Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

03. apr. 2015 | 11:27

Ti bedste film om journalister

Foto | Paramount Pictures
Ingen dårlig læresætning at skrive sig bag øret for en journalist. Kirk Douglas i Ace in the Hole, på dansk: Forside-sensationen!

Lige om lidt får den spændende danske Idealisten premiere. Det er som bekendt den politiske thriller om journalisten Poul Brinks afdækning af en af den kolde krigs dybeste hemmeligheder.

Filmhistorien er fyldt med film om journalisters kamp for ”sandheden” og ikke mindst kampen for at delagtiggøre deres læsere/lyttere/seere i den. For ikke alene skal journalister selvfølgelig kæmpe for at stykke mosaikken sammen til en historie, men ofte skal de i filmens verden også slås med bagstræberiske chefredaktører, som sætter egen rumpet over alt andet.

Men er der én ting, danske journalister kan lide, ud over en tur i Aalbæks pool, så er det film om dem selv. Jeg er endnu ikke stødt på en journalist, som ikke får tårer i øjnene, når deres metier oprulles på det store lærred.

Som oftest får film om journalister da også meget bedre anmeldelser, end de har fortjent. Desværre bliver journalisternes entusiasme sjældent vekslet til nogen nævneværdig folkelig opbakning.

Herunder er mit bud på de ti allerbedste film om journalister. Traditionen byder at begynde med nummer ti.

Aldrig er så gode film uberettiget blevet snydt for så mange Oscars. Det forekommer, at Oscar-akademiet – som oftest – med rund hånd strør nomineringer ud over film om journalister for så på selv aftenen at forbigå dem i dybeste stilhed. Det i en sådan grad, at man mistænker akademiet for forsøg på at sikre sig positiv omtale før showet.

10. Good Night and Good Luck (2005)

 

George Clooneys film noir handler om journalisten Edward R. Murrows, der forsøgte at få Senator Joseph McCarthy ned med nakken.

Den klassiske historie om journalisten, der tør, hvor andre tøver, fulgt af fotografen Robert Elswits fremragende sort-hvide kameraføring.

David Strathairn spiller Murrow, og blandt de øvrige medvirkende møder vi Jeff Daniels, Alex Borstein, Robert Downey, Jr., Frank Langella og instruktøren selv.

Hele seks Oscar-nomineringer blev filmen velsignet med, blandt andet i ”Bedste film”-kategorien. Men ak, på selve Oscar-aftenen blev filmen komplet forbigået.

 

9. Network (1976)

 

På niendepladsen finder vi Sidney Lumets kritiske film om tv-mediets magt. Filmen handler om, hvor let tingene kan køre helt ud af kontrol, når tv sendes direkte.

Efter at være blevet fyret proklamerer nyhedsværten Howard Beale på åben skræm, at han vil begå selvmord. Det får tv-stationen til at kalde fyringen tilbage, fordi seertallene eksploderer oven på Beales udmelding. Den taktik eksploderer dog også i ansigtet på tv-stationens ejere. Beale lykkes med at flå tøjet af den institution, han selv er en del af.

En sand kaskade af store Hollywood-navne besætter rollerne i denne film: Faye Dunaway, William Holden, Robert Duvall, Ned Beatty og ikke mindst Peter Finch i karriererens absolutte glansrolle.

Network – eller Nettet, som var filmens danske titel – blev nomineret til ti Oscars inklusive "Bedste film". Filmen hjemtog fire, men ikke i "Bedste film"-kategorien, til gengæld var der en Oscar til Peter Finch i kategorien ”Bedste mandlige hovedrolle”. Beklageligvis døde Finch få uger før uddelingen, hvorfor hans enke modtog statuetten.

 

8. Salvador (1986)

 

Oliver Stones gennembrudsfilm handler om en amerikansk journalist, som bliver fanget midt i kamphandlinger i 80’ernes El Salvador.

Filmen fremstiller journalister som fanden i voldske, som nok har moralske dilemmaer at slås med, men i sidste ende dog har hjertet på rette sted.

Absolut en af Stones bedste film og kan bedst sammenlignes med et følelsesmæssigt og politisk slag med hammeren på armbolten.

James Wood, James Belushi, Michael Murphy og John Savage besætter de væsentligste roller i filmen.

Salvador blev nomineret til to Oscars, men måtte gå tomhændet hjem.

 

7. Frost/Nixon (2008)

 

Her er en virkelig perle: Ron Howards dramatiske rekonstruktion af talkshow-værten David Frosts interviews med den tidligere amerikanske præsident Richard M. Nixon.

Selvom de færreste vil betegne David Frost som en dygtig journalist, lykkes det dog den engelske talkshow-vært at få skovlen under Nixon på meget højt journalistik niveau.

Ingen tvivl om Nixon tillod et interview med Frost alene ud fra en tese om, at talkshow-værten hverken havde fagligheden eller psykologien til at bringe ham på glat is. Han tog fejl.

Både Frank Langella som Nixon og Michael Sheen som Frost slår gnister i denne film. De øvrige medvirkende omfatter blandt andet Sam Rockwell, Kevin Bacon og Oliver Platt.

Filmen var nomineret til fem Oscars, men også Frost/Nixon måtte gå tomhændet hjem.

 

6. Foreign Correspondent (1940)

 

Alfred Hitchcock lavede i 1940 et mesterstykke af en film om en ung amerikansk journalist, som forsøger at afsløre fjendtlige agenter i London under 2. Verdenskrig.

Filmen er en ren opvisning i Hitchcocks formåen ud i suspense. Men Foreign Correspondent giver samtidig et stærkt romantiseret billede af en journalist, som med åbent hjerte lader den ene appelsin dumpe ned i turbanen efter den anden.

I de væsentligste roller møder vi i denne film Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall og George Sanders.

Udenrigskorrespondenten, som var filmens danske titel, blev nomineret til seks Oscars, blandt andet ”Bedste film”. Endnu engang blev en film om en journalist komplet forbigået.

 

5. Ace in the Hole (1951)

 

Billy Wilders film handler om en tidligere succesfuld storby-journalist, som nu er fanget på en lille avis i en lille by. Da han kaster sig over en historie om en mand, som er fanget i en hule, ser han en mulighed for at give karrieren et skub. Men situationen eskalerer hurtigt til et ukontrollabelt cirkus.

Et eksempel på en journalist, som lader karrieren komme forud for alt andet og i sidste ende taber det hele.

Ace in the Hole, eller på dansk: Forside-sensationen!, er en ren åbenbaring. Og den holder, selv den dag i dag.

Den altdominerende hovedrolle spilles af Kirk Douglas, og i birollerne møder vi Jan Sterling og Robert Arthur.

Filmen var nomineret til en enkelt Oscar i kategorien ”Bedste manuskript”. Også denne film blev snydt for hæder.

 

4. Broadcast News (1987)

Tag to mandlige, rivaliserende nyhedsværter, den ene flot, den anden talentfuld. Tilsæt en kvindelig producer. Bland grundigt og se denne cocktail slå gnister i uhørt grad.

James L. Brooks film er utrolig underholdende med skuespilpræstationer helt i top. Filmen går bag om kulisserne på en moderne tv-station, hvor faglighed til stadighed slås med det overfladiske.

De to nyhedsværter spilles af William Hurt og Albert Brooks, mens den kvindelige producer spilles af Holly Hunter.

Filmen blev nomineret til syv Oscars, blandt andet “Bedste film”. Det er efterhånden trættede at skrive det, men filmen blev selvfølgelig forbigået.

 

3. His Girl Friday (1940)

 

På fjerdepladsen ligger Howard Hawks filmatisering af Ben Hechts skuespil. Det er anden film i rækken ud af fire filmatiseringer.

Filmen blev i Danmark udsendt under titlen Sensationen.

Den handler om en avisredaktør, der benytter samtlige beskidte tricks i bogen for at hindre sin stjernereporter og ex-kone i at gifte sig igen. I baggrunden af de skærmydsler følger vi dækningen af en uskyldig dømt mand, som står foran hængning.

Journalisterne er i denne film en flok amoralske drukkenbolte uden bare antydningen af empati. Dog stråler en enkelt renhjertet journalist over dem alle.

Cary Grant og Rosalind Russell spiller så fuglene synger, og filmen er en vidunderlig oplevelse.

I dette tilfælde var Oscar-akademiet i det mindste konsekvent: Filmen blev ikke en gang nomineret. Og det kan man nu godt undre sig ret meget over.

 

2. Sweet Smell of Success (1957)

 

Alexander Mackendrick har begået denne fremragende film om journalisten J.J. Hunsecker, som får den skrupelløse presseagent Sidney Falco til at ødelægge hans søsters forhold til en jazzmusiker.

Det er et mørk og ondt mesterværk, som er det fineste eksempel på, at nok laver amerikanerne noget af det værste, men de laver også noget af det bedste.

Journalisten i denne film fremstilles som kynisk og iskold ud over alle grænser.

Burt Lancaster, Tony Curtis og Susan Harrison spiller hovedrollerne.

Magtens sødme, som er filmens danske titel, blev forbigået i dybeste stilhed af Oscar-akademiet.

 

1. All the President’s Men (1976)

 

Alan J. Paculas intelligente film om Watergate-skandalen er den mest positive film om journalister nogensinde produceret. Filmen er samtidig også den bedste.

Filmen følger journalisterne Bob Woodward og Carl Bernsteins afdækning af Watergade-skandalen, som til sidst førte til Præsident Nixons tilbagetræden.

Journalisterne i denne film fremstilles som hårdtarbejdende, energiske og klar til at tilsætte alle personlige behov – med liv og helbred som indsats – for historiens skyld: Bringe verdens mægtigste mand til fald.

Filmen er besat med de bedste mandlige skuespillere, Hollywood kunne byde på, dengang i 1976: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Martin Balsam, Jason Robards og Hal Holbrook.

Alle præsidents mænd var nomineret til otte Oscars, inklusive "Bedste film". Filmen blev (selvfølgelig, fristes man til at skrive) forbigået i "Bedste film"-kategorien og hjemtog kun fire statutetter. 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko