Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

12. juli 2015 | 17:39 - Opdateret 25. juli 2015 | 09:47

Dansk film forever!

Foto | Nordisk Film
Casper Christensen og Frank Hvam i Klovn Forever. Der er så sandelig kommet boller på suppen for dansk film i 2015.

Hvordan er filmåret indtil videre gået set med danske øjne, hvilke danske film kan vi glæde os til i anden halvdel af 2015, og hvad er på vej i 2016 og 2017?

Tid til at gøre status og se fremad i denne blog.

I resten af 2015 venter der biografpublikummet elleve danske film, og meget skal gå galt, hvis ikke det samlende tilskuerantal i år placerer sig blandt de bedste i nyere tid.

Foreløbigt har knapt 2,4 millioner biografgængere opsøgt dansk film i år, og hvis blot filmene i resten af 2015 kan tiltrække 2 millioner biografgængere, bliver det danske filmår 2015 det bedste i 39 år.

I skema 1 kan de foreløbige tilskuerantal på de individuelle film i 2015 ses. Til det samlende tilskuerantal på spillefilm, som har haft premiere i 2015, skal tillægges tilskuerantallet på dokumentarfilm og antallet af tilskuere i 2015 på film, som havde premiere i 2014. For eksempel er de 307.207 billetter, Hella Joofs All Inclusive fra 2014, solgte i 2015 medtaget. Så kommer vi op på de 2,4 millioner solgte billetter.

Dansk films foreløbige gennemsnitlige kvalitet i 2015 ifølge anmelderne er nogenlunde på niveau med de senere år. Man kunne godt have drømt om specielt Idealisten og I dine hænder havde formået at tiltrække flere biografgængere til, men sådan skulle det altså ikke være.

I skema 2 ses tilskuerantallet til danske film i perioden 1976-2014.

Og hvad kan vi som biografgængere se frem til i resten af 2015? Masser! Sidste halvdel af året byder på en lang række yderst lovende film af stor diversitet.

 

Comeback (premiere 6. august)

 

Et af dansk films store talenter Natasha Arthy er endelig tilbage med en ny spillefilm. Vi har tidligere kunnet glæde os over instruktøren tre spillefilm: Mirakel (2000), Se til venstre, der er en svensker (2003) og Fighter (2007).

I hendes nye, 16 millioner kroner dyre film møder vi Anders W. Berthelsen i rollen som standup-komikeren Thomas Krag. Han har en lille smule svært ved at få det hele til at fungere. I forsøget på at rette op på karriereren tager han tjansen som opvarmning for den langt mere succesfulde kollega, vennen Mads Andersen, spillet af Peder Thomas Pedersen.

Da hans rapkæftede teenagedatter Frederikke, spillet af Sarah-Sofie Boussnina, pludselig dukker op af glemslen og på enhver tænkelig måde forsøger at sabotere hans drømme, bliver udfordringen næsten uoverkommelig. Nok får han et comeback, men det bliver ikke lige på den måde, han havde tænkt sig.

 

Sommeren ’92 (premiere 27. august)

 

Så er der dømt glædeshyl! Kasper Barfoed har kastet sig over begivenhederne, der førte til en af Danmarkshistoriens største danske sportstriumfer: fodboldlandsholdets sejr ved Europamesterskaberne i sommeren 1992.

I den 25,1 millioner kroner dyre film vil vi møde Ulrich Thomsen i rollen som landstræner Richard Møller Nielsen, og som landsholdets tre største profiler Brian Laudrup, Peter Schmeichel og Flemming Povlsen vil Cyron Melville, Gustav Dyekjær Giese og Allan Hyde forsøge at slå benene af hinanden.

Mikkel Boe Følsgaard udfylder rollen som Kim Vilfort, medens Esben Smed tager sig af den iltre John ”Faxe” Jensen.

 

Krigen (premiere 10. september)

Fra et af de talenter, dansk film har de allerstørste forventninger til, Tobias Lindholm, kommer nu sidste del af hans trilogi om desperate mænd. De to første var R (2010) og Kapringen (2012).

Filmen, som har kostet 26,5 millioner kroner, handler om en gruppe danske soldater i Afghanistan og behandler temaer som vold, demokrati, krigens pris og krigens regler.

I hovedrollerne møder vi Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Charlotte Munck og Dulfi Al-Jabouri.

 

Klovn Forever (premiere 24. september)

Så kommer den længe ventede fortsættelse af den største danske filmsucces i mands minde. Endnu engang skal vi nyde tåkrummende pinligheder og komik af højeste karat.

Venskabet mellem Casper Christensen og Frank Hvam bliver for alvor testet, da Casper beslutter at flytte til Los Angeles for at starte en solokarriere. Men Frank Hvam følger efter ham til Californien i en række spektakulære fiaskoer.

Hele holdet bag den orignale film er atter på plads: instruktøren Mikkel Nørgaard samt Casper Christensen, Frank Hvam, Iben Hjejle og Mia Lyhne. Og lur mig om der undervejs ikke er adskillige cameo-optrædende af både ind- og udenlandske kendisser. Filmen har kostet 27,1 millioner kroner at producere.

 

Far til fires vilde ferie (premiere 1. oktober)

En ny film i serien, kulturparnasset elsker af hade, og store dele af det danske biografpublikum elsker at se.

Giacomo Campeotto har instrueret den 17,7 millioner kroner dyre nye film om den kære familie.

Familiens længe ventede ferie ved Vadehavet bliver truet af, at Far bliver mistænkt for at være indbrudstyv. Familien gør alt for at bevise hans uskyld, men Fars uheldige handlinger får ham til at se mere og mere mistænkelig ud i de lokales øjne. Til sidst må Lille Per selv gøre noget ulovligt for at finde de rigtige tyve.

I hovedrollerne møder vi Sigurd Philip Dalgas, Karoline Hamm, Rasmus Johnbeck, Emilie Werner Semmelroth, Jesper Asholt, Kurt Ravn, Kirsten Lehfeldt, Søs Egelind og Martin Brygmann.

 

Sorgenfri (premiere 29. oktober)

Debutinstruktøren Bo Mikkelsen giver sit bidrag til Nordic Twilight-bølgen i den 12,7 millioner kroner dyre danske gyser Sorgenfri.

Vi følger en familie på fire i den idylliske forstad: Sorgenfri. Familiens liv tager en drastisk ændring, da en mystisk virus bryder ud i byen. Pludselig handler det om rå overlevelse, og spørgsmålet er, om vores families sammenhold er stærkt nok til at klare sig igennem krisen.

Hovedrollerne er besat af Mille Dinesen, Troels Lyby, Benjamin Engel og Maria Boda.

 

Nøgle, hus, spejl (premiere 12. november)

 

Filminstruktøren Michael Noer springer lige fra unge i nordvest-kvarteret (Nordvest fra 2013) til gamle på plejehjem. Det kan man da kalde alsidighed.

76-årige Lily flytter på plejehjem sammen med sin mand, Max, der har brug for professionel omsorg. På plejehjemmet møder Lily en yngre beboer, som alle kalder Piloten, og de indleder et hemmeligt forhold, der kaster Lily ud i et opgør med hjemmets uskrevne regler og sine egne børn og familie.

Med Ghita Nørby og Sven Wollter spiller hovedrollerne i dette 15,8 millioner kroner dyre drama.

 

Emma og Julemanden – Jagten på Elverdronningens hjerte (premiere 12. november)

 

Søren Frellesens nye 20,3 millioner kroner dyre film bygger videre på universet fra TV 2’s to julekalendere Ludvig og Julemanden og Tvillingerne og Julemanden.

Elleveårige Emma er en fantasifuld pige, der føler sig glemt af sin store familie. Emma elsker eventyrlige væsner, og da hun møder selveste Julemanden Nicolas og hans kone Julie, bliver det begyndelsen på en hæsblæsende rejse ind i Elverriget.

Lars Hjortshøj, Camilla Bendix, Sofia Callesen, Malte Houe, Rune Tolsgaard, Esben Pretzmann, Mille Dinesen og Søren Malling skal forsøge at sætte os alle i julehumør.

 

Under sandet (premiere 3. december)

 

Martin Zandvliet, som tidligere har imponeret os med Applaus (2009) og Dirch (2011), sætter denne gang spot på et af Danmarkshistoriens mere dystre kapitler. En film om had, hævn og tilgivelse – om en gruppe unge drenge, der må stå til regnskab og gå bodsgang på en hel nations vegne.

Filmen foregår i dagene efter Anden Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse er ovre, og regnskabets time er netop indledt.

En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk-tyske grænse, og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De skal udleveres til de danske myndigheder i Sønderjylland. De har tre dage til at lære at afmontere landminer, inden de bliver sendt ud til Vestkysten, hvor de med deres bare næver skal fjerne to millioner tyske miner under ledelse af den danske sergent Carl Leopold Rasmussen.

Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro, Louis Hofman og Joel Basman medvirker i filmen, som har kostet 32,5 millioner kroner.

 

Iqbal Faroog (premiere 17. december)

 

Tilde Harkamps nye børnefilm er baseret på Manu Sareens umådeligt populære børnebøger.

Den fjortenårige Nørrebrodreng, Iqbal Farooq, er filmens hovedperson. Vi følger hans dagligdag med mor, far Nazem, storesøster Fatima på seksten, lillebror Tariq på elleve, Dindua på ni, den opportunistiske onkel Rafiq – og alle opgangens mere eller mindre skæve eksistenser.

På rollelisten i filmen, der har kostet 17,5 millioner kroner, finder vi Hircano Soares, Liv Leman Brandorf, Rasmus Bjerg, Andreas Bo, Arien Alexander Takiar, Moowgliie Duissara, Runi Lewerissa, Sara Massoudi, Dar Salim, Tine Thiesgaard, Sarah J. Brandt Hermansen, Patricia Schumann, Torben Zeller, Ditte Hansen og Martin Brygmann.

 

Villads fra Valby (premiere 25. december)

 

Denne live-action-børnefilm er baseret på Anne Sofie Hammers børnebøger. Den markerer første film af de meget omtalte lowbudgetfilm, det vil sige film, som har budget på maksimalt tre eller seks millioner kroner. Denne film hører til i sidstnævnte kategori.

Villads oplever en masse dagligdagsting. Han bliver drillet af de store drenge, lærer at rette sig efter reglerne, hjælper sin mor og starter i skole. Det bliver alt sammen krydret med eventyr og energi – præcis som en lille drengs fantasi.

Filmens instruktør Frederik Meldal Nørgaard spiller også Villads’ far, og blandt de øvrige medvirkende møder vi Iben Dorner, Patricia Schumann, Jesper Riefensthal og Kristian Ibler.

 

Og så et lille kig ind i 2016/17:

(Der skal tages forbehold for premieredatoerne, og enkelte af filmene endnu ikke har modtaget produktionsstøtte fra Det Dansk Filminstitut).

Kollektivet. Instruktion: Thomas Vinterberg. Medvirkende: Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Lars Ranthe og Fares Fares. Budget: 33,5 millioner kroner. Premiere 14. januar 2016.

Tordenskiold. Instruktion: Henrik Ruben Genz. Medvirkende: Jakob Oftebro, Martin Buch, Natalie Madueño, Kenneth M. Christensen og David Dencik. Budget: 35,7 millioner kroner. Premiere 28. januar 2016.

Antboy 3. Instruktion: Ask Hasselbalch. Medvirkende: Oscar Dietz, Samuel Ting Graf, Amalie Kruse Jensen, Nicolas Bro og Paprika Steen. Baseret på “Antboy”-bøgerne af Kenneth Bøgh Andersen. Premiere 11. februar 2016.

The Model. Instruktion: Mads Matthiesen. Medvirkende: Maria Palm, Ed Skrein, Claire Tran, Dominic Allburn og David L. Price. Premiere 11. februar 2016.

Flaskepost fra P. Instruktion: Hans Petter Moland. Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt og Søren Pilmark. Efter en roman af Jussi Adler-Olsen. Budget: 37,0 millioner kroner. Premiere 25. februar 2016.

De standhaftige. Instruktion: Lisa Ohlin. Medvirkende: Mikkel Boe Følsgaard, Cecilie Lassen, Morten Holst og Karen-Lise Mynster. Premiere 24. marts 2016.

1-2-3 NU! Instruktion: Barbara Topsøe-Rothenborg. Medvirkende: Uoplyst. Baseret på en bog af Jesper Wung-Sung. Premiere 14. april 2016.

Der kommer en dag. Instruktion: Jesper W. Nielsen. Medvirkende: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt, Lars Ranthe, Søren Sætter-Lassen, Sonja Richter, David Dencik, Paw Henriksen, Solbjørk Højfeldt og Jens Jørgen Spottag. Premiere 21. april 2016.

The Neon Demon. Instruktion: Nicolas Winding Refn. Medvirkende: Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks og Abbey Lee. Budget: 44,5 millioner kroner. Premieredato 26. maj 2016.

I blodet. Instruktion: Rasmus Heisterberg. Medvirkende: Kristoffer Bech, Elliott T.C. Hove, Aske Bang, Mads Reuther og Victoria Carmen Sonne. Premiere 11. august 2016.

Fuglene over sundet. Instruktion: Nicolo Donato. Medvirkende: Danica Curcic, Nicolas Bro, David Dencik, Signe Egholm-Olsen og Kristian Høegh Jeppesen. Premiere 18. august 2016.

Du forsvinder. Instruktion: Peter Schønau Fog. Medvirkende: Uoplyst. Baseret på Christian Jungersens roman. Premiere 25. august 2016.

Swinger. Instruktion: Mikkel Munch-Fals. Medvirkende: Martin Buch, Mille Dinesen, Rasmus Botoft og Therese Damsgaard. Premiere 15. september 2016.

Alle for tre. Instruktion: Rasmus Heide. Medvirkende: Mick Øgendahl, Rasmus Bjerg og Jonatan Spang. Premiere 6. oktober 2016.

Klassefesten 3. Instruktion: Uoplyst. Medvirkende: Anders W. Berthelsen, Nikolaj Kopernikus og Troels Lyby. Premiere 13. oktober 2016.

Hodja fra Pjort. Instruktion: Uoplyst. Animation efter en bog af Ole Lund Kirkegaard. Premiere 13. oktober 2016.

Undtagelsen. Instruktion: Heidi Maria Faisst. Medvirkende: Uoplyst. Premiere 10. november 2016.

Uden for Borgen. Instruktion: Anne Grethe Bjarup Riis. Medvirkende: Uoplyst. Premiere 10. november 2016.

Aldrig mere jul. Instruktion: Jacob Ley. Animation. Budget: 13,4 millioner kroner. Premiere 10. november 2016.

Familien Jul 2: I nissernes land. Instruktion: Carsten Rudolf. Medvirkende: Uoplyst. Premiere 17. november 2016.

Verden er for begyndere. Instruktion: Michael Wikke og Steen Rasmussen. Medvirkende: Uoplyst. Premiere 15. december 2016.

Far til fire i Norge. Instruktion: Giacomo Campeotto. Medvirkende: Sigurd Philip Dalgas, Karoline Hamm, Rasmus Johnbeck, Emilie Werner Semmelroth, Jesper Asholt og Kurt Ravn. Premiere 2. februar 2017.

Aminas breve. Instruktion: Jacob Bitsch. Medvirkende: Uoplyst. Baseret på en roman af Jonas T. Bengtsson. Premiere 23. Februar 2017.

Weekendfar. Instruktion: Johan Stahl Winthereik. Medvirkende: Thomas Bo Larsen og Tristan Derry. Premiere 6. april 2017.

Pelle Erobreren 2. Instruktion: Per Fly. Medvirkende: Uoplyst. Efter en roman af Martin Andersen Nexø. Premiere 7. september 2017.

Anti. Instruktion: Morten BH. Medvirkende: Stefan Hjort, Casper Kjær og Oscar Giese. Budget: 6,0 millioner kroner. Premiere: Uoplyst.

Medina. Instruktion: Omar Shargawi. Medvirkende: Omar Shargawi, Hassan Shaer og Nadera Omran. Premiere: Uoplyst.

Fang Rung. Instruktion: Max Kestner. Medvirkende: Carsten Bjørnlund og Sofia Helin, Marijana Jankovic, Dragomir Mrsic, Stina Ekblad, Thomas Hwan og Joseph Mawle. Budget: 21,1 millioner kroner. Premiere: Uoplyst.

Darling. Instruktion: Birgitte Stærmose. Medvirkende: Uoplyst. Premiere: Uoplyst.

Mesteren. Instruktion: Charlotte Sieling. Medvirkende: Uoplyst. Premiere: Uoplyst.

Sparrows. Instruktion: Runar Runarsson. Medvirkende: Atli Óskar Fjalarsson, Ingvar Eggert Sigurðsson og Kristbjörg Kjeld. Budget: 10,9 millioner kroner. Premiere: Uoplyst.

Backstabbing for beginners. Instruktion: Per Fly. Medvirkende: Uoplyst. Baseret på Michael Soussans bog. Budget: 53,9 millioner kroner. Premiere: Uoplyst.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko