Animation
Tema-intro
15. jan. 2004 | 08:00

Animation

Foto | uoplyst

Tendenser og traditioner

Af Redaktionen / Ekko #21

Har du det ligesom Jørgen Leth? Synes du også, at animation er støjende tidsfordriv eller bare simpel familieunderholdning?

Så er der god grund til at læse videre i dette tema, hvor vi går tæt på ny og anderledes animation. Vi ser på dogme-animation, en marionetdukkefilm, gådefuld japansk animation og Cartoon Network. Vi taler med morgendagens instruktører og de hæderkronede. Budskabet lyder: det er animationen, som rykker i disse år - kunstnerisk såvel som teknisk.

Animation er en fællesbetegnelse for film, der giver illusion af, at tegninger, figurer eller objekter bevæger sig. I de rette hænder kan genren være stor kunst. Man kan bygge eventyrlige verdener op helt fra bunden, skabe symbolmættede fortællinger eller fokusere på en enkelt følelse, så vi bliver klogere på os selv og hinanden.

Computeren har næsten overtaget blyanten og tegneblokken. Vi er midt i en teknologisk revolution, der giver helt nye rammer for animationens muligheder. Kun fantasien sætter grænser. Vi ser usædvanlige visuelle universer og fuldanimerede film for en brøkdel af de vanlige budgetter.

Og sandelig om ikke også filmkunstneren Jørgen Leth har fået øjnene op for genren ...

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko