Nyhed
26. okt. 2011 | 09:21

Festival fjerner Ambassadøren

Cph:Dox må pille Ambassadøren af programmet efter krav fra den førende dokumentarfestival, hollandske IDFA.
Af Jacob Ludvigsen

”Verdenspremiere.”

Sådan bliver Mads Brüggers stærkt omdiskuterede Ambassadøren omtalt i dokumentarfilmfestivalen Cph:Dox’ trykte festivalprogram, hvor den figurerer i hovedkonkurrencen.

Men den går ikke.

I Holland har man nemlig verdens førende dokumentarfestival, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), kort efter Cph:Dox i november, og her har man valgt filmen som åbningsfilm, ligesom man bryster sig af, at visningen er filmens ”internationale premiere”.

Hos IDFA kunne man ikke leve med at blive overhalet indenom af en anden international dokumentarfestival, og Cph:Dox har derfor måttet tage Ambassadøren ud af den officielle konkurrence.

Filmen i klemme
Miseren skyldes manglende koordination mellem de to festivaler og Det Danske Filminstitut.

”Jeg havde sagt, at det var skønt, hvis filmen kunne komme på Cph:Dox, bare Det Danske Filminstitut eller Dox koordinerede det med IDFA,” siger Ambassadørens producer, Peter Engel.

”Men jeg blev så ringet op af IDFA, der spurgte, om jeg kunne garantere, at filmen ikke kom på andre festivaler før dem. Det kunne jeg ikke, for jeg kunne jo se, at den blev lanceret som en verdenspremiere på Cph:Dox. Jeg undrer mig lidt over, at festivalerne og Filminstituttet ikke taler sammen. Det skaber en masse rumsteren, og både filmen og Cph:Dox kommer i klemme,” fortsætter han.

Afviser grus i maskineriet
7. oktober sendte Det Danske Filminstitut ellers selv en pressemeddelelse ud om, at Ambassadøren var valgt som åbningsfilm på IDFA.

Alligevel kontaktede Filminstituttet ikke med det samme festivalen for at sikre sig, at filmen samtidig kunne figurere på Cph:Dox. Det skete ifølge Ekkos oplysninger først, da IDFA selv råbte vagt i gevær.

Malene Flindt Pedersen, udviklingschef for dokumentarfilm på Det Danske Filminstitut, afviser, at der har været grus i maskineriet.

”Jeg ringede til IDFA for at sikre mig, at vi er enige om, at danske film skal have mulighed for at blive vist for et dansk publikum først. Dette blev jeg bekræftet i,” siger hun og fortsætter:

”Da Ambassadøren allerede har været vist for et dansk publikum, og da producenten havde sagt ja til at give IDFA eksklusivitet, da de ville løfte den op til at være åbningsfilm, ville jeg gerne bakke producenten op i dette.”

Verdenspremiere i Mors
Cph:Dox’ festivaldirektør, Tine Fischer, ærgrer sig over, at Cph:Dox-publikummet går glip af Ambassadøren.

”Vi havde været ude med både festivalkataloget og en international pressemeddelelse, hvor filmen var med, og vi ville jo gerne have vist den. Men jeg kan da godt forstå, at IFDA ikke ville risikere, at de internationale anmeldelser af deres åbningsfilm kom fra en anden festival kort tid før,” siger hun.

”Jeg synes ikke rigtigt, at Det Danske Filminstitut eller andre kunne have gjort noget for at undgå det.”

I den heftige kamp om den første internationale premiere på Ambassadøren kan det bemærkes, at filmen allerførste gang blev vist for verden i Bio Mors, Pandrup Kino og 38 andre biografer landet over, da den åbnede herhjemme den 5. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko