Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

16. nov. 2014 | 13:39

Superheltenes kampform

Superman er indbegrebet af en superhelt, men han har ikke for alvor kunnet tiltrække det helt store publikum i Danmark.

Denne blog handler om superheltene på biografernes lærred, nærmere bestemt tegneserieheltene fra DC Comics og Marvel.

Seks millioner danske biografgængere kan vel næppe tage fejl.

Det er antallet af publikummer, som har set tegneserieheltene fra Marvel og DC Comics i dette årtusinde fordelt på 41 film. Ni film fra DC Comics og hele 32 fra Marvel. På verdensplan er tilskuerantallet svimlende 2,7 milliarder.

Marvel og DC Comics er tegneserie-udgivere, men begge har inden for de sidste ti år oprettet deres egne filmdivisioner for bedre at kunne udnytte det gigantiske potentiale, som deres rettigheder dækker over.

Marvel er selskabet bag superheltefigurer som X-Men, Spider-Man og selvfølgelig The Avengers – teamet af superhelte, som indbefatter Iron Man, Thor, Captain America og The Hulk.

DC Comics har blandt andet Superman og Batman i stalden.

Hvor man i det forrige årtusind oplevede DC Comics næsten have markedet for sig selv, er rollerne i dette årtusind byttet om, hvor Marvel i den grad har taget førertrøjen.

DC Comics har slidt på gamle tegneseriehelte som Superman og Batman, mens Marvel har lanceret en lang række nye tegneseriehelte i det nye årtusinde, blandt andet Spider-Man, X-Men og The Avengers. At DC Comics ikke er blevet kørt helt af banen, selskabet alene takke Christopher Nolan og hans Batman-trilogi for.

Tilskuermæssigt i Danmark er forholdet 1:3 i Marvels favør i dette årtusind.

Ikke alt har dog vist sig at være guld, når det handler om publikums interesse. Film som Daredevil (2003), Catwoman (2004), Elektra (2005), Green Lantern (2011) og til en vis grad Watchmen (2009) har alle lagt sig på bugen. De tegneseriehelte kommer vi næppe til at se mere til.

Til gengæld vil både garvede og spritnye tegneseriehelte fra DC og Marvel med accelererende kraft komme til at befolke biografernes lærred over de næste fem år. Se en fuldstændig liste nederst i denne blog.

Inden nogen begynder at råbe, at biografrepertoiret ikke kommer til at bestå af andet end film om tegneseriehelte, skal det dog bemærkes, at disse film kun repræsentere to-tre % af biografernes totale udbud.

Men hvordan er det egentlig foreløbigt gået tegneserieheltene i Danmark? Hvilke er mest populære, og hvordan ser deres formkurve ud?

Det er alene heltene fra Marvel og DC Comics, som er grundlaget for denne undersøgelse.

Vi arbejder os – traditionen tro – op mod toppen.

 

10. Ghost Rider (to film – senest tilskuertal: 10.756)

 

To film blev det til for denne tegneseriehelt fra Marvel.

Hver nat forvandles motorcykelstuntmanden Johnny Blaze til den flammende hævner Ghost Rider. Med flammer om kraniet, lædertøj, nitter og en led kværn gør Ghost Rider livet usikkert for skurkagtige personager.

Nicholas Cage spiller Ghost Rider i begge film.

Første film, instrueret af Mark Steven Johnson, blev set of 62.337 tilskuere i Danmark og kostede 110 millioner dollars at producere.

I anden ombæring blev budgettet skruet ned til 57 millioner dollars og hele to instruktører blev hyret: Mark Neveldine og Brian Taylor. Næsten halvering af budgettet i forhold til originalen, har aldrig været en succesopskrift. Kun 10.756 tilskuere fandt vej til de danske biografer.

Det vil ikke være for meget at påstå, at denne yderst spekulative franchise er stendød.

 

9. Red (to film – senesst tilskuertal: 33.774)

 

Omdrejningspunkter i de to film om tophemmelige, tidligere agenter er Frank Moses. Ligesom de øvrige er han et godt stykke oppe i 50’erne, men kan stadig sparke røv, når situationen indbyder til det.

Bruce Willis, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Helen Mirren og Brian Cox er faste bestanddele i det to film produceret i denne franchise fra DC Comics.

Første film er instrueret af Robert Schwentke og kostede 58 millioner dollars at producere. Filmen blev set af 76.798 tilskuere i Danmark.

Anden film var instrueret af Dean Parisot og havde en prisseddel på hele 84 millioner dollars.

Den økonomiske indsats har vist sig omvendt proportional med tilskuerantallet, idet filmen kun blev set af 33.774 tilskuere.

Joken med at samle pensionister til at gøre unges arbejde holdt i realiteten kun til en enkelt film. Ikke desto mindre er Red 3 netop blevet annonceret til premiere 1. december 2016.

 

8. Fantastic Four (to film – senest tilskuertal: 70.901)

 

Under en rumrejse bliver fire personer udsat for kosmisk stråling. Det viser sig at være held i uheld, da bestrålingen giver dem superkræfter. De danner Fantasic Four og bliver enhver superskurks skræk.

I denne Marvel-produktion er holdet det samme i begge film: Ioan Griffudd som Reed Richards, Jessica Alba som Sue Storm, Chris Evans som Johnny Storm og Michael Chiklis som Ben Grimm.

Chris Evans deserterede efterfølgende for at påtage sig en mere indbringende superhelterolle: Captain America.

Begge film er instrueret af Tim Story og kostede henholdsvis 100 og 130 millioner dollars at producere – og atter ser vi produktionsbudgettet være omvendt proportional med tilskuerantallet i Danmark. Første film blev set af 124.453, anden af 70.901.

Om end toeren var bedre end originalen, dræbte den fjollede titel – Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer – uden tvivl interessen hos publikum.

De moderate tilskuerantal til trods er hele to yderligere film planlagt i denne franchise. De har premiere i de danske biografer henholdsvis 6. august 2015 og 13. juli 2017. Filmene bliver instrueret af Josh Trank, som rygtet vil vide også vil sidde i instruktørstolen til en af de nye Star Wars-spin offs. Skuespillerholdet er ligeledes nyt og friskt: Miles Teller, Kate Mara, Jamie Bell og Michael B. Jordan.

 

7. Blade (tre film – senest tilskuertal: 87.868)

 

Vampyrjægeren Blade holder blodsugerne nede og forsøger samtidig at beskytte menneskeheden.

I alle tre Marvel-film spiller Wesley Snipes hovedrollen som Blade og hans faste sidekick spilles af Kris Kristofferson.

En film hæver sig højt over de øvrige i denne franchise: Blade II, men den var også instrueret af den visionære Guillermo del Toro.

Filmene kostede moderate 45, 54 og 65 millioner dollars at producere og blev set af 66.448, 98.557 og 87.868 tilskuere i Danmark.

Sidste film i franchisen er nu ni år gammel, og der er ikke planlagt yderligere film.

 

6. The Avengers (ti film – senest tilskuertal: 109.616)

Denne superheltealliance består af Thor, Captain America, Iron Man, Black Widow, Hawkeye og Bruce Banner/Hulk, spillet af henholdsvis Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey, Jr., Scarlett Jonansson, Jeremy Renner og Mark Ruffalo. Holdes samles af den hemmelige organisation SHIELD under ledelse af Nick Fury, spillet af Samuel L. Jackson.

Foreløbig har der kun været en enkelt The Avengers-film, hvor hele holdet har været samlet. Ellers har der været tale om selvstændige film med The Hulk (to film), Iron Man (tre film), Thor (to film) og Captain America (to film).

Billigste film var The Hulk til 137 millioner dollars, dyreste The Avengers til 220 millioner dollars.

Følgende instruktører har ladet sig involvere i dette Marvel-univers: Jon Favreau (2 film), Ang Lee, Louis Leterrier, Shane Black, Joe Johnston, Anthony Russo/Joe Russo, Kenneth Branagh, Alan Taylor og Joss Whedon.

Vinderne i denne franchise er Iron Man og når hele holdet har været samlet i The Avengers. Disse film repræsenterer alle spydspidserne i ovenstående graf.

Både Thor og Captain America er på det jævne, om end deres film udviser en stigende tendens. Den store taber er The Hulk, som kun formår at samle forholdsvis få tilskuere.

Hvis denne franchise var repræsenteret med den seneste Iron Man film, ville formkurven have udløst en andenplads på denne liste. I stedet er et af seriens svageste kort, Captain America, der senest har udfoldet sig på lærredet. Danskerne har aldrig ladet sig tiltrække af film med stars and stripes på plakaten, med mindre filmene da var Amerika-fjendtlige.

At der satses så stærkt på denne franchise, skal findes i det faktum, at det er en af den få Marvel har fuld kontrol over.

Hele fem film er på vej med disse superhelte: The Avengers: Age of Ultron, med premiere 23. april 2015, Captain America: Civil War, med premiere 28. april 2016, Thor: Ragnarok, premiere 5. maj 2017, The Avengers: Infinity War – part 1, premiere 3. maj 2018 og The Avengers: Infinity War – part 2, premiere 2. maj 2019.

 

5. Superman (seks film – senest tilskuertal: 109.804)

 

Eventyret om Superman tager sit udgangspunkt på planeten Krypton, som er dømt til undergang. Det lykkes dog Supermans far, Jor-El, at sende sønnike til jorden, hvor han vokser op som Clark Kent. Men Clark er ikke en helt almindelig dreng, for takket være sin afstamning har han superkræfter.

Hele seks film er der blevet produceret i denne franchise fra DC Comics. I de første fire oplevede vi Christopher Reeve i den røde kappe, de efterfølgende to henholdsvis Brandon Routh (billedet) og senest Henry Cavill.

Filmens produktionsbudgetter har bevæget sig fra 55 millioner dollars til svimlende 225 millioner dollars.

Bag kameraet har stået prominente instruktører som Richard Donner, Richard Lester (to film), Sidney J. Furie, Bryan Singer og Zack Snyder.

Sin store eksponering til trods har Superman-filmene aldrig rigtigt sendt Danmark på den anden ende. Udgangspunkter var 194.591 tilskuere til den første film i 1978, men langsomt gik luften ud af ballonen og sendte seriens sidste Christopher Reeve-film helt ned på sølle 23.969 tilskuere i 1988. Serien blev reboot’et i 2006 med en efterfølger i 2013. Omend trenden blev vendt, forbliver serien ikke speciel succesfuld.

Måske netop derfor har DC Comics droppet fremtidige selvstændige Superman-film og vil i stedet satse på at lade Superman indgå i film med en række andre superhelte a la Marvels succesopskrift: The Avengers.

Næste gang vi kommer til at opleve Superman bliver i Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice med premiere 24. marts 2016 i de danske biografer. Superman indgår ligeledes i to planlagte film om Justice League med premiere henholdsvis 11. november 2017 og 13. juni 2019.

 

4. Spider-Man (fem film – senest tilskuertal: 121.565)

 

Et eksempel på en Marvel-franchise i frit fald og samtidig en franchise, selskabet ikke har kontrol over. Sony købte for mange år siden rettighederne til Spider-Man.

Historien handler om den sky gymnasienørd Peter Parker, som en dag bliver bidt af en genmanipuleret edderkop, og det giver ham overmenneskelige kræfter.

Kun to skuespillere har hidtil spillet rollen som Spider-Man/Peter Parker: Tobey Maguire (tre film) og Andrew Garfield (to film). Og samme forhold gør sig gældende i instruktørstolen med Sam Raimi og Marc Webb (”Webb” gudhjælpemig – en instruktør født til denne franchise)

Denne franchise lagde stærkt ud med 424.602 tilskuere, men dampen er komplet gået af kedlen. To film mere med nuværende tendens og den tredje film vil blive vist for tomme biografsale.

Budgetterne har arbejdet sig fra 139 millioner dollars på den første til 258 millioner dollars for den tredje, for så at falde til 200 millioner dollars på den femte.

Klogeligt har Marvel udskudt premieren på The Amazing Spider-Man 3 til 5. maj 2018 og har helt droppet en fjerde film i reboot’en. Til gengæld gives plads til et lille intermezzo med The Sinister Six, som får premiere 11. november 2016.

Stædigt kæmper Sony for, at denne filmserie ikke skal falde tilbage i hænderne på den egentlige rettighedshaver: Marvel.

 

3. X-Men (syv film – senest tilskuertal: 164.433)

Science fiction-historie om to mutantgruppers kamp for henholdsvis at forsvare og overtage jordkloden.

Syv film er blevet produceret i denne Marvel-franchise, og blandt de gennemgående figurer møder vi Hugh Jackman som Wolverine, Halle Berry som Storm, Ian McKellen som Magneto og Patrick Stewart som Professor X.

I instruktørstolen har vi oplevet Bryan Singer (tre film), Brett Ratner, Gavin Hood, Matthew Vaughn og James Mangold.

Budgetterne er stille og roligt blevet pustet op fra 75 millioner dollars til 200 millioner dollars.

Når hele holdet er samlet har X-Men en fast stabil fanskare på omkring 160.000 tilskuere i Danmark. De selvstændig film med Wolverine får tilskuerantallet til at falde med 40-70.000 tilskuere. Men helt galt er det gået, når man har kastet sig over en prequel (X-Men: First Class), så er tilskuerantallet blevet halveret.

To nye film er på vej i denne serie: X-Men: Apocalypse (premiere 19. maj 2016) og Untitled Wolverine sequel (premiere 2. marts 2017).

 

2. Guardians of the Galaxy (én film – tilskuertal: 181.000)

 

Det seneste skud på stammen fra Marvel. Samtidig er denne films succes, et signal om behovet for introduktion af nye superhelte i stedet for de gamle og fortærskede.

For at klare ærterne må vovehalsen Peter Quill alliere sig med en række højst mærkværdige rumvæsener: den dødbringende Gamora, den hævngerrige Drax, den skydegale vaskebjørn Rocket samt Groot – et talende træ.

Vore helte spilles af Chris Pratt, Zoe Saldana og Dave Bautista. Vin Diesel og Bradley Cooper har lagt stemmer til henholdsvis Groot og Rocket.

James Gunn har instrueret dette 170 millioner dollars dyre eventyr.

Man kan ikke tale om en formkurve, da der kun er udsendt en enkelt film i denne franchise. Disse superhelte er dog kommet rigtigt godt fra start med over 180.000 tilskuere.

27. juli 2017 kommer Guardians of the Galaxy 2.

 

1. Batman (syv film – senest tilskuerantal: 530.826)

 

DC Comics’ Batman er et helt kapitel for sig selv. The Dark Knight Rises er, med 530.836 tilskuere, den mest sete superheltefilm nogensinde i Danmark, og filmene har haft en tiltrækningskraft på nogle af verdens bedste instruktører.

Serien handler so bekendt om Batman og den by, han beskytter. Han er en nattens ridder, der iklædt sort læderrustning og bevæbnet med højteknologisk isenkram spreder skræk og rædsel i Gothams underverden.

Første film var Leslie H. Martinsons Batman: The Movie (1966) med Adam West i hovedrollen. Denne film er ikke medtaget i undersøgelsen, da det danske tilskuerantal er ubekendt.

Følgende skuespillere har iklædt sig kappe og trikot: Michael Keaton (to film) Val Kilmer, George Clooney og Christian Bale (tre film).

Budgetterne på filmene er eksploderet fra 35 millioner dollars på Batman (1989) – det var den Jack Nicholson efterfølgende scorede 50 millioner dollars for at medvirke i – til gigantiske 250 millioner dollars på The Dark Knight Rises (2012).

Kun tre instruktører har stået bag de syv Batman-film i nyere tid: Tim Burton (to film), Joel Schumacher (to film) og Christopher Nolan (tre film).

Denne franchise lagde flot ud med 245.597 tilskuere, men på et tidspunkt i fare for at gå helt i stå. Og det gjaldt både publikumsantal og kvalitet. Men gudsketakoglov kom Christopher Nolan til og satte en helt ny standard for superheltefilm.

Det beviser endegyldigt superheltenes behov for at have visionære instruktører til at tøjle deres superkræfter.

Næste gang, vi kommer til at opleve Batman, bliver i Zack Snyders Batman v Superman: Dawn of Justice, der har premiere 24. marts 2016 i de danske biografer. Batman indgår ligeledes i to planlagte film om Justice League, so har premiere henholdsvis 11. november 2017 og 13. juni 2019. 

 

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko