Nyhed
01. feb. 2015 | 22:58 - Opdateret 02. feb. 2015 | 07:11

Robert-festen: Trier kom, så og sejrede

Foto | Christian Geisnæs
Zentropa tilmeldte ikke den censurerede version af Nymphomaniac til Robert-uddelingen forrige år, men ventede til Lars von Triers lange version var klar. Og strategien gav i den grad pote.

Lars von Trier dukkede selv op til Robert-festen, hvor Nymphomaniac Director’s Cut vandt halvdelen af sine seksten nomineringer.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Nymphomaniac dominerede på alle måder Robert-prisfesten med otte statuetter og et overraskelsesbesøg af Lars von Trier, der ellers meget sjældent dukker op til den slags uddelinger.

Robert er filmbranchens egen pris – i modsætning til filmkritikernes Bodil – og her er det produktionsselskaberne, der selv skal tilmelde deres film. Sidste år valgte Zentropa således ikke at indsende den nedklippede version af Nymphomaniac for i stedet at give Lars von Triers uklippede version, Nymphomaniac Director’s Cut, chancen i år.

Strategien gav i den grad pote.

Foruden bedste film, fotograf, kostumier, klipper og visuelle effekter modtog von Trier selv priserne for bedste instruktør og manusforfatter. Han takkede med ordene:

”Fordelen ved Bodil-statuetten er, at man kan skyde badmintonbattet af den med et luftgevær. Det er sværere med denne her, men jeg skal gøre mit bedste.”

Da-niitscha-tjcha Cuuh-cur-shiiitsch
Nymphomaniac Director’s Cut vandt halvdelen af sine seksten nomineringer. Skuespilpriser blev det ikke til, selvom den var nomineret i samtlige kategorier – Stacy Martin og Uma Thurman endda begge nomineret for deres biroller.

De stemmeberettigede medlemmer af Danmarks Film Akademi, som tæller danske filmbranchefolk, har åbenbart foretrukket at stemme på de hjemlige helte.

Showet foregik i Tivolis koncertsal og blev live-streamet til det ganske land over den nylancerede vod-tjeneste Blockbuster. Konferencieren Lars Hjortshøj havde et par veltilrettede stikpiller iblandt de mere gængse værtvittigheder.

Danica Curcic vandt en Robert for sin birolle i Stille hjerte, og hun benyttede lejligheden til at slå udtalen af sit efternavn fast som en fonetisk transskriberet Tintin-japaner: ”Da-niitscha-tjcha Cuuh-cur-shiiitsch.”

Den 29-årige skuespiller, der fik sit store gennembrud i 2014, var også nomineret til den kvindelige hovedrollepris for Fasandræberne. Men her måtte hun se sig slået af Bodil Jørgensen, der blev belønnet for sit spil i Helle Joofs komedie All Inclusive.

To priser til talentfilm
Aftenens store tabere blev Mikkel Nørgaards thriller Fasandræberne og Niels Arden Oplevs Kapgang. De var hver især nomineret til tretten priser, men Fasandræberne måtte nøjes med prisen for bedste mandlige birolle til svenske Fares Fares samt Blockbusters publikumspris. Og Kapgang gik tomhændet hjem.

Jonas Arnbys varulve-debut Når dyrene drømmer nappede derimod to tekniske priser for scenograf og sminkør, mens Søren Balles debutfilm Klumpfisken vandt for både bedste mandlige hovedrolle til Henrik Birch og bedste adapterede manuskript.

Sidstnævnte er støttet af talentordningen New Danish Screen.

Bedste korte fiktion blev som ventet Anders Walters Oscar-vinder Helium foran blandt andre Tor Fruergaards animationsfilm Vokseværk.

På tv-fronten foranstaltede DR endnu et Robert-kup og nappede samtlige priser med Kaspar Munks julekalender Tidsrejsen (en enkelt) og første sæson af Maya Ilsøes Arvingerne (resten): bedste lange serie foruden skuespilpriser til Lene Maria Christensen, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm og Carsten Bjørnlund.

Ib-prisen – der uddeles til årets filmproducer og er opkaldt efter brancheveteranen Ib Tardini – gik i år til Sigrid Dyekjær, der de seneste år har præsenteret blandt andet Ai Weiwei: The Fake Case og Ekstra Bladet: Uden for citat.

Antboy gjorde det igen
Joshua Oppenheimer tog velfortjent fra festsalen med en pris for sin Act of Killing-opfølger The Look of Silence.

Boyhood blev udpeget til årets amerikanske film, mens Ruben Östlund kunne hente en lille trøst efter at være blevet forbigået ved Oscar-nomineringerne. Den svenske instruktørs kønskamp-komediedrama Force Majeure fik prisen for årets ikke-amerikanske film.

I børne- og ungdomsfeltet gentog Antboy-fortsættelsen Den røde furies hævn succesen fra sidste år og slog dermed konkurrenter som Kapgang og Når dyrene drømmer. En tredje film i serien er i støbeskeen, og det bliver spændende om heldet holder til tredje omgang.

Robert-vindere 2015

Bedste danske spillefilm
Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste børne- og ungdomsfilm
Antboy: Den røde furies hævn

Bedste instruktør
Lars von Trier, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste originale manuskript
Lars von Trier, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste adapterede manuskript
Lærke Sanderhoff og Søren Balle, Klumpfisken

Bedste mandlige hovedrolle
Henrik Birch, Klumpfisken

Årets kvindelige hovedrolle
Bodil Jørgensen, All Inclusive

Bedste mandlige birolle
Fares Fares, Fasandræberne

Bedste kvindelige birolle
Danica Curcic, Stille hjerte

Bedste scenograf
Sabine Hviid, Når dyrene drømmer

Bedste fotograf
Manuel Alberto Claro, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste kostumier
Manon Rasmussen, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste sminkør
Louise Hauberg Lohmann, Thomas Foldberg og Morten Jacobsen, Når dyrene drømmer

Bedste klipper
Molly Malene Stensgaard & Morten Højbjerg, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste sounddesigner
Kristian Selin Eidnes Andersen, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste score
Tina Dickow & Marie Fisker, En du elsker

Årets visuelle effekter
Peter Hjorth, Nymphomaniac Director’s Cut

Bedste korte fiktion/animation
Helium
, Anders Walter

Bedste lange fiktion/animation
Lulu
, Caroline Sascha Cogez

Bedste lange dokumentarfilm
The Look of Silence
, Joshua Oppenheimer

Bedste korte dokumentarfilm
Mig og min far – Hvem fanden gider klappe?
, Kathrine Ravn Kruse

Bedste danske tv-serie
Arvingerne 1

Bedste korte tv-serie
Tidsrejsen

Bedste mandlige hovedrolle: tv-serie
Carsten Bjørnlund, Arvingerne

Bedste kvindelige hovedrolle: tv-serie
Trine Dyrholm, Arvingerne

Bedste mandlige birolle: tv-serie
Mikkel Boe Følsgaard, Arvingerne

Bedste kvindelige birolle: tv-serie
Lene Maria Christensen, Arvingerne

Bedste amerikanske film
Boyhood

Bedste ikke-amerikanske film
Force Majeure

Ib-prisen
Sigrid Dyekjær

Blockbuster-publikumsprisen
Fasandræberne

Æresrobert
Christel Hammer

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko