Med udkig over filmbranchen

Bloggen er udtryk for skribentens egne holdninger og opfattelser.

14. aug. 2015 | 09:00

Ulrich Thomsens triumf

Ulrich Thomsens står foran sin spillefilm nummer 50. Det skal fejres!

Efter at have afsluttet optagelserne på sin spillefilm nummer 49, står Ulrich Thomsens foran et fornemt jubilæum. Næppe nogen mere festlig måde at fejre det på, end at portrættere den undertippede danske fodboldlandsholds træner, Richard Møller Nielsen, i Kasper Barfoeds Sommeren ´92.

 

Filmen følger det danske fodboldlandsholds vej til en af de største triumfer i dansk sportshistorie: Vinder af Europamesterskaberne i fodhold i 1992.

Filmen får premiere 27. august.

51-årige Ulrich Thomsen har medvirket i hele 49 spillefilm, hvor af de tre endnu ikke har haft premiere. Ud over spillefilmene har skuespilleren også medvirket i elleve kort-, seks tv-, en dokumentar- og en eksperimentalfilm. For slet ikke at tale om de fjorten tv-serier, som også har været velsignet med Thomsens medvirken.

At stå foran sin spillefilm nummer 50 er så sandelig en triumf. Det er nok et antal som vil overraske de fleste. Mads Mikkelsen, som begyndte sin karriere nogenlunde samtidig, er foreløbig kun oppe på 31.

Nederst i denne blog hylder jeg Thomsens fem foreløbig største præstationer, og oplister samtlige spillefilm han har medvirket i.

De foreløbig 49 spillefilm er fordelt på 23 danske og 26 udenlandske film, hvilket understreger vi har at gøre med en skuespiller af internationalt format. Ikke at jeg tror det vil interessere skuespilleren synderligt, men det skal dog nævnes at 4,5 millioner publikummer foreløbig har set Thomsen på danske biografers lærred og globalt er tallet oppe på fænomenale 170 millioner.

Thomsen er uddannet fra Den Danske Teaterskole i 1993 og har da også haft talrige teaterroller, men det er nu filmens verden som altid har trukket mest. Lige efter gymnasiet søgte Thomsen mod filmens mekka, Hollywood, men det blev ikke til andet end et job som pizzabud i første omgang.

Eventyret på det store lærred begyndte med en birolle som rod i Ole Bornedals Nattevagten fra 1994. Filmkarrieren har altså kun strakt sig over 21 år, så Thomsen har ikke haft meget tid til at ligge på den lade side.

Gennembruddet kom med Thomas Vinterbergs Festen (1998) og så kan det ellers være udlandet fik øjnene op for Ulrich Thomsen. Det førte blandt andet til roller i James Bond-filmen The World Is Not Enough (1999), Ridley Scotts Kingdom of Heaven (2005) og Xavier Gens' Hitman (2007), for at nævne de mest succesfulde globalt.

Udover samtlige danske skuespillere, som er værd at stå over for, har Thomsen ligeledes stået over for nogle af verdens mest succesfulde skuespillere: Johnny Depp, Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Nicolas Cage, Michael Fassbender, Sean Penn, Clive Owen, Pierce Brosnan, Naomi Watts, Orlando Bloom, Liam Neeson, John Cusack og mange andre.

Ulrich Thomsen har arbejdet med cremen af danske instruktører: Vinterberg, Boe, Bornedal, Bier, Oplev, Jensen, Fly og i udlandet blandt andet Michael Apted, Ridley Scott, Tom Tykwer, Kaige Chen og Kathryn Bigelow. Men Thomsen har aldrig – ligesom Mads Mikkelsen – arbejdet med Lars von Trier.

Bemærkelsesværdigt er det da, at Danmarks to største skuespillere aldrig har medvirket i en Trier-film. Er det mon sådan at en skuespiller er ødelagt i Triers øjne, hvis han eller hun har medvirket i en film af Susanne Bier?

Ingen tvivl om, at skuespilleren anser sin medvirken i James Bond-filmen som lidt af en joke. Honoraret har dog blandt andet givet Thomsen mulighed for at være executive producer på tre af Linda Wendels film: Baby (2003), Han, hun og Strindberg (2006) og One Shot (2008). Hans hjerte banker for filmkunsten, men en skuespiller skal jo også leve.

Ulrich Thomsen er en usædvanlig skuespiller, med enorm kontrol over sine udtryksmidler. Fra det sammenknyttede og lavmælte til det mere voldsomme. Men hele tiden bevarer han kontrollen.

I alt 24 nomineringer til filmpriser er det i karrieren blevet til, hvoraf skuespilleren har hjemtaget de femten til amagerhylden. Bemærkelsesværdigt er det dog, at samtlige filmpriser er givet for præstationer i danske film.

Fremtiden ser yderst lys ud for Ulrich Thomsen: Ud over sin medvirken i Vinterbergs næste film, Kollektivet, står skuespilleren lige foran sin instruktørdebut. Det sker i den amerikanske film In Embryo, som Thomsen udover at have instrueret også har skrevet, produceret og medvirker i. Der er gået helt Welles og Chaplin i Thomsen.

Filmen er en psykologisk kærligheds-thriller om en mand, der griber til destruktive og voldelige midler for at redde kvinden, han elsker. Men ud over den centrale kærlighedshistorie byder filmen også på visse samfundskritiske perspektiver. I øvrigt medvirker også Ross McCall, Kristen Hager og Rita Zohar i filmen.

Ringen er som sådan absolut ikke sluttet, men Thomsen vender med sin instruktørdebut tilbage til det Hollywood han opsøgte i sine yngre år. Der bliver dog næppe bragt mange pizzaer ud denne gang.

Og så kan der i øvrigt kun grædes tørre tårer over at tv-serien Banshee, som Thomsen medvirker i, kører på sin sidste sæson. Så kan det nemlig være vi kommer til at se skuespilleren i endnu flere roller på det store lærred.

Her er hans fem bedste præstationer:

 

5. Brødre (2004)

Både Indianapolis og San Sebastián filmfestivalerne fandt anledning til at hylde skuespilleren for sin præstation i denne film.

I Susanne Biers film bliver Ulrich Thomsen talent virkelig sat på en prøve. I filmen er han en professionel soldat og retskaffen familiefar. Under en tur til Afghanistan, må han – efter at være taget til fange af Taliban - slå en anden soldat i ihjel for selv at overleve. Et ganske umenneskeligt valg. Man kan ikke påstå Ulrich Thomsen går efter de letteste roller, men tværtimod lader han sig til stadighed udfordre:

 

4. De største helte (1996)

Thomsen blev tildelt en Robert, samt en pris ved Rouen Nordic Film Festival for rollen denne film.

Som tidligere nævnt er Thomas Vinterbergs film en af mine danske favoritfilm. Og det har ikke så lidt at gøre med Ulrich Thomsens præstation.

Ulrich Thomsens præstation, som den gode, men skizofrene ven til en mand (Thomas Bo Larsen) der netop har fået at vide han en 12-årig datter, er helt forrygende. Han er den diametrale lavmælte modsætning til Larsens karakter med de store armbevægelser.

 


3. Adams æbler (2005)

For sin indsats i filmen blev skuespilleren hædret med filmpriser ved festivalerne Fantasporto og Puchon International Fantastic Film Festival

Ulrich Thomsens præstation som den brovtende nynazist Adam, der skal afsone tolv ugers samfundstjeneste under de beskyttende vinger af præsten Ivan, spillet af Mads Mikkelsen, viste en helt ny side af Thomsens talent. En side instruktøren Anders Thomas Jensen forstod at udnytte til fulde og samtidig en rolle hvor Thomsen viste en umådelig hårdhed:


 

2. Arven (2003)

Det blev både til Bodil og Robert-priser samt priser fra internationale filmfestivaler i Flaiano, Rouen og Mexico City.

I modsætning til nynazisten i Adams æbler, er den en ganske anden hårdhed Thomsen præsenterer i denne film, som manden der fravælger kærligheden for firmaets skyld. Per Flys film er alene værd at se for Ulrich Thomsens skyld:

 


1. Festen (1998)

Både Bodil og Robert til Thomsen for præstationen i denne film.

Ordene ”Jeg har skrevet to taler, far. En er grøn og en er gul, og du kan selv vælge hvad for en det skal være”, kan nok få blodet til at fryse til is på selv den mest varmblodige. Men denne sønnens sværeste tale til sin far (Henning Moritzen), leverede Thomsen sin hidtil bedste præstation:

 

 

Kommentarer

Kim Pedersen

 

Kim Pedersen kommenterer nye trends og generelle nyheder fra ind- og udland.

Blev født ind i filmbranchen via en far, som var filmudlejningsdirektør i det nu hedengangne United Artists. Som bare tyveårig overtog han i 1978 en biografvirksomhed i Aarhus, som han drev og udviklede til en førende markedsposition, inden selskabet blev afhændet i 1999.

Kim Pedersen har i dag en lang række tillidsposter i filmbranchen. Fra 2005 har han været formand for Brancheforeningen Danske Biografer og fra 2007 ligeledes vicepræsident i The International Union of Cinemas.

Han er også formand for UNIC Tech Commitee og rådsmedlem i National Association of Theatre Owners International Committee og Film Theft Task Force i USA. Senest er han indtrådt som bestyrelsesmedlem i Biografklub Danmark A/S, som blandt andet udvælger filmene til klubbens program.

© Filmmagasinet Ekko