Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

08. jan. 2015 | 11:03 - Opdateret 08. jan. 2015 | 21:00

Se trailers fra Oscar-bejlerne

15. januar udløses spændingen om, hvilke film der skal deltage i kapløbet om de eftertragtede Oscar-statuetter inden afgørelsens time 22. februar, hvor årets store Oscar-show løber af stablen.

Værten er i år Neil Patrick Harris, som mest har gjort sig i tv-serier, omend heldet på det seneste synes at være vendt efter medvirken i blandt andet Kvinden der forsvandt.

 

Værtsrollen til prisuddelinger er langt fra ukendt for Harris. Han har tidligere med succes været vært for Tony Awards fire gange, og to gange har han styret slagets gang under Emmy Awards.

Hvis heldet for alvor skulle være med Harris, kan det endda være, at værten kommer til give sig selv en Oscar for præstationen i Kvinden der forsvandt. Det er dog meget lidt sandsynligt.

Nedenstående feltet på seksten film, som spås de bedste chancer for at blive blandt de ni nominerede i ”bedste film”-kategorien. Selvklart vil syv af filmene ryge af vognen 15. januar, men jeg er dog overbevist om, at samtlige film nedenstående vil blive nomineret til Oscars i den ene eller anden kategori. 

Filmene er opstillet i rækkefølge efter, hvor positiv en bedømmelse (såkaldt rating) de har modtaget på filmdatabasen Rotten Tomatoes. Jo højere rating, des flere amerikanske anmeldere har været positive over for filmen. Vi starter som altid fra bunden.

Som nævnt falder dommen om nomineringerne 15. januar.

 

16. Unbroken (51 % positiv bedømmelse)

 

Unbroken er Angelina Jolies hjertebarn baseret på en roman af Laura Hillenbrand. Filmen følger Louis Zemperinis liv fra olympisk mester til japansk krigsfange.

Angelina Jolie er tidligere Oscar-vinder, dog ikke for hendes færdigheder som instruktør, men for bedste kvindelige birolle i Girl, Interrupted (2000). Bag manuskriptet står blandt andet Oscar-vinderne brødrene Joel og Ethan Coen.

Musik og fotografering står hemholdsvis Alexandre Desplat og Roger Deakins for. Desplat har været nomineret seks gange, blandt andet for Kongens store tale (2010) og Operation Argo (2012). Deakins har været nomineret ikke mindre end elleve gange, blandt andet for En verden udenfor (1994) og True Grit (2010).

Jack O’Donnell spiller Louis Zamperini.

Filmen har allerede modtaget syv filmpriser, blandt andet AFI-prisen som bedste film.

Biografpremiere: 8. januar.

 

15. Into the Woods (71% positiv bedømmelse)

Rob Marshalls eventyr er baseret på Broadway-musicalen af James Lapine. Filmen handler om heksen, der beslutter sig for at give alle karakterer fra populære børnehistorier en lærestreg.

Denne film er et rent overflødighedshorn af tidligere Oscar-vindere og -nominerede. Instruktøren har været nomineret en enkelt gang for Chicago (2002). Johnny Deep har været nomineret tre gange for præstationerne i Pirates of the Caribbean: Den sorte forbandelse (2003), Finding Neverland (2004) og Sweeney Todd: Den djævelske barber fra Fleet Street. Anna Kendrick har været nomineret en enkelt gang for Up in the Air (2010).

Filmens manuskriptforfatter, Stephen Sondheim, vandt en Oscar for bedste sang i Dick Tracy (1990). Og så er der Meryl Streep. Hele atten gange har skuespillerinden været nomineret, og tre gange har hun vundet: Kramer mod Kramer (1980), Sophies valg (1983) og Jernladyen (2011).

Tildelt fem filmpriser. Nomineret til tre Golden Globes.

Biografpremiere: 9. april.

 

14. Interstellar (73% positiv bedømmelse)

 

Interstellar er Christopher Nolans rum-odysse om rejser til steder, vi aldrig havde drømt om at skulle erobre.

Nolan har tre gange tidligere været nomineret som producent af Inception (2010) og som manuskriptforfatter af Memento (2000) og Inception (2010). Medforfatter Jonathan Nolan blev ligeledes nomineret for Memento.

Hovedrolleindehaveren Matthew McConaughey vandt en Oscar sidste år for sin præstation i Dallas Buyers Club (2013). Hans medspiller, Anne Hathaway, har to gange været nomineret og en enkelt gang hjemtaget en Oscar for Les Misérables (2012). Ellen Burstyn har været nomineret seks gange og har ligeledes hjemtaget en enkelt for Alice Doesn’t Live Here Anymore (1974). John Lithgow har været nomineret to gange for Verden ifølge Garp (1983) og Tid til kærtegn (1984), og sidst, men ikke mindst: Michael Caine, som har været nomineret seks gange og hjemtaget trofæet to gange for Hannah og hendes søstre (1987) og Æblemostreglementet (1999). Manden bag filmens musik, Hans Zimmer, har været nomineret otte gange og hjemtaget en enkelt for musikken til Løvernes konge (1995).

Jo, der er saftsuse’me mange Oscars bag Nolans film.

Filmen er allerede blevet tildelt elleve filmpriser og nomineret til en enkelt Golden Globe.

Aktuel i de danske biografer.

 

13. American Sniper (76 % positiv bedømmelse)

 

Hyperaktive Clint Eastwood har også et bud på en Oscar-film 2015. Det er filmen om Chris Kyle, den amerikanske soldat, som har flest liv på samvittigheden. Baseret på en selvbiografisk roman, som soldaten selv har skrevet.

Eastwood er en gammel Oscar-kending. Hele ti gange har han været nomineret, og fire gange har han vundet. Hovedrolleindehaveren Bradley Cooper har to gange tidligere været nomineret, for Silver Linings Playbook (2012) og American Hustle (2013), ligesom fotografen, Tom Stern, som har været nomineret en enkelt gang for Changeling (2008).

Vinder af fire filmpriser.

Biografpremiere: 22. januar.

 

12. Teorien om alting (80 % positiv bedømmelse)

 

Filmen om fysikeren Stephen Hawking er instrueret af James Marsh og baseret på romanen Travelling to Infinity: My Life with Stephen af Jane Hawking.

Instruktøren er tidligere blevet tildelt en Oscar for dokumentarfilmen Man on Wire (2008).

Eddie Redmayne og Felicity Jones medvirker som henholdsvis Stephen og Jane Hawking.

Tildelt elleve filmpriser og nomineret til fire Golden Globes.

Biografpremiere: 26. februar.

 

11. Foxcatcher (86 % positiv bedømmelse)

 

En af de mest hypede Oscar-film, alt sammen takket være komikeren Steve Carell i rollen som John du Pont, der tog de olympiske brydere og brødre Mark og David Schultz under sine vinger. Carell er i denne film sminket til uigenkendelighed og har fået sit store, seriøse gennembrud.

Instruktøren Bennett Miller har tidligere været nomineret til en Oscar for Capote (2005), ligesom filmens manuskriptforfatter, Dan Futterman, var nomineret for sit skrivearbejde i samme film. Mark Ruffalo, der spiller David Schultz, har været nomineret tidligere for sin birolle i The Kids Are All Right (2010).

Ud over Carell og Rullalo medvirker Channing Tatum, Sienna Miller, Vanessa Redgrave og Anthony Michael Hall.

Filmen har modtaget ni filmpriser, blandt andet bedste instruktør-prisen ved Cannes-festivalen, er nomineret til tre Golden Globes.

Biografpremiere: 22. januar.

 

10. Kvinden der forsvandt (88 % positiv bedømmelse)

 

David Finchers Kvinden der forsvandt er baseret på en roman af Gillian Flynn om den forsvundne kvinde og hendes mand, der kommer under mistanke.

Filmens instruktør er tidligere Oscar-nomineret to gange: Benjamin Buttons forunderlige liv (2008) og The Social Network (2010). Filmens hovedrolleindehaver Ben Affleck har vundet to Oscars, men aldrig for en skuespilpræstation. De to Oscars kom i land som henholdsvis manuskriptforfatter af Good Will Hunting (1998) og producent af Operation Argo (2013).

Mændene bag filmens musik, Trent Reznor og Atticus Ross, har begge tidligere vundet Oscars for The Social Network (2010). Filmens fotograf har været nomineret to gange: The Social Network (2010) og The Girl with the Dragon Tattoo (2011). Filmens klipper, Kirk Baxter, har tidligere vundet to Oscars for The Social Network (2010) og The Girl with the Dragon Tattoo (2011) samt en enkelt nominering for Benjamin Buttons forunderlige liv (2008).

Tildelt 27 filmpriser og nomineret til fire Golden Globes.

Aktuel i de danske biografer.

 

9. The Imitation Game (90 % positiv bedømmelse)

 

Norske Morten Tylums thriller handler om Alan Turing, som knækkede den tyske Enigma-kode under Anden Verdenskrig, er ligeledes omgærdet af høj Oscar-hype. Filmen er baseret på en bogen The Enigma af Andrew Hodges.

Blandt de involverede i filmen har Kiera Knightley tidligere været nomineret til en Oscar for sin rolle i Stolthed & fordom (2006). Den seks gange Oscar-nominerede komponist, Alexandre Desplat, som også har skrevet musikken til Unbroken, har ligeledes haft dirigentstokken i gang med denne film.

Benedict Cumberbatch spiller Alan Turing.

Tildelt 34 filmpriser, blandt andet fire priser ved Hollywood Film Awards. Nomineret til fem Golden Globes.

Biografpremiere: 29. januar.

 

8. The Grand Budapest Hotel (92 % positiv bedømmelse)

 

Wes Andersons mesterværk om Gustave H, en legendarisk portier på et fiktivt hotel i tiden mellem første og anden verdenskrig.

Filmens instruktør har været nomineret tre gange, som producent af animationsfilmen Fantastic Mr. Fox (2009) og som manuskriptforfatter af The Royal Tenenbaums (2001) og Moonrise Kingdom (2012). Ralph Fiennes har været nomineret to gange: Schindlers liste (1993) og Den engelske patient (1997). F. Murray Abraham har vundet en enkelt statuette for præstationen i Amadeus (1985), Adrian Brody hjemtog ligeledes en Oscar for The Pianist (2002).

Willem Dafoe har været nomineret to gange for filmene Platoon (1986) og Shadow of the Vampire (2001). Jeff Goldblum har hjemtaget en Oscar som instruktør af kortfilmen Little Surprises (1996). Harvey Keitel har været nomineret for birollen i Bugsy (1991). Jude Law for The Talented Mr. Ripley (1999) og Cold Mountain (2004). Bill Murray har været nomineret for Lost in Translation (2004). Edward Norton blev nomineret for Primal Fear (1997) og American History X (1999). Tilda Swinton vandt en Oscar for Michael Clayton (2008). Tom Wilkinson har tidligere været nomineret for indsatsen i In the Bedroom (2001) og Michael Clayton (2008). Owen Wilson har tidligere været nomineret for The Royal Tenenbaums (2001). Alexandre Desplat, som står bag musikken, har tidligere været nomineret otte gange, blandt andet for Kongens store tale (2010) og Operation Argo (2013).

Jo, det er noget af et Oscar-ensemble. Anderson har bag sig i denne film.

The Grand Budapest Hotel er tildelt 43 filmpriser, blandt andet Grand Jury Prize til Wes Anderson under Berlin Filmfestivalen. Nomineret til fire Golden Globes.

Aktuel på dvd og vod.

 

7. A Most Violent Year (93 % positiv bedømmelse)

 

J.C. Chandors film handler om den barske virkelighed for en immigrant i 80’ernes New York.

Tildelt seks filmpriser og er nomineret til en enkelt Golden Globe.

Filmens instruktør blev nomineret til en Oscar som manuskriptforfatter til Margin Call (2011). Filmens kvindelige hovedrolle, Jessica Chastain, er tidligere blevet nomineret for præstationerne i Niceville (2011) og Zero Dark Thirty (2013). I en birolle møder vi Albert Brooks, som har været nomineret for sin indsats i Broadcast News (1987).

Den mandlige hovedrolle i filmen spilles af Oscar Isaac.

Biografpremiere: 11. juni.

 

6. Birdman (93 % positiv bedømmelse)

 

Michael Keaton, som karrieremæssigt har været helt nede og bide i græsset, spiller i Birdman en skuespiller, som har været helt nede og bide i græsset og nu forsøger et comeback.

Filmen er instrueret af Alejandro González Iñárritu, som tidligere har været nomineret til en Oscar for Babel (2006). På rollelisten finder vi adskillige tidligere Oscar-nominerede: Naomi Watts for 21 Grams (2003) og The Impossible (2012), Edward Norton for Primal Fear (1996) og American History X (1998) og Amy Ryan for Gone Baby Gone (2008).

Filmen har et fantastisk ensemble af skuespiller, som – ud over Keaton og Watts – omfatter Emma Stone, Zach Galifianakis og Edward Norton.

Filmen er blevet dynet til i filmpriser. Hele 94 er det foreløbigt blevet til, deriblandt hele fire priser ved filmfestivalen i Venedig i år. Nomineret til syv Golden Globes.

Biografpremiere: 22. januar.

 

5. Nightcrawler (95 % positiv bedømmelse)

 

Nightcrawler handler om den skruppelløse Lou, der med sit videokamera kører rundt i Los Angeles om natten og opsøger ulykker og kriminalitet.

Filmens altdominerede hovedrolleindehaver, Jake Gyllenhaal, er tidligere nomineret til en Oscar for præstationen i Brokeback Mountain (2006). Filmens musik er skrevet af James Newton Howard, som tidligere har været nomineret hele otte gange: Savannah (1991), Flygtningen (1994), Junior (1995), En skønne dag (1996), Min bedste vens bryllup (1997), The Village (2004), Michael Clayton (2007) og Modstand (2008). Fotografen, Robert Elswith, har været nomineret for There Will be Blood (2007) og vandt en statuette for Good Night, and Good Luck (2006).

Nightcrawler er skrevet, klippet og instrueret af Dan Gilroy.

Tildelt 22 filmpriser og nomineret til en enkelt Golden Globe.

Aktuel i de danske biografer.

 

4. Whiplash (96 % positiv bedømmelse)

 

Damien Chazelles film om en stålsat trommeslager, har ingen forudgående Oscar-historik blandt de involverede. Det gør dog bestemt ikke filmen chanceløs.

På rollelisten finder vi Miles Teller, Melissa Benoist og J.K. Simmons.

Tildelt 34 filmpriser, blandt andet publikumsprisen ved Sundance Filmfestivalen. Nomineret til en enkelt Golden Globe.

Biografpremiere: 19. februar.

 

3. Mr. Turner (97 % positiv bedømmelse)

 

Mike Leighs biopic handler om den engelske kunstner J.M.W Turner.

Mike Leigh har været nomineret syv gange, heraf to gange som instruktør: Hemmeligheder og løgne (1997) og Vera Drake (2004), og fem gange som manuskriptforfatter: Hemmeligheder og løgne (1997), Topsy-Turvy (2004), Vera Drake (2004), Happy-Go-Lucky (2008) og Another Year (2011). Filmens fotograf Dick Pope har været nomineret en enkelt gang for Illusionisten (2006).

Tildelt elleve filmpriser, blandt andet en bedste skuespiller-pris til Timothy Spall under filmfestivalen i Cannes.

Aktuel i de danske biografer.

 

2. Boyhood (99 % positiv bedømmelse)

 

Richard Linklaters mesterstykke af en film følger en dreng i tolv år, fra han er seks til atten år.

Linklater har to gange tidligere været nomineret til Oscars, dog aldrig som instruktør, men derimod som manuskriptforfatter af Before Sunset (2004) og Before Midnight (2013). Faren i filmen spilles af Ethan Hawke, der har været nomineret til Oscar tre gange: som skuespiller i Training Day (2001) og som medmanuskriptforfatter af Before Sunset (2004) og Before Midnight (2013).

Moren spilles af Patricia Arquette og drengen af Ellar Coltrane.

Tildelt ikke mindre end 84 filmpriser, blandt andet tre priser ved Berlinalen. Nomineret til fem Golden Globes.

Aktuel i de danske biografer.

 

1. Selma (100 % positiv bedømmelse)

 

Ava DuVernays film om Martin Luther King, Jr. og marchen fra Selma til Montgomery, Alabama i 1965.

Blandt filmens skuespillere møder vi Tim Roth, som tidligere har været nomineret til en Oscar for birollepræstationen i Rob Roy (1996). Cuba Gooding, Jr. vandt til gengæld en Oscar for Jerry Maguire (1996). Oprah Winfrey blev nomineret for sin præstation i The Color Purple (1986) og har modtaget The Jean Hersholt Humanitarian Award. Tom Wilkinson har tidligere været nomineret for indsatsen i In the Bedroom (2001) og Michael Clayton (2008).

I øvrigt medvirker Giovanni Ribisi og David Oyelowo som Martin Luther King, Jr.

Tildelt tretten filmpriser og nomineret til fire Golden Globes. 

Endnu ikke premiere-sat i de danske biografer. 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko