Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

20. juli 2015 | 09:00 - Opdateret 25. juli 2015 | 09:49

Største tentpoles resten af året

Foto | Paramount Pictures
Tom Cruise i Mission: Impossible – Rogue Nation. Hvad skuespillere dog ikke udsætter sig selv for i tentpoles i håbet om at tiltrække de mere og mere krævende biografgængere.

Få ting i filmindustrien er mere fascinerende end de store amerikanske studiers tentpoles. 

Tentpoles er pælen, som holder de amerikanske filmstudiers økonomiske telte oppe. Det er også filmene, som millioner og atter millioner af biografgængere over hele verden flokkes om at se.

Tentpoles er film, som minimum koster 100 millioner dollars at producere. Der er dog eksempler på billigere film, som alligevel må betegnes som tentpoles, for eksempel Fifty Shades of Grey.

Ufatteligt meget er på spil i forbindelse med tentpoles. Det handler selvfølgelig om penge, men i lige så høj grad om prestige. Intet stort amerikansk filmstudie bliver målt på lowbudget-film, men derimod på deres evne til at skabe overskud på tentpoles.

Ikke alene skal produktionsomkostningerne tjenes hjem, men studierne ofrer som regel nogenlunde samme beløb på produktionen som på at markedsføre filmen. Og så er der også selve distributionsomkostningen. Det skal alt sammen dækkes af indtægterne.

På indtægtssiden er biograferne den største og vigtigste indtægtskilde. På tentpoles hjemtager filmstudierne op til 60 procent af filmens totale, samlede indtægter fra biograferne. Med til forståelsen af indtægtssiden i regnskabet hører, at filmstudiet og biografejeren deler indtægterne 50/50 i porten.

Man skal derfor gange produktionsbudgettet med faktor 2,5 for at ramme en indtægtsstørrelse i biograferne, som betyder, at filmen giver overskud. Et eksempel på budgettet bag en tentpole kan ses her.

Det kan naturligvis gå grueligt galt, som vi allerede har set to eksempler på i 2015. Først var der Washowski-søskendeparrets Jupiter Ascending. Den kostede 176 millioner dollars at producere, men indtjente 181 millioner dollars i biograferne. Altså et faktisk underskud på omkring 350 millioner dollars, inden de øvrige indtægtskilder – såsom dvd, vod og tv – kan rette en smule op på det skrækkelige resultat.

Et andet eksempel er Tomorrowland, som kostede 190 millioners dollars, men kun indtjente 203 millioner. Det betyder et underskud på 374 millioner dollars før de øvrige indtægtskilder.

Men det kan også gå godt. Det er Jurassic World et eksempel på. Den kostede 150 millioner dollars, men har til dato indtjent 1,5 milliarder dollars. Det betyder filmen foreløbig har 300 millioner dollars i overskud.

Skemaet herunder viser, hvordan det er gået tentpoles i første halvdel af 2015.

Fire film er endnu kun gået så kort tid i biograferne, at et validt overskud eller underskud endnu ikke kan fastsættes. Det kan dog fastslås, at Minions får et gigantisk overskud, Terminator: Genisys kommer ud med stort underskud, mens Ted 2 og Magic Mike XXL holder skindet på næsen.

 

Af de tabsgivende film skal Disneys Big Hero 6 nok komme til at give overskud, når indtægterne fra dvd, vod og tv er kommet i kassen. Men bundlinjen for Jupiter Ascending, Hjem, Mad Max: Fury Road og Tomorrowland kommer aldrig til at gå i sort.

Også i den resterende del af 2015 har Hollywood haft det store checkhæfte fremme, for at præsentere publikum for det ypperste af det ypperste. Her er ti film, som repræsenterer en samlet produktionsomkostning på svimlende ti milliarder kroner. Nederst tager vi et kig på de største tentpoles i 2016.

 

Ant-Man (premiere 22. juli)

Yderst succesfulde Marvel Studios, det er dem med blandt andre Avengers, præsenterer en ny superhelt. Denne gang i ministørrelse.

Budgettet på 130 millioner dollars er selvfølgelig mange penge, men alligevel i den billige ende for en Marvel-film.

Instruktionen er lagt i hænderne på Payton Reed, som har stået bag succeserne The Break-Up og Yes Man. Filmen er da også gennemsyret af befriende humor og skiller sig ud fra den anseelige mængde af kostumeklædte helte.

Paul Rudd spiller en den helt almindelige fyr, Scott Lang, som bevæbnet med en helt speciel dragt får en forbløffende evne til at skrumpe i størrelse, men til gengæld forøge styrken. Lang finder sin indre helt og hjælper sin mentor, Dr. Hank Pym spillet af Michael Douglas, med at redde verden.

 

Mission: Impossible – Rogue Nation (premiere 30. juli)

 

Så skal vi atter følge Tom Cruise som agenten Ethan Hunt i en ny mission for det tophemmelige IMF (Impossible Missions Force), der desværre ikke er lige så hemmeligt, som det burde være.

Modstanderen er Syndikatet, en international, forbryderisk organisation, der er på sporet af agenterne, som de har tænkt sig at udrydde én efter én. Situationen sender naturligvis Hunt og Co. ud på endnu en umulig opgave.

Den 150 millioner dollars dyre film er instrueret af Christopher McQuarrie, som har lavet Cruise-filmen Jack Reacher.

Filmen kan blandt andet prale af en enestående scene, hvor Tom Cruise hænger på ydersiden af et fly, mens det letter – helt uden brug af stuntman. Jeg ved det! Cruise demonstrerede det nemlig på konferencen CinemaCon i april for en måbende sal, mens han fortalte, at han var ved at skide i bukserne.

 

The Fantastic Four (premiere 6. august)

 

Allerede fjorten dage efter premieren på Ant-Man tager andre Marvel-superhelte over. Det drejer sig om reboot’en af The Fantastic Four.

Josh Trank, som stod bag Chronicle, har instrueret den nye film, som koster 122 millioner dollars. De fire helte spilles i denne omgang af Kate Mara, Miles Teller, Jamie Bell og Michael B. Jordan.

Vi skal følge de fire unge outsidere, Reed Richards, Sue og Johnny Storm og Ben Grimm, der ved et uheld bliver transporteret til en alternativ dimension. Samtidig ændres deres fysiske form og ikke mindst deres fysiske evner sig dramatisk. De fire venner bliver nødt til at ryste omvæltningen af sig og anvende deres nye superkræfter til at redde Jorden fra en tidligere ven, der nu bliver deres største fjende.

 

Pixels (premiere 13. august)

 

Det delvis computeranimerede eventyr er virkelig et hjertebarn for Adam Sandler, som i årevis har kæmpet for at bringe historien op på det store lærred.

Veteranen Chris Columbus, der har stået bag nogle af de sidste 30 års største succeser: Alene hjemme, Mrs. Doubtfire og Harry Potter og de vises sten, styrer løjerne og et budget på 110 millioner dollars.

I filmen skal vi opleve figurer og elementer fra gamle 8-bit-spil som Pac-Man og Space Invaders, og figurerne begynde at æde storbyer i USA.

Ud over Sandler medvirker Kevin James, Michelle Monaghan og Sean Bean.

 

Inderst inde (premiere 27. august)

 

Efter to års tørke er Pixar endelig tilbage med en ny film, som allerede går sin sejrsgang i USA. Filmen lever fuldt ud op til Pixars høje standard, da filmen har vundet sympati fra hele 98 procent af de amerikanske anmeldere.

Det er da også Pete Docter, som tidligere har instrueret Monsters, Inc og Op, der endnu engang klarer ærterne i dette 175 millioner dollars computeranimerede eventyr.

At vokse op er svært for alle, og for Riley er det ingen undtagelse. Hun er netop flyttet til San Francisco, da faren har skiftet job. Ligesom hos de fleste er Riley styret af sine følelser: glæde, frygt, vrede, afsky og sorg. Følelserne bor i Hovedkvarteret, kontrolcentret inde i Rileys hoved, hvor hun får den nødvendige rådgivning, så hun kan navigere sig gennem hverdagens mange udfordringer.

