Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

13. okt. 2015 | 16:59

Bedste Bond-babes

Foto | Eon Productions
Léa Seydoux i rollen som Bond-baben Madeleine Swann i Spectre.

I dette tredje blogindlæg som opvarmning til den den nye James Bond-film kigger jeg på de såkaldte Bond-babes. Filminstruktøren Sam Mendes, som har instrueret Spectre, har dog valgt at kalde dem Bond-ladies.

Det kan hænge sammen med valget af Monica Bellucci til birollen som Lucia Sciarra i den nye film. Hun er trods alt 50 år gammel, så uanset hendes umådelige skønhed, er Bond-babe måske lige at stramme den.

Det er kun tredje gang i historien en Bond-babe er ældre end spionen selv. Det er kun Honor Blackman i Goldfinger (1964) og Diana Rigg i On Her Majesty’s Secret Service (1969), som har været ældre end agenten selv.

Men hovedrollen som Bond-babe spilles i Spectre af franske 30-årige Léa Seydoux (Adèles liv). Det er først og fremmest hende i rollen som Madeleine Swann, der skal tage kampen op mod karismatiske karakterer som Honey Ryder, Pussy Galore, Solitaire, Goodnight, Holly Goodhead, Octopussy, Elektra King og Jinx Johnson og Vesper Lynd.

Der er naturligvis også en lang række birolle–babes, men i dette blogindlæg er fokus kun på de væsentligste.

I modsætning til danske mænd, som har været storleverandør til skurkeroller i James Bond-film (Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen og Jesper Christensen), står det grelt til på kvindesiden. Kun Cecilie Thomsen har medvirket i en James Bond film (Tomorrow Never Dies) og kun i en mindre rolle. Mange danske kvinder har efter sigende forsøgt sig, blandt andet senest Medina og Birgitte Hjort Sørensen, dog uden det foreløbigt har båret frugt.

Her er de hidtil fem bedste Bond-babes.

Nederst i dette blog indlæg er en optegnelse over babes i samtlige James Bond-film.

 

5. Barbara Bach som Anya Amasova i The Spy Who Loved Me (1977)

 

Anya Amasova, spillet af Barbara Bach, er en af de få tidlige Bond-babes, som virkelig giver James Bond kam til sit hår.

Bond bliver næsten slået ihjel af Anya Amasovas kæreste i de østrigske alper, og da Bond og Anya først mødes, tager hendes medsammensvorne sig af James Bond, mens hun afslappet går bort. Til sidst må de dog erkende, at et samarbejde vil bringe dem begge længst, hvorefter de konkurrerer om at imponere deres respektive chefer.

Da Anya opdager, at Bond slog hendes kæreste ihjel, sværger hun at ombringe Agent 007, når missionen er slut. I mellemtiden får hun dog et blødt punkt for Bond, og da øjeblikket oprinder, er det eneste, hun skyder af, en prop fra en champagneflaske.

Barbara Bach er et absolut uundværligt element i denne film.

 

4. Halle Berry som Jinx Johnson i Die Another Day (2002)

 

Vi introduceres til Jinx Johnson som en kærlig hilsen til den første Bond-babe, Ursula Andress i Dr. No (1962), da hun stiger op fra vandet på en solrig strand, iført bikini, dolk og det hele.

At Jill spilles af en seriøs, Oscar-vindende skuespillerinde i Monster’s Ball (2001), glemmes totalt i bikini-scenen.

Halle Berry ydede fuld retfærdighed til rollen som Bond-babe, og hendes kemi med James Bond er overbevisende. Og så er hun sexet som kun få.

 

3. Diana Rigg som Tracy di Vicenzo i On Her Majesty’s Secret Service (1969)

 

Hvis James Bond nogensinde er faldet for en kvinde, så er det Tracy di Vicenzo.

Da Bond først møder hende, redder han hende fra et selvmordsforsøg på en øde stand, og for første gang er der en kvinde, som undslipper agenten, da han pludselig får travlt med at kæmpe mod nogle forbrydere. Det får George Lazenby til at udbryde: ”This never happened to the other fellow,” med reference til Sean Connery, hvis rolle han havde overtaget.

De to mødes dog igen, forelsker sig og bliver gift. Blot for hun – i ganske få øjeblikke efter brylluppet – må lade livet. Bag mordet står James Bonds ærkefjende, Ernst Stavro Blofeld.

Tracy Bond er den Bond-babe, som der bliver refereret mest til i serien. Hun bliver nævnt i The Spy Who Loved Me (1977), License to Kill (1989), The World is Not Enough (1999) og GoldenEye (1995). James Bond besøger endda hendes grav i For Your Eyes Only (1981).

 

2. Honor Blackman som Pussy Galore i Goldfinger (1964)

 

Når man tænker på Bond-babes, er Honor Blackman som regel en af de første, der dukker op.

Da Bond første gange møder Pussy Galore, er de ombord i et privat jetfly, hvor agenten vågner op efter at være blevet skudt af et bedøvende middel fra en pistol. Blackman introducerer sig selv med de berømte ord: ”My name is Pussy Galore,” hvilket får Bond til at replicere: ”I must be dreaming.”

Pussy Galore er i filmen kun en skygge af sig selv i forhold til bogforlægget, hvor hun er lesbisk. Det faktum bliver kun antydet i filmen, da hun afviser Bonds charme med ordene: ”I’m immune.”

Mod slutningen af filmen lykkes det Bond på hele to måder at bringe hende over på den anden side. Ikke nok med at Bond forfører hende, han overtaler hende også til at forhindre et nervegasangreb, beordret af hendes chef Auric Goldfinger.

Blackman var med sine daværende 39 år den ældste skuespillerinde, som nogensinde har portrætteret en Bond-babe. En position hun nu taber til Monica Bellucci i Spectre (2015).

 

1. Ursula Andress som Honey Rider i Dr. No (1962)

 

Den første Bond-babe er stadig den bedste. Da Honey Ryder, spillet af Ursula Andress, stiger op af vandet i hvid bikini, satte hun standarden for alle efterfølgende Bond-babes.

Med både dolk og muslingeskaller er hun blevet et ikon, og scenen i Dr. No er ikke alene filmens mest mindeværdige, men en af de mest mindeværdige i hele serien.

Fra første øjeblik, vi møder hende på standen, til sidste scene i filmen, hvor hun og Bond driver i en båd uden brændstof, gør Andress det aldeles fortræffeligt.

 

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko