Nyhed
25. nov. 2010 | 12:13

Sandrew Metronome lukker

Det danske distributionsselskab må nedlægge sin afdeling for biograffilm i løbet af 2011, da den norske ejer ikke længere tør satse på filmdistribution.
Af Jacob Ludvigsen

Et af Danmarks største distributionsselskaber, Sandrew Metronome, må dreje nøglen om for distributionen af biograffilm.

Ejerselskabet, den norske mediegigant Schibsted, har nemlig besluttet sig for at annullere den aftale med amerikanske Warner Bros., som har været livsgrundlaget for Sandrew Metronome i både Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Mens Sandrew Metronome bevarer sin afdeling for dvd-distribution af selskabets bagkatalog, betyder det i realiteten, at Sandrew Metronomes danske afdeling for distribution af biograffilm lukker i det nye år.

Fra Potter-succes til lukning
Det vides endnu ikke præcist, hvornår biografdistributionen nedlægges, fortæller Frederik Juul, direktør for Sandrew Metronome i Danmark, der fik besked om beslutningen i mandags.

”Det er en strategisk beslutning fra Schibsted, som jeg ikke kan sige så meget om eller ved så meget om endnu. Men det er da en lidt mærkelig fornemmelse, at vi i mandags kunne fortælle om den bedste åbning af en Harry Potter-film i Danmark gennem årene og så her kort tid efter kan konstatere, at det snart er slut.”

Aftale med Nimbus
Sandrew Metronome er en af de centrale aktører i dansk filmdistribution. Det skyldes ikke mindst selskabets faste partnerskab med Nimbus Film. En aftale, der betød, at det var Sandrew Metronome, der hjalp Ole Christian Madsens kæmpesucces Flammen & Citronen til at sælge små 700.000 billetter.

Selskabet har også haft succes med Nimbus-film som Anders Matthesens Sorte kugler og Kathrine Windfelds Flugten, mens Thomas Vinterbergs Submarino og Louise Friedbergs Eksperimentet for nyligt har solgt færre billetter end forventet.

Sandrew Metronome i Danmark har også importeret mindre udenlandske art house-film som de latinamerikanske Øjnenes hemmelighed og Sin Nombre.

Og så var det også Sandrew Metronome, der så salgspotentialet i tyske film med historiske anstrøg og bragte Der Untergang og De andres liv til landet.

En slags trøst
Frederik Juul vil endnu ikke udtale sig om, hvad lukningen kommer til at betyde for de kommende danske film, Sandrew Metronome har aftaler om at distribuere.

”Det er noget, vi skal tale med vores danske producenter om først. Det er mest fair, at de får lov til at tænke sig lidt om.”

Kunne I have gjort noget anderledes?

”Nej, vi har performet fint. Det har været ude af vores hænder, og det er jo en slags trøst, når ens arbejde bliver nedlagt.”

Er det dårlig økonomi, der ligger til grund?

”Det er op til dem, der sidder på pengene at vurdere, hvad der er god og dårlig økonomi. Det er en strategisk beslutning fra Schibsted, som jeg ikke kan udtale mig om.”

Svære betingelser
Schibsted meddelte allerede i marts, at man ikke ønskede at satse på Sandrew Metronome, som siden har været til salg. Den nye omorganisering koster omkring tyve mennesker jobbet i de fire skandinaviske lande.

Ekko har forgæves forsøgt at få fat i Sandrew Metronomes bestyrelsesformand Göran E. Larsson. I en pressemeddelelse siger han dog om beslutningen:

”Det er beklageligt, at vi nu er tvunget til at iværksætte endnu en omorganisering, men det er desværre nødvendigt. Betingelserne på filmdistributionsmarkedet har ændret sig dramatisk de seneste år, og vi står over for endnu større forandringer i fremtiden.”

Med Sandrew Metronomes lukning er der tyndet endnu mere ud i det danske distributionsmarked, som Nordisk Film i forvejen sidder hårdt på.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko