Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

25. sep. 2015 | 21:42

Lad publikum selv slå Far til fire ihjel!

Publikum nedskød Mikkel Munch-Fals Smukke mennesker, som blev set af 5.374 tilskuere. Nu er han på hævntogt over for publikum og vil nedskyde Far til Fire-filmene, som gennemsnitligt er blevet set af 400.000 tilskuere.

I en stort opsat artikel i torsdagens film- & tv-tillæg i Politiken, kunne man opleve den nytiltrådte filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut, Mikkel Munch-Fals, stå med en pistol rettet mod elefanten Bodil fra Far til fire-filmene.

I stedet for alene at forholde sig til, hvad han har tænkt sig at støtte, kastede konsulenten sig også frådende over, hvad han mener, der ikke bør støttes. Og her blev skytset rettet mod Far til fire.

Man kunne let foranlediges til at tro, Politiken ønskede en debat om, hvilke film den danske stat skal støtte. Det er dog ingenlunde tilfældet. Producenten bag de film, Munch-Fals vil nedskyde, har Politiken, ifølge Ekko, ikke fundet anledning til at kontakte.

Politiken ønsker dermed kun at fremme ét synspunkt i sin ensidige fremstilling af situationen.

Hvad der ikke fremgår af artiklen er nemlig, at Mikkel Munch-Fals aldrig kommer til at vurdere, om Far til Fire skal have støtte eller ej. Det er derfor udelukkende tom symbolsnak, Munch-Fals disker op med. Konsulenten er nemlig ansat i Filminstituttets kunstneriske støttegren, mens Far til fire får støtte gennem Markedsordningen, som er Filminstituttets populærkulturelle støttegren.

Det er aldeles utilgiveligt, at en nytiltrådt filmkonsulent føler sig kaldet til at bryde en af filmbranchens uskrevne regler og nedskyde en dansk film, en uge før den har premiere. Filmen er jo støttet af det selvsamme institut, som netop har ansat ham. 

Munch-Fals’ udmeldinger vil uundgåeligt få indflydelse på pressens og publikums modtagelse af Far til fires vilde ferie, når den får premiere på torsdag.

Gad vide, hvordan Munch-Fals selv ville have reageret, såfremt en filmkonsulent en uge, inden den havde premiere, havde rettet pistolen mod hans egen og foreløbigt eneste film: Smukke mennesker fra 2010.

Smukke mennesker blev dog nedskudt af publikum. Kun 5.374 publikummer indløste billet, og staten gav hver tilskuer knapt 1000 kroner med i baglommen. Kulturparnasset gider nemlig ikke engang se de film, de selv efterspørger.

De 5.374 publikummer står i skærende kontrast til Far til fire-filmene, som gennemsnitligt er set af knap 400.000, og hvor staten har bidraget med yderst beskedne 15 kroner pr. tilskuer.

Er der i virkeligheden tale om en forsmået instruktør på hævntogt mod publikum?

Hvorfor i himlens navn skal Far til fires gigantiske publikum dog ikke også føle, de får noget for de mange skattekroner, som bliver givet til filmkulturen?

Tidligere er hans ansættelse som filmkonsulent blevet anfægtet af hele to juridiske eksperter i Forvaltningsret, som mener, at Munch-Fals’ ansættelse er i strid med lovgivningen på området. Han arbejder nemlig fortsat med sin kommende spillefilm, som først får premiere om et år. I det år vil der uundgåeligt opstå interessekonflikter.

Hvis nogen skal slå Far til Fire ihjel, så lad publikum gøre det, som det skete med Munch-Fals’ egen film. Det hverken kan eller vil blive en filmkonsulents opgave. 

Mikkel Munch-Fals, bliv din opgave voksen eller forlad stillingen!

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko