Ekko #46

Intro

Leder
Lars von Triers Antichrist er ikke et mesterværk, men en mesters værk. Sådanne vovestykker er afgørende for vitaliteten i dansk film.

Kuriosa
Ørkenbyen Ouarzazate i Sydmarokko har illuderet alt fra Tibet til Det Hellige land. Kuriosa besøger en berømt filmkulisse.
Af Kim Foss

Q&A
Henning Carlsen er taget til Mexico for at filmatisere Gabriel García Márquez’ Erindring om mine sørgmodige ludere.
Af Ulla Hjorth Nielsen

Box Office
Sammenføringen af bøger og film giver måske ikke garanti for lykkelige ægteskaber, men de skaber ofte lange køer foran billetlugen.
Af Loke Havn

Filmplakaten
Der hviler en særlig ro over plakaten til Wong Kar-Wais bittersøde kærlighedsdrama In the Mood for love.
Af Jesper Bo Petersen

Nyt talent
Islandske Jóhann Jóhannson er en eftertragtet filmkomponist over hele verden, men har faktisk base København.
Af Peter Albrechtsen

Minder fra dansk film
Zentropa-bossen Peter Aalbæk Jensen indledte producentkarrieren med en vaskeægte fiasko, der dog også formidlede kontakten til Lars von Trier.
Af Line Bitsch Herdel

Den oversete perle
Uden kvindens skød ville mænd aldrig opleve noget. Instruktøren Nikolaj Arcel har genset Martin Scorseses After Hours, som ufortjent er gået i glemmebogen.
Af Nikolaj Arcel


Feature


Hvem er bange for Paprika Steen?
Paprika Steen har aldrig forstået dem, der ikke drives af samme målbevidste besættelse som hende selv. Stort interview med dansk films berygtede furie, der spiller sit livs rolle i Applaus.
Af Kristian Ditlev Jensen

Hævn der forløser
Hvad skal det nytte, når Tarantino i Inglourious Basterds lader hånt om den historiske virkelighed og med ild og celluloid får Hitler ned med nakken?
Af Peter Tudvad

Arven
Headhunter er en shakespearesk thriller om arvefølgen i en familiekoncern. Vi har sat instruktøren Rumle Hammerich og erhvervslederen Asger Aamund i stævne til en snak om fædre og forventninger.
Af Mads Mariegaard

Dopaminens mester
Både nådesløse kritikere og benovede fans lader sig forblinde af Lars von Triers religiøse sværmerier. Men Gud & Satan i Antichrist er bare narkotisk sansestimulation, hævder filmprofessor Torben Grodal.
Af Torben Grodal

Motorcyklen der prøvede at flyve
Nimbus Film blev symbolet på dansk films rejse fra dogmedrøm til kunstnerisk og økonomisk mareridt. Historien om et filmselskabs storhed, fald og genfødsel.
Af Jacob Lusvigsen

Outsideren
Johnny Depp røber sine to største forbilleder for vor mand i Hollywood: Marlon Brando og en skurkagtig fængselsveteran af en stedfar.
Af Ray Arco

Gode råd fra Almodóvar
”Er du villig til at udføre verdens ældste erhverv?” spørger den spanske mester Pedro Almodóvar, når han i et essay giver velmente råd til håbefulde instruktøraspiranter.
Af Pedro Almodóvar


Tema: Psykopater


Virkelighedens værste mordere
Blodgrevinden. Hippielederen. Dræberklovnen. Den røde ripper. Virkeligheden har leveret hårrejsende inspiration til filmlærredets ondeste skurke.
Af Katrine Hornstrup Yde

Mig og Bronson
Nicolas Winding Refn føler et stærkt slægtskab med Englands mest frygtede fange, Charles Bronson. ”Hvis jeg ikke var blevet instruktør, var jeg endt ligesom ham.”
Af Rikke Schubart

Hannibal på briksen
Psykiater Dorte Sestoft har taget Hannibal Lecter i konsultation, og diagnosen er klar: Filmfiguren ligner ikke helt virkelighedens psykopater, der oftest er pæne, hvide mænd fra middelklassen.
Af Kristoffer Hegnsvad

Den lækre anarkist
Klaus Rifbjerg finder både varme og forførelse, når han kigger nærmere på filmhistoriens mest foruroligende psykopatportræt, Stanley Kubricks A Clockwork Orange.
Af Klaus Rifbjerg

Karrierekannibalen
Da den japanske universitetsstuderende Issei Sagawa dræbte og spiste sin veninde, blev det startskuddet på en provokerende kunstnerisk løbebane.
Af Jesper Bo Petersen

En verden af psykopater
Den dramatiske karakter drives frem af sin indre psykopats insisterende energi. Selv Olsenbanden inkarnerer tre sider af det psykopatiske væsen.
Af Mogens Rukov


Biografanmeldelser


Applaus
Bronson
Brudte favntag
Brüno
Camping
Couscous
Emmas lykke
Headhunter
Il divo
Inglourious Basterds
Jeg har elsket dig så længe
Looking for Eric
My Bloody Valentine
OP
Se min kjole
Sommertid
Storm
Taking Woodstock
Vanvittigt forelsket
Winnie & Karina – The Movie

 

Dvd-anmeldelser


5 x Roy Andersson
American Tenn
Bottle Rocket
Les chasons d’amour
Eden Lake
Joris Ivens: Verdenscineast
The Man from London
Rachel Getting Married
Standard Operating Procedure
Le Silence de Lorna
Surveillance
Tyson
Winter Soldier
Den åbne mund

DVD #10

New Danish Screen – Bedste kortfilm 2006-2009

Danmark har en unik støtteordning. Engang hed den Dansk Novellefilm. Det blev forkortet til Novellefilm, siden ændret til Talentudvikling, og i dag klinger navnet internationalt: New Danish Screen.

Men konceptet er det samme. Talentfulde instruktører får chancen for at øve sig og arbejde med et professionelt filmhold, inden de kaster sig ud i deres første spillefilm. Formatet strækker sig fra kort fiktion til små spillefilm, hvor lave budgetter betyder et mindre kommercielt pres.

New Danish Screen giver instruktøren mulighed for at udforske mediet, ”så dansk film bevarer og styrker sin dynamik og diversitet”, som det hedder i formålsparagraffen.

Desværre er det sjældent, at publikum opdager disse talentfilm, selv om der blandt dem gemmer sig adskillige perler. Det forsøger Ekko at råde bod på, og vi har udvalgt de fem film, som efter vores opfattelse er de bedste fra perioden 2006-2009.

En forelskelse
Instr.Christian Tafdrup
Danmark, 2008, 39 min.

Sekstenårige Carsten bliver kæreste med Melissa. Men følelserne og de ukontrollable drifter vil det anderledes, og snart opdager Carsten, at han er mere interesseret i hendes far.

Om natten
Instr.Christian E. Christiansen
Danmark, 2007, 38 min.

Tre kræftramte, atten-tyveårige piger tilbringer i fællesskab juledagene på hospitalet i denne Oscar-nominerede kortfilm. Et knugende kammerspil om kræftens konsekvenser.

Blodsøstre
Instr. Louise Friedberg
Danmark, 2006, 29 min.

Barskt børnedrama, som med stærke farver og visuelt overskud fortæller om syvårige Sidsel, der rammes af voldelig jalousi, da hendes bedste veninde foretrækker den nye pige i opgangen.

Får
Instr. Frederikke Aspöck
Danmark, 2009, 31 min.

Vanviddet lurer under borgerskabets diskrete charme i denne komedieperle om en behagesyg familiefar og tøffelhelt, som ender med at gøre alle ondt – selv fårene, der står på marken og undrer sig.

Liv
Instr. Heidi Maria Faisst
Danmark, 2006, 58 min.

Skånselsløst familiedrama om fjortenårige Liv, der i sidste ende ser sig nødsaget til at forføre sin skilsmisseramte, ungdommelige mors unge juledate for at kunne råbe hende op. 

© Filmmagasinet Ekko