Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

05. jan. 2016 | 08:04

Filmene der overraskede i 2015

Foto | Lucasfilm
Star Wars: The Force Awakens slog alle de foregående film i serien på bare to uger og blev dermed en af årets største overraskelser.

For et års tid siden fremkom jeg med en spådom om de ti bedst sælgende biograffilm i 2015. Den spådom kom kun delvis til at holde stik. Eller som Storm P. engang sagde: Det er svært at spå – især om fremtiden.

Her er min spådom i blog fra 8. december 2014, og nederst er de 25 film, som har solgt flest billetter.

 

Først de positive overraskelser.

Nok havde jeg forudset, at Star Wars: The Force Awakens ville indtage en forholdsvis høj placering, men at det skulle lykkes filmen at indtage andenpladsen, må siges at være årets største positive overraskelse. At det skulle lykkes filmen på kun to uger at slå samtlige de foregående Star Wars-film, havde vel kun de færreste, jeg selv inklusive, turde håbe på.

At Inderst Inde også skulle blive så højt placeret, var ligeledes en positiv overraskelse. Nok var det en af de ti film, jeg glædede mig mest til i 2015, men at filmen i den grad skulle få fat i publikum, var en skøn, positiv overraskelse.

Ligeledes var det positive overraskelser, at det lykkedes at genoplive tre gamle franchises som Fast & Furious, Jurassic Park og Grusomme mig med så stor succes. Den havde jeg ikke set komme i så udstrakt grad.

Til gengæld ramte jeg nogenlunde plet med Spectre, Klovn Forever, Fifty Shades of Grey, Mænd og høns og Min søsters børn og guldgraverne. De levede alle op til mine forventninger, selv om jeg nok havde forventet et noget større tilskuerantal på Klovn Forever.

Årets skuffelser tæller blandt andet Skammerens datter, en film med en produktionspris på over 50 millioner kroner baseret på en bestseller, burde havde tiltrukket flere tilskuere.

Derudover havde superheltene ikke noget godt år i 2015. Både The Avengers: Age of Ultron og Big Hero 6 havde jeg forventet skulle blive set af mange flere, og det gælder for så vidt også for The Hunger Games: Mockingjay 2. del.

Så selv om jeg ikke ramte plet med alle filmene i min spådom, blev alle mine top 10-bud dog placeret på top 20.

Herunder er det endelige resultat for 2015. Læs også min forudsigelse om 2016 her.

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko