Fra hoften

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

23. feb. 2016 | 09:43

Døde filmen i Berlin?

Foto | Stemal Entertainment
Gianfranco Rosi vandt Guldbjørnen i Berlin med dokumentaren Fire at Sea, der skildrer livet på den italienske ø Lampedusa – et knudepunkt i den europæiske flygtningekrise.

En dokumentarfilm vandt Guldbjørnen i filmfestivalen i Berlin, som regnes for en af verdens vigtigste festivaler for … spillefilm.

Flere journalister skrev fra Berlin, at filmene i hovedkonkurrencen var forbløffende svage, og at det nok var en af årsagerne til, at man måtte vælge en dokumentarfilm.

På samme festival har tv-serien fået en fremtrædende plads.

Ser man ovre på den anden side af kloden, så har kongen over alle arthouse-festivaler, Sundance Filmfestival, udviklet sig til en banal salgs- og købsfestival. Hovedbegivenheden er ikke, hvilken kunstnerisk betydning filmene har, men hvor store beløb de bliver handlet til.

Væk er Tarantino, Soderbergh og Spike Lee. Ind er kommet mainstreamfilm, der sikkert vil trække et stort publikum, men det er et sikkert søm i ligkisten for film, der flytter grænser og dermed udvikler mediet som kunstart.

Mange vil sige: Who Cares?

Det gør fremtidens publikum. Hvis ikke filmen udvikler sig, så dør den. Og filmens dødsrallen er startet i Berlin, og den breder sig til resten af filmverdenen med lynets hast.

Kommentarer

Regner Grasten


Producenten Regner Grasten skyder sine skarpladte holdninger til dansk og international film afsted fra hoften.

Søn af maler/filminstruktør Kirsten Stenbæk og filmanmelder/manuskriptforfatter Bent Grasten. Tilbragte sin barndom på Ekstra Bladets redaktion og ASA-filmstudierne i Lyngby.

Fik som ung 450 kr. om måneden for at sætte plakater op og skrue elpærer i hos ABCinema. Var med til at grundlægge biografen Klaptræet, siden selskabet Kærnefilm med Per Holst.

Startede sammen med sin kone, Tove, produktionsselskabet Regner Grasten Film og producerede med Per Holst Op på fars hat, der blev set af en million mennesker i biografen.

Har produceret 34 film, heriblandt Anja & Viktor-serien, Det forsømte forår, Kun en pige, Hvidstengruppen og senest Tarok. Har også stået bag to julekalendre og teater-musicalen Askepop. Har været forfatter og medforfatter på flere af filmene under pseudonymet Torvald Lervad. Var instruktør på Bananen – skræl den før din nabo, der blev firmaets største flop.

© Filmmagasinet Ekko