Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

24. okt. 2014 | 16:31

Girlpower!

Det ultimative symbol på girlpower: Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i The Hunger Games: Mockingjay – 1. del.

At piger går mere i biografen end drenge, har vi længe vist. Det nye er, at det også er gået op for de store filmstudier i Hollywood.

Hollywood får mere og mere fokus på, hvad der kan lokke piger i biffen.

Girl power at the box office, er blevet et nyt mantra i Hollywood. Inden for de senere år har vi set piger flokkes om biograferne, når de skulle se de nye afsnit af Twilight Saga og Hunger Games eller senest Maleficent og Divergent.

Men hvilke film venter der ellers, specielt målrettet mod det stadig stigende pigepublikum, over det næste halve år?

 

The Hunger Games: Mockingjay – 1. del (premiere 19. november)

 

Første afsnit af Suzanne Collins sidste bog i trilogien. På bedste Hollywood manér har man delt den sidste bog på i to afsnit, som man også så det med Harry Potter og Twilight Saga.

I denne film fører Katniss Everdeen modvilligt Panem ud i et oprør mod den tyranniske og korrupte hovedstad efter tidligere at have konkurreret i det dødsensfarlige tv-spil.

Bag kameraet står Francies Lawrence, og alle pigers heltinde i skikkelse af Jennifer Lawrence ses atter i hovedrollen. Blandt de øvrige medvirkende møder vi blandt andet Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci og Donald Sutherland.

Teenpiger elsker Katniss Everdeen, den stærke heltinde i serien, og de elsker måden, der bliver vendt op og ned på stereotyper, når for eksempel en pige redder en dreng.

 

Girlhood – Bande de filles (premiere 4. december)

 

I dette franske drama, som bedst kan karakteriseres som en pigeudgave af Boyz n the Hood, står der piger både foran og bag kameraet.

Instruktøren Céline Sciamma præsenterer en barsk skildring om piges modning. På rollelisten møder vi Diabate Idrissa, Rabah Nait Oufella og Tatiana Rojo.

Undertrykt af sin familie, en blindgyde af en skolegang og drengenes dominans i nabolaget begynder Marieme et nyt liv efter at have mødt en gruppe på tre frisindede piger. Hun ændrer sit navn, sin påklædning, og dropper skolen for at blive accepteret af de tre piger og håber det vil være vejen til frihed.

Vil ramme teenpiger lige mellem øjnene. Den handler om dem. Lige nu.

 

Paddington (premiere 15. januar 2015)

 

Pigerne vil sikkert også være at finde foran biografernes lærred, når deres yndlings teddybjørn slår gækken løs. Filmen er baseret på de populære bøger af Michael Bond.

Filmen handler om en eventyrlysten bjørn, der elsker alt britisk. Han ankommer til Paddington-station for at finde et hjem i London. Familien Brown tager ham til sig, og det varer ikke længe, før den bløde, men klodsede bamse skaber ravage i det lille hjem. Ligesom Paddington tror, at alt er fryd og gammen, får en museumskonservator øje på den sjældne bjørn og øjner en chance for at få et pragteksemplar til museet.

Instruktøren Paul King har sammensat løjerne med delvis computeranimation, som vi også kender det i for eksempel Alvin og de frække jordegern-filmene.

På filmens rolleliste finder vi blandt andet Nicole Kidman, Peter Capaldi, Sally Hawkins, Jim Broadbent og Julie Walters.

 

The Kitchen Sink (premiere 29. januar 2015)

 

Robbie Pickering står bag denne gyserkomedie, med blandt andre Vanessa Hudgens, Mackenzie Davis, Ed Westwick, Bob Oderkirk.

Filmen handler om tre teenagere, der danner et noget aparte venskab. De består nemlig af en vampyr, en zombie og et menneske. Vampyrerne, zombierne og menneskerne bor i fred og fordragelighed i byen Dillford, men en dag kommer der en fjende udefra og bringer krig og kaos i den lille by. Pludselig ligger alle i krig med alle og nu er det op til de tre teenagere at bringe orden tilbage i deres lille samfund.

Teenpigerne vil uden tvivl fatte stor interesse for denne film. Der en let identifikation samt Vanessa Hudges, som de husker fra gennembruddet i High School Musical.

 

Cinderella (premiere 12. marts 2015)

 

Kenneth Branagh har i denne omgang sat sig i instruktørstolen og nyfortolket det berømte eventyr.

Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Cate Blanchett, Heyley Atwell, Stellan Skarsgård, Derek Jacoby og Ben Chaplin befolker rollerne.

I denne omgang fokuseres der på prinsen i stedet for tjenstepigen. Med udsigten til et politisk fordelagtigt arrangeret ægteskab, truer den romantiske helt sin families grådige plan, da han møder og forelsker sig i tjenestepigen, Askepot.

Historien om Askepot er mange teenpigers yndlingseventyr. Romantikken, prinsen på den hvide hest og Askepot i rollen som underdog’en, der overstråler dem alle.

 

Insurgent (premiere 19. marts 2014)

 

Og så kommer fortsættelsen på Divergent, en af årets store succeser, efter en roman af Veronica Roth.

Der fokuseres atter på Tris Prior, en teenagepige i fremtidens Chicago, hvor borgerne er opdelt i fem fraktioner. Krig truer da konflikten mellem de forskellige fraktioner og deres filosofier intensiveres.

Shailene Woodley, Ansel Elgort og Theo James er atter at finde på rollelisten, og instruktøren hedder i denne omgang Robert Schwentke.

Intet under teenpiger elsker historier om en dystopisk verden – de lever jo selv i én. Og så er der lige Theo James.

Sidste filmatisering af Roth’ trilogi – Allegient – udsendes som to spillefilm i henholdsvis 2016 og 2017. 

 

Into the Woods (premiere 9. april 2015)

Instruktøren Rob Marshall har kastet sig over filmatiseringen af Broadway-stykket Into the Woods af James Lapine og Stephen Sondheim.

Filmen handler om en heks, der beslutter sig for at give en alvorlig lærestreg til karakterer fra populære børnehistorier såsom Rødhætte, Askepot, Klokkeblomst og Hans fra Hans og bønnestagen.

Rollelisten er et rent overflødighedshorn af store stjerner: Meryl Streep, Emily Blunt, Chris Pine, Anna Kendrick og ikke mindst Johnny Depp.

Alle eventyrerne teenpiger voksede op med, spiller en rolle i denne film. Og så er der Depp i rollen som den store stygge ulv.

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko