Interview
14. juni 2018 | 10:57

”Man skal ikke kunne noget som instruktør”

Foto | Jonatan Mose
To tidligere kærester (spillet af Jakob Oftebro og Iben Akerlie) møder tilfældigt hinanden på Roskilde Festival og genfinder den kemi, de havde i deres forhold.

Don’t Tell Me About Your Dreams fanger stemningen af forelskelse på Roskilde Festival, men Sune Lykke Albinus venter på selvtilliden til at lave en spillefilm.

Af Mikkel Krebs Behnke

Enhver instruktør drømmer om at lave en spillefilm, tænker man. Men sådan forholder det sig ikke for kortfilm- og reklameinstruktør Sune Lykke Albinus.

”Jeg dør ikke, hvis jeg aldrig får lavet en spillefilm. Og det er måske derfor, jeg ikke kommer til at lave én,” fortæller Sune Lykke Albinus åbenhjertigt, da vi møder den 37-årige instruktør på hans kontor på Frederiksberg.

Til gengæld har han lavet den glimrende kortfilm Don’t Tell Me About Your Dreams, som kan ses på Ekko Shortlist. Den har en af Skandinaviens store skuespillere og et lovende talent i hovedrollerne: Jakob Oftebro og Iben Akerlie.

Filmen er en intim fortælling om to ekskærester, der tilfældigt mødes på Roskilde Festival. I en rus af gensynsglæde og ekstatisk stemning genoplever de noget af den gamle kærlighed. Den hektiske festival forsvinder i baggrunden, og frem træder kemi mellem gamle flammer. Men som timerne går indser de, at det måske ikke kan vare ved.

”Jeg kan kun forholde mig til stemninger og følelser, jeg selv har oplevet. Filmen er ikke autobiografisk i en Malmros’k forstand. Men det skal føles ægte og opleves virkeligt,” siger Sune Lykke Albinus, der er kommet på Roskilde Festival siden 1997. Filmen er en sammenfletning af de forhold, han har haft på festivalen.

”Min manuskriptforfatter Emil Nygaard Albertsen (aktuel med Den skyldige) bad mig i en måned skrive dagbog over mine kærlighedsoplevelser på Roskilde. Ud fra de dagbogssider fandt vi noget, der blev til manuskriptet.”

Lyt til verden
De hektiske rammer på Roskilde Festivalen kunne forekomme som et stort problem, men Sune Lykke Albinus og resten af filmholdet fandt udfordringen interessant. Fordi det var ægte.

”Der opstår en enormt masse spændende i det uforudsigelige på Roskilde, når man kombinerer det med et filmhold. Folk var så meget i deres egen verden, at de slet ikke lagde mærke til, at vi filmede,” fortæller instruktøren.

Norske Jakob Oftebro blev hentet ind som hovedrolleindehaver, fordi Albinus længe havde talt med skuespilleren om at lave noget. Oftebro var dengang i 2013, hvor filmen blev optaget, ikke så etableret. Siden rollen i Don’t Tell Me About Your Dreams har han for alvor fået et gennembrud i 1864, Guldkysten og Tordenskjold & Kold.

Skuespilleren tog sin kæreste Iben Akerlie med til et møde og foreslog, at hun skulle spille over for ham. I 2015 blev hun nomineret som bedste skuespiller ved Ekko Shortlist Award for Ude i havet.

”Man skal lytte til det, verden vil sige om din film. Jeg havde ikke set Iben i noget før, men at Jakob trækker hende med, er så klart et signal om, at hun selvfølgelig skal være med,” siger Sune Lykke Albinus.

Den ægte frihed
De to skuespillere fik under optagelserne besked på at bruge omgivelserne og spille med, hvis der skete noget uventet. Der var nærmest ingen forberedt dialog bortset fra et par sætninger per scene. Instruktøren lod bare handlingen rulle sig ud.

”Jeg kunne aldrig finde på at fortælle nogen, at de skulle spille frit. Det var givet på forhånd. Der er ikke andet end frihed, når man filmer med mig,” siger Sune Lykke Albinus og fortsætter:

”Det er vigtigt for mig, fordi jeg tror på, at det, der skal ske, faktisk sker. Jeg har ikke svaret på noget. Men sammen kan vi finde en vej og en følelse.”

En scene under festivalteltet viser, hvordan Albinus og skuespillerne har brugt rammerne. Efter en alvorlig snak mellem Oftebro og Akerlies karakterer er de gået ind for at høre musik.

Midt under koncerten siger han, at han aldrig vil forlade hende. Hun hvisker noget i hans øre og forlader ham. Tilbage står han med tårer i øjnene, hvorefter bandet spiller en sang, som han tydeligvis holder af.

Det er kombinationen af uforudsete hændelser, improvisation og intimt skuespil, der får kortfilmen til at fange den rette stemning.

Selv om Don’t Tell Me About Your Dreams er skabt ud fra en mosaik over instruktørens oplevelser, er den i lige så høj grad et produkt af de to hovedrolleindehavere.

”De trækker på deres bagkatalog og bruger sig selv. Det er ikke min skyld som instruktør, at filmen blev god. Jeg er taknemmelig for deres indsats, relation og kontakt,” fortæller Sune Lykke Albinus.

Konsulenthug gør ondt
Sune Lykke Albinus har altid været glad for film. Som barn brugte han tid foran fjernsynet på at se vhs-bånd, og film har altid interesseret ham.

Han var ikke vild med at gå i skole. Men i gymnasiet opdagede han noget særligt, han var god til: at arrangere.

”Det smukke ved at instruere er jo, at man ikke skal være god til noget. Man skal bare samle folk, der er rigtigt gode til en masse ting og lade sig inspirere. Jeg kan sætte andre i scene,” siger Sune Lykke Albinus.

Efter gymnasiet var der ikke et snit til at studere Film- og medievidenskab, og de efterfølgende år blev brugt i diverse stillinger som lærervikar, pædagogmedhjælper og på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft.

Som 25-årig søgte han ind på Super16, og som en af de yngste nogensinde kom han ind og blev uddannet i 2008.

Don’t Tell Me About Your Dreams var oprindelig tænkt som en spillefilm, men det lod sig ikke gøre. Sune Lykke Albinus har dog ikke totalt afvist, at det en dag kommer til at lave en spillefilm.

”Jeg går og venter på en historie, som jeg bare er nødt til at fortælle i spillefilmformat. Eller til at jeg får mere selvtillid og bliver klar til at hug af en filmkonsulent. Det kan godt gøre ondt.”

Kommentarer

Sune Lykke Albinus

Født 1981 i København.

Blev instruktør fra den alternative filmuddannelse Super16 i 2008.

Musikvideo- og reklameinstruktør, der er medstifter af produktionsselskabet Octopuss.

Har kortfilmen Don’t Tell Me About Your Dreams på Ekko Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko