Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

21. mar. 2014 | 10:00

Jeg holder med Kina

”Jeg holder med Kina,” sang Eddie Skoller i sin tid – og det var nok ikke noget dumt udsagn. I al fald ikke hvis ynder at holde med vinderholdet.

Kina vælter frem på mange områder i disse år, ikke mindst på filmområdet.

Man regner med, at Kina inden for et par år er verdens største filmmarked. Kineserne har tilmed købt en af de største biografkæder i USA, og de har gennem et stykke tid været på udkig efter en stor europæisk kæde.

Millioner af kinesere vælter i biografen, og det årlige gennemsnit per kineser ligger pt. på 0,3 biografbesøg. Men tænk, når hver kineser går i biografen én gang årligt. For slet ikke at snakke om den dag, de når op på dansk standard med gennemsnitligt 2,6 besøg pr. år.

På produktionssiden sker der også en masse. Verdens største filmproducenter står i kø for at indgå aftaler med Kina, og kineserne er da også på udkig efter et stort amerikansk filmstudie.

Hollywood gør knæfald for det kinesiske marked, og mange manuskripter til amerikanske film er blevet skrevet om for at lade et kinesisk aspekt eller location indgå.

Med andre ord: Jeg tror, vi kommer til at opleve en sand kinesisk kulturinvasion inden for få år.

Men hvordan er det egentlig gået de kinesiske film, som gennem de sidste 35 år har ramt de danske biografer?

Ikke specielt godt. Faktisk er kun 22 kinesiske film nået vore himmelstrøg (dog undtaget Hong Kong-produktioner).

Nedenstående nedtælling til den mest sete kinesiske film i Danmark. I parentes efter titlen, det danske tilskuerantal.

 

10. Kvinden ved den duftende sø (2.429)

Fei Xies drama fra 1993 med Gaowa Siqin, Yujuan Wu og Baogou Chen.

Ersaos ægteskab er ulykkeligt, og hun trøster sig med sin elsker ved den skønne, duftende sø. Med forretningen – en sesamoliemølle – går det bedre. Familiens økonomiske fremtid er sikret, da hun indgår et samarbejde med et japansk firma, og hun ønsker nu at finde en brud til sin søn. Hun køber en ung, fattig kvinde til ham – en beslutning, der forandrer livet for alle ved den skønne, duftende sø.

Tildelt Guldbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin.

 

9. Maskernes konge (3.467)

Tian-Ming Wus drama fra 1996 med Zhigang Zhang, Renving Zhou og Xu Zhu.

Maskernes Konge er navnet på en aldrende kunstner. Han optræder og ernærer sig med sin uddøende kunstart rundt omkring på markeder og gader. Kunstarten kan ifølge traditionen kun gives videre til søn eller sønnesøn, som Maskernes Konge ikke har. Men en dag på markedet er der en lille køn dreng, der råber ”Bedstefar” …

Vinder af nitten priser på internationale filmfestivaler.

 

8. Badeanstalten (4.552)

Yang Zhangs lune og elskværdige hverdagskomedie fra 2001 med Wu Jiang, Quanxin Pu og He Zeng.

Ming vender tilbage til sin fødeby, Peking, i den tro at hans far er død. Det skyldes et brev fra hans retarderede bror, som med succes har lokket ham hjem. Faren er dog ikke død, og han tilbringer et par dage i familiens badeanstalt. Oplevelserne med familien i det forfaldne Peking tvinger Ming til at overveje sit liv i det velstående Sydkina, hvor han bor med sin kone.

Modtog hele sytten priser på internationale filmfestivaler.

 

7. The Battle of Red Cliff (6.241)

John Woos kulørte, begavede og visuelt betagende film fra 2008 med Tony Chiu Wai Leung, Takeshi Kaneshiro og Fengyi Zhang.

Krigsherren Cao Cao og hans millionhær invaderer landet Wu i begyndelsen af år 200 for at forene Kina. Sun Quan, der er hersker i Wu, laver en alliance med landet Xu mod vest for at modstå fjenden. Deres hære er dog stadig i undertal, men til gengæld har de større erfaring med søslag. Det bliver en lang og sej kamp, inden fjendtlighederne kulminerer med et kæmpe slag, der ændrer Kinas skæbne for altid.

Vinder af tolv priser på internationale filmfestivaler.

 

6. Vejen hjem (6.424)

Yimou Zhangs enkle historie som er en hyldest til den store kærlighed. Filmen er fra 1999 og blandt de medvirkende møder vi Ziyi Zhang, Honglei og Hao Zheng.

Filmen er en hyldest til den iranske filminstruktør Abbas Kiarostami.

En ung mand i vore dages Kina fortæller i et langt flashback om den kærlighedshistorie, der udspillede sig 40 år tidligere, da hans forældre forelskede sig i hinanden.

Tildelt seksten filmpriser på internationale filmfestivaler, deriblandt publikumsprisen ved Sundance Filmfestivalen.

 

5. Den forbudte by (8.584)

Yimou Zhangs imponerende og hundedyre drama fra 2006 med Yun-Fat Chow, Li Gong og Jay Chou.

I det 10. århundredes Kina kommer Kejseren uventet tilbage til paladset for at tilbringe lidt lid med familien. Det viser sig svært, for ikke nok med, at kejserinden opfører sig meget underligt. Hun har også i al hemmelighed indledt en affære med sin stedsøn, Prins Jai. Til ære for kejseren afholdes en gigantisk festival med fest og farver, men lige under overfladen blomstrer dødelige intriger og et endeligt opgør om magten i riget.

Filmen kan prale af den største dekoration nogensinde bygget i Kina.

Nomineret til en Oscar i kategorien ”bedste kostumer” og tretten øvrige filmpriser ved internationale filmfestivaler.

 

4. Ju dou – Flammende begær (12.753)

Fengliang Yang og Yimou Zhangs drama fra 1990 med Li Gong, Ma Chong og Zhijun Cong.

I 1930’ernes Kina lever den skønne Ju Dou i et voldeligt ægteskab, hvor hver dag med hendes noget ældre ægtemand byder på nye ydmygelser. En dag møder Ju Dou sin mands nevø. De bliver straks tiltrukket af hinanden og indleder en affære.

Nomineret til en Oscar i kategorien ”bedste fremmedsprogede film” og udtaget til hovedkonkurrencen i Cannes.

 

3. House of the Flying Daggers (27.010)

Minsandten om vi på tredjepladsen ikke også finder en film af Yimou Zhang. Denne gang er der tale om enenestående teknisk tour de force og et fabelagtigt bravournummer fra 2004. Med Ziyi Zhang, Takeshi Kaneshiro og Andy Lau.

Tang-dynastiet vakler i det 8. århundredes Kina. Ordensmagten i skikkelse af Leo og Jin har fået til opgave at finde og arrestere lederne af oprørsbevægelsen kendt som ”The Flying Daggers”. De håber, at den blinde danserinde Mei vil lede dem på sporet, men desværre bliver Jin stadig mere betagende af den sarte Mei.

Nomineret til en Oscar i kategorien ”bedste fremmedsprogede film” samt tyve andre filmpriser ved internationale filmfestivaler.

 

2. Farvel min konkubine (41.291)

Kaige Chens drama fra 1993 baseret på en roman af Pik Wah Lee (Lillian Lee) med Leslie Cheung, Fengyi Zhang, Li Gong og Qi Lü.

Om to mænds livslange makkerskab som sangere ved Peking Operaen i perioden 1925-77.

Engang imellem på man knibe sig selv i armen: Action-skuespilleren Jackie Chan blev tilbudt rollen som Duan Xiaolou, men afviste den, da han mente, at filmen ville skade hans image.

Tildelt en Golden Globe i kategorien ”bedste fremmedsprogede film” og nomineret til to Oscars.

Filmen indbragte samtidig instruktøren Guldpalmen i Cannes.

 

1. Under den røde lygte (46.805)

På førstepladsen finder vi selvfølgelig også Yimou Zhang. En smuk fabel om en ung pige i en brutal verden. Hovedrollerne spilles af Li Gong, Saifei He, Cuifen Cao og Jingwu Ma.

I 1920’ernes nordlige Kina bliver den unge kvinde, Songlian, mod sin vilje giftet bort af sin stedmor. Hun skal være en rigmands fjerde kone, og dermed brister alle hendes fremtidsdrømme om uddannelse og selvstændighed. På trods af luksuriøse omgivelser føler Songlian sig indespærret, og hverken de ægteskabelige pligter eller den evige rivalisering mellem konerne tiltaler hende.

Tildelt en Oscar i kategorien ”bedste fremmedsprogede film”.

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko