsøger at dyrke og iscenesætte selve kunstneren som myte. Og det er befriende, når det angår en mytisk person som Nick Cave eller Saint Nick, som han også kaldes.

Vi møder Nick Cave på hans dag nummer 20.000 på jorden, hvor vi får et spændende portræt af, hvad det vil sige at være menneske og kunstner på et bestemt tidspunkt i livet. Dagen opsummerer Nicks Caves liv gennem melankolske samtaler med personer fra fortiden, sangskrivning, koncerter og besøg hos psykoanalytikeren.

Virkelighed bliver til fiktion i dokumentaren. Instruktørerne skaber en kunstig hverdag, som man alligevel tror på. Vi er inde hos Nick Cave i privaten, men hvem er han egentlig?

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge.

 

I’m Not There

At store kunstnere bliver mytiske størrelser er tydeligt i Todd Haynes’ drama om Bob Dylan fra 2007, I’m Not There.

Filmen består af en række sideløbende fortællinger, der hver især repræsenterer en del af Dylans personlighed: poeten, den elektriske, cowboyen, prædikanten og trubaduren – alle sider af en mand, der skildres af hvide som sorte, mænd som kvinder.

Filmen er en hyldest til legendariske Bob Dylan og tidsånden. Det hele bliver ledsaget af hans musik, virkelige og falske nyhedsindslag, drømmesekvenser og enkelte optagelser med manden selv. Store navne som Christian Bale, Heath Ledger, Cate Blanchett og Richard Gere er på rollelisten.

Streames på Filmstriben.

 

Walk the Line

Johny Cash spilles fremragende af Joaquin Phoenix i Walk the Line. Filmen er blevet til baggrund af selvbiografierne Man in Black: His Own Story in His Own Words og Cash: The Autobiography.

Vi møder Johny Cash fra tidlig barndom, over den tidlige og store succes til hans voldsomme stofmisbrug. Han turnerer med de store kanoner: Elvis, Roy Orbinson og Jerry Lee Lewis, men går sine egne veje med musikken som den store passion.

Men bag succesen lurer dæmonerne. En traumatisk barndom samt en rodløs og selvdestruktiv natur risikerer at ødelægge hans karriere. Og hans store kærlighed June Carter (Reese Witherspoon) er ikke lige til at få fat på. Walk the Line er et mesterportræt af en mesterkunstner.

Streames på C More.

 

Control

Post-punkgruppen Joy Divisions gådefulde forsanger, Ian Curtis, begik i en alder af blot 23 år selvmord.

Control er skabt på baggrund af to personer, der kendte ham godt: konen Deborah, som han giftede sig med tidligt, og instruktøren Anton Corbjin, hvis billeder af Curtis hjalp til at etablere ham som den flotte, men sørgmodige kunstner.

Ian (Sam Riley) lider af epilepsi og føler, at han mister kontrollen. Han lever nattelivet på scenen som forsanger i Joy Division, men om dagen er han splittet mellem konen og elskerinden. Tilværelsen bliver ikke nemmere af svære depressioner.

Control er filmet i flotte sort-hvide billeder med en grå tone, der er med til at etablere stemningen og Ians indre tilstand. Filmet usentimentalt og uromantisk ser vi hjælpeløst, hvordan Ian nærmer sig sin afslutning – sådan som alle omkring ham formentlig også gjorde.

Streames på Filmstriben.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på mytiske musikere.

© Filmmagasinet Ekko