 

Pan (premiere 8. oktober)

Joe Wright, der har stået bag film som Stolthed og fordom, Soning, Solisten og Anna Karenina, har denne gang fået 150 millioner dollars at gøre godt med.

Det drejer sig om en nyfortolkning af eventyret om Peter Pan. Levi Miller, Hugh Jackman, Rooney Mara, Amanda Seyfried og Garrett Hedlund spiller filmens væsentligste roller.

Det er historien om det forældreløse barn, der bliver tryllet hen til den magiske Ønskeø. Her finder han både sjove og farlige hændelser, men han må i sidste ende erkende sin skæbne: at blive helten, der for altid vil være dreng.

 

Spectre (premiere 6. november)


For fjerde gang skal vi nu opleve Daniel Craig i rollen som James Bond.

En kryptisk besked fra fortiden bringer Bond på sporet af den kyniske organisation Spectre. Mens hans chef M kæmper mod interne politiske kræfter, som vil nedlægge efterretningstjenesten, forsøger Bond at afdække den grusomme sandhed bag Spectre.

Den faste stab af skuespillere fra Skyfall har instruktør Sam Mendes på plads: Ralph Fiennes, Naomie Harris, Rory Kinnear og Ben Whishaw. Derudover medvirker Monica Bellucci som Bond-babe, og skurkerollerne tager Christoph Waltz og vores egen Jesper Christensen sig af.

Filmen fraviger fra det princip, som blev fastsat af den gamle og nu afdøde James Bond-producent, Albert R. Broccoli, som altid sørgede for at holde budgetterne på moderat niveau. Denne gang er proppen røget helt af champagneflasken, og filmen er med et budget på over 300 millioner dollars ikke alene den dyreste Bond-film nogensinde, men tilmed også den dyreste film nogensinde.

 

The Hunger Games: Mockingjay – 2. del (premiere 18. november)

 

Efter at være udråbt til Mockingjay kaster Katniss Everdeen og Distrikt 13 sig ud i det endelige opgør med autokratiske Capitol.

Det er den 125 millioner dollars kostbare kulmination på Hunger Games-sagaen, som er baseret på Suzanne Collins romaner.

Francis Lawrence har endnu engang instrueret Jennifer Lawrence, Natalie Dormer, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Julianne Moore og Philip Seymour Hoffman.

 

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (premiere 16. december)

 

J.J. Abrams løfter den tunge arv efter George Lucas og kaster sig ud i første film i den nye trilogi. Med hjemmefra har han fået 200 millioner dollars at gøre godt med, og i bagagen har Abrams Mission: Impossible 3 og et par Star Trek-film.

Mark Hamill, Harrison Ford og Carrie Fisher gentager deres rolle fra de originale film, og nye i Star Wars-universet er Oscar Isaac, Adam Driver, Lupita Nyong’o og Max von Sydow.

Filmens plot er hemmeligholdt, men det er dog sluppet ud, at filmen foregår 30 år efter Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi.

 

Filmen om Radiserne (Premiere 25. december)

  

Figurerne i Charles M. Schulz’ højt elskede tegneserie får nu deres helt egen biograffilm i det helt store 100 millioner dollars format.

Som instruktør er valgt den habile Steve Martino, som stod bag Horton og støvfolket Hvem og Ice Age 4: På gyngende grund.

Nuser kaster sig ud i sin hidtil største mission, da han fra hundehusets tag udfordrer sin ærkefjende, mens hans bedste kammerat Søren Brun begynder sin egen søgen.

 

Et lille kig på tentpoles i 2016:
(Der tages forbehold for premieredatoer)

Den gode dinosaur
Instr. Peter Sohn
Genre: Computeranimation fra Pixar
Premiere 7. januar 2016

Zootopia
Instr. Byron Howard, Rich Moore og Jared Bush
Genre: Computeranimation fra Walt Disney
Premiere 12. februar 2016.

Kung Fu Panda 3
Instr. Jennifer Yuh og Alessandro Carloni
Genre: Computeranimation fra DreamWorks Animation
Premiere 17. marts 2016

Batman v Superman: Dawn of Justice
Instr. Zack Snyder
Genre: Action/eventyr
Medvirkende: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gabot, Jason Momoa, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Holly Hunter og Laurence Fishburne
Premiere 24. marts 2016

Captain America: Civil War
Instr. Anthony Russo og Joe Russo
Genre: Action/sci-fi
Medvirkende: Chris Evans, Robert Downey, Jr. Scarlett Johansson, Jeremy Renner
Premiere 28. april 2016

Angry Birds
Instr. Clay Kaytis og Fergal Reilly
Genre: Computeranimation fra Sony Pictures Animation
Premiere 12. maj 2016

X-Men: Apocalypse
Instr. Bryan Singer
Genre: Action/eventyr
Medvirkende: Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Hugh Jackman, James McAvoy og Oscar Isaac
Premiere 19. maj 2016

Alice Through the Looking Glass
Instr. James Bobin
Genre: Eventyr/fantasi
Medvirkende: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anna Hathaway og Helena Bonham Carter
Premiere 26. maj 2016

Warcraft
Instr. Duncan Jones
Genre: Action/eventyr
Medvirkende: Ben Foster, Paula Patton, Travis Fimmel
Premiere 26. maj 2016

Independence Day: Resurgence
Instr. Roland Emmerich
Genre: Action/sci-fi
Medvirkende: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Charlotte Gainsbourg, Bill Pullman og Judd Hirsch
Premiere 23. juni 2016

Ice Age 5
Instr. Mike Thurmeier og Galen T. Chu
Genre: Computeranimation fra Blue Sky
Premiere 7. Juli 2016 

The BFG
Instr. Steven Spielberg
Genre: Familiefilm/fantasi
Medvirkende: Mark Rylance, Rebecca Hall, Bill Hader og Penelope Wilton
Premiere 21. juli 2016 

Ghostbusters
Instr. Paul Feig
Genre: Komedie/sci-fi
Medvirkende: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon og Chris Hemsworth
Premiere 21. juli 2016. 

Knights of the Roundtable: King Arthur
Instr. Guy Ritchie
Genre: Action/eventyr
Medvirkende: Charlie Hunnam, Katie McGrath, Jude Law og David Beckham
Premiere 21. juli 2016 

Untitled Jeremy Renner/Bourne Sequel
Instr. Justin Lin
Genre: Action/thriller
Medvirkende: Jeremy Renner
Premiere 28. juli 2016 

The Secret Life of Pets
Instr. Chris Renaud og Yarrow Cheney
Genre: Computeranimation fra Illumination
Premiere 4. august 2016 

Suicide Squad
Instr. David Ayer
Genre: Action
Medvirkende: Will Smith, Ben Affleck, Jared Leto, Tom Hardy og Margot Robbie
Premiere 11. august 2016.

Finding Dory
Instr. Andrew Stanton og Angus MacLane
Genre: Computeranimation fra Pixar
Premiere 25. august 2016 

Gambit
Instr. Rupert Wyatt
Genre: Action/eventyr
Medvirkende: Channing Tatum
Premiere 6. oktober 2016 

Inferno
Instr. Ron Howard
Genre: Thriller
Medvirkende: Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster, Omar Sy og Sidse Babett Knudsen
Premiere 13. oktober 2016 

Doctor Strange
Instr. Scott Derrickson
Genre: Eventyr/fantasi
Medvirkende: Benedicht Cumberbatch
Premiere 11. november 2016 

Fantastic Beasts and Where to Find Them
Instr. Peter Yates
Genre: Eventyr/fantasi
Medvirkende: Eddie Redmayne, Ezra Miller og Katherine Waterston
Premiere 17. november 2016 

Star Wars Anthology: Rogue One
Instr. Garath Edwards
Genre: Action/sci-fi
Medvirkende: Felicity Jones, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker og Riz Admed
Premiere 15. december 2016

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko