Nyhed
29. aug. 2009 | 14:54

Utraditionel lancering af Avatar

Blandede reaktioner på seksten minutters visning af James Camerons 3D-film.

Af Niels Petersen

Tolv år. Så længe er det siden, at Titanic tog en hel verden med storm. Den dag i dag er den stadig indehaver af rekorden som den mest sete biograffilm nogensinde.

Efter kassesuccesen har James Cameron holdt en lav profil. Han har produceret tv-serien Dark Angel og skabt undervandsfilm, hvor han har udforsket 3D-teknologien.

Men nu er han endelig klar med sit næste storprojekt, 3D-filmen Avatar. Premieren er 18. december, og forventningerne er tårnhøje.

Mest sete trailer på nettet
En trailer, som forleden offentliggjordes på Apples hjemmeside, blev inden for det første døgn streamet over fire millioner gange.

Det er ny rekord og mere end dobbelt så meget som den tidligere mest sete trailer på internettet.

Men James Cameron og 20th Century Fox har dog også valgt en mere utraditionel lancering af filmen, der har et budget på omkring 200 millioner dollar.

Signal til biograferne
21. august var udråbt til ”Avatar Day” med 102 screeninger i USA. Fire måneder før premieren – og helt gratis – kunne amerikanerne se seksten minutter af filmen.

Ud over at pirre publikums nysgerrighed har hensigten tilsyneladende været at sende et signal til biografejerne om, at de skal konvertere til digital 3D-teknologi i en fart, så de er klar til 18. december.

Avatar er ikke lavet til at blive set på en bærbar computer. Den er lavet til 3D. James Cameron har designet den til at hente folk tilbage i biografen,” siger hovedrolleindehaveren Sam Worthington til hjemmesiden CHUD.com.

Standardiseret historie
100.000 billetter blev revet væk på rekordtid, men reaktionerne på visningen er blandede.

”Det revolutionerende ved Avatar er tilsyneladende begrænset til teknologien,” skriver redaktøren Xan Brooks fra The Guardian og fortsætter: ”Cameron virker tilfreds med at holde sig til en meget standardiseret historie.”

I Avatar har et militært forskningsprojekt klonet mennesker og væsener fra den fremmede planet Pandora. Krigsveteranen Jake Sully deltager i forskningsprojektet, men efter sit møde med det naturelskende Na’vi-folk på Pandora vender han sig imod sine arbejdsgivere.

Underholdende eventyr
Visningen 21. august bestod af seks scener og en sammenklippet action-sekvens. Kritikeren John Young fra Entertainment Weekly mener, at den har gjort filmen en bjørnetjeneste.

”Det ville have været bedre at udvælge en femten minutters scene og ladet den ånde,” skriver John Young.

”Men selvom Avatar sikkert ikke vil være så revolutionerende som ventet, har filmen stadig potentialet til at være et rigtig underholdende eventyr. Så længe publikum ikke forventer fotorealistiske billeder, men en godt lavet animeret film, burde Avatar klare sig ganske fint,” konkluderer John Young.

© Filmmagasinet Ekko