Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

10. nov. 2017 | 09:00

DC Comics revitaliseret

Foto | Warner Bros.
Superheltene fra DC Comics: The Flash, Superman, Cyborg, Wonder Woman, Batman og Aquaman.

DC Comics, selskabet bag blandt andre Batman, Superman og Wonder Woman, har gennem tiden lokket 1,6 milliarder biografgængere globalt ind i biografens mørke, heraf 3,4 millioner i Danmark. DC Comics film har alene i biografindtægter stået for over 27 milliarder kroner.

Selv om DC Comics er en guldgrube, gør det forlaget til lillebror i kampen om publikums gunst i forhold til deres evige rivaler fra Marvel Comics. Marvels film er set af dobbelt så mange, både globalt og i Danmark.

Som allerede nævnt for nylig i min blog om Marvel har selskabet bag The Avengers en langt større stringens i udnyttelsen af superheltene i deres portefølje.

DC Comics har, indtil for nylig, stort set været koncentreret om Batman og Superman, og filmene er blevet lanceret hid og did sammenlignet med den forkromede masterplan Marvel har fået gigantsucces med.

Men nu kommer DC Comics med en film, som måske kan blive startskuddet til mere jævnbyrdighed mellem DC og Marvel.

Titlen er Justice League og vil præsentere både velkendte og helt nye superhelte fra DC Comics’ univers på det store lærred: Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash og Cyborg. Filmen får biografpremiere 16. november.

Snup et kig på klip fra DC Comics seneste anstrengelse.

For ikke at stå tilbage for det mylder af store filmstjerner, man oplever i Marvels film, har det store checkhæfte da også været fremme i forbindelse med Justice League. Det har sikret medvirken af en lang række stjerner i den nye film: Ben Affleck, Henry Cavil, Gal Gadot, Jason Mamoa, Robin Wright, Connie Nielsen, Amy Adams, Amber Heard, Ezra Miller, Diane Lane, Jeremy Irons, J.K. Simmons og Jesse Eisenberg.

For at understrege forskellen på DC Comics og Marvels niveau får den højest betalte skuespiller (Ben Affleck) 50 millioner kroner for at medvirke i Justice League. Det kan man holde op mod det honorar på en halv milliard kroner, Robert Downey, Jr. modtog for sin medvirken i Avengers: Age of Ultron.

Justice League er instrueret af Zach Snyder, som burde være velbevandret i DC-universet, efter at have stået bag film som Watchmen, Man of Steel og Batman v Superman: Dawn of Justice. Han er også engageret til at instruere Justice League Part Two, som foreløbig kun er på tegnebrættet.

Trumfkortet i DC Comics portefølje har altid været Batman, som er verdens mest succesfulde superhelt, ikke mindst takket være de tre film som Christopher Nolan har stået bag.

De ni film Batman har optrådt i, andrager halvdelen af DC Comics’ samlede tilskuerantal globalt, og medtager vi de otte film, Superman har optrådt i, er tallet oppe på næsten 80 procent.

DC Comics har altså satset meget mere smalt end Marvel, som har sikret sig et langt bredere klaviatur at spille på.

En del af forklaringen af lillebror-rollen skal også ses i, at DC Comics har valgt at lade Warner Bros. producere næsten alle selskabets film, hvor Marvel har sikret en sund konkurrence ved at fordele rettighederne på flere store amerikanske filmstudier.

Men måske vender lykken nu til DC Comics fordel.

Med lanceringen af den vellykkede Wonder Woman og den knap så vellykkede Suicide Squad er universet blevet betragteligt udvidet. Og med lanceringen af de nye superhelte i Justice League: Aquaman, The Flash og Cyborg, som i fremtiden også vil kunne ses i selvstændige film, kan det være, DC Comics nu langt om længe kan træde ud af den tunge skygge, Marvel har kastet over DC.

Men meget afhænger altså af i hvor høj grad Justice League fanger an, både blandt filmanmeldere og publikum. Nok blev Batman v Superman: Dawn of Justice set af over 100 millioner tilskuere globalt, men utilfredsheden med filmen blandt publikum og anmeldere var udtalt.

Justice League skal hæve sig højt over Batman v Superman: Dawn of Justice, for at DC Comics’ lykke er gjort. Den vellykkede Wonder Woman peger dog i den rigtige retning.

Nedenstående er en liste over DC Comics 29 film. Her vil man kunne se, at nogle film har større opbakning blandt danskere end andre i forhold til øvrige verden. Nøjagtigt på samme måde som Marvels film. Danskerne får rynkede bryn over den amerikanske patriotisme, som de oplever i for eksempel Superman- og Captain America-filmene.

Nolans Batman-film er dog helt i top, og det gælder for så vidt også Suicide Squad og de øvrige lidt skæve film som V for Vendetta, Watchmen og Constantine. Det modsvares fint af at de lidt skæve film fra Marvel – som Deadpool, Blade og Howard the Duck – også har klaret sig fint herhjemme i forhold til den øvrige verden.

Men hvad der kan undre såre er, at Wonder Woman, efter al den snak om kvinder på film har haft i Danmark, ikke har klaret sig bedre herhjemme. Det samme gør sig i øvrigt også gældende med Supergirl og Catwoman. Byder kvindelige superhelte danskerne imod? Meget peger i den retning, og det er da ret bemærkelsesværdigt.

  

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko