Nyhed
07. nov. 2008 | 13:56

Halloween-boom i Danmark

Vi søger ritualer, der kan systematisere vores sociale netværker, mener forsker.
Af Mikkel Kofod og Claus Christensen

Oplyste, udhulede græskar på størrelse med badebolde, børn klædt ud som spøgelser og myldretid i Tivoli i efterårsferien.

Interessen for at fejre Halloween er stigende, ja nærmest eksploderet i Danmark.

264.00 mennesker deltog i år i Tivolis Halloween-arrangement, som har gjort efterårsferien til havens mest besøgte periode om året - inklusive både sommer og jul. Den hjemlige græskarproduktion er, ifølge online-leksikonet Wikipedia, i løbet af få år steget til 400.000 græskar i 2008. Og forretninger, der sælger udklædningstøj, melder om en eksplosiv stigning i omsætningen.

"Normalt går jeg på posthuset med tre pakker om dagen, men i oktober måned var jeg på posthuset med 100 pakker hver dag," fortæller Nicoline Louise Petersen fra blikfang.com, der har tolv-doblet sin opsætning over de seneste fire år.

Lys på gravene  
Ordet "Halloween" er en forkortelse af All-hallow-evening, altså Allehelgensaften, der udspringer af den keltiske højtid, Samhain, hvor man uigenkaldeligt siger farvel til sommerhalvåret og ruster sig til vinterens mørke.

I USA er Halloween en national helligdag den 31. oktober, og kommercielt er den større end julen.

"Halloween, som vi kender det i dag, stammer fra USA, men vi har haft elementer i vores egen kultur," siger Else-Marie Kofod, som er leder af Dansk Folkemindesamling.

Rammer om samvær
"Langt tilbage i tiden havde vi Allehelgensaften, hvor man mindedes de døde og tændte lys på gravene, og vores egen fastelavn minder om Halloween med udklædning, hvor børn går fra hus til hus og siger 'boller op, boller ned'. I USA siger man bare 'trick or treat' - altså 'ballade eller lækkerbisken,'" fortsætter Else-Marie Kofod.

Halloween-boomet er udtryk for det moderne menneskes behov for sociale ritualer, mener forskeren.

"Vi danner hele tiden nye netværker - i familien, på arbejdet, sportsklubben. Men i vores moderne samfund kan vi ikke længere bare banke på hos naboen, når vi har brug for samvær."

"Derfor systematiserer vi vores netværker i begivenheder som eksempelvis Halloween, hvor forældrene kan få lidt god mad og vin sammen, mens børnene kan skære i græskar. Traditioner skaber rammer om samvær," siger Else-Marie Kofod.

Forvekslet med øksemorder
At Halloween i Danmark er af nyere dato, kan filmeksperten Nicolas Barbano tale med om.

"Da jeg på Halloween i 1982 gik en tur på Blegdamsvej i mit øksemorderkostume, blev politiet alarmeret, og en hundepatrulje dukkede op," fortæller han.

"Jeg sad to timer i detentionen, inden jeg blev afhørt. Betjenten havde aldrig hørt om Halloween, men heldigvis læste han Radiserne og lod mig gå, da jeg nævnte Den store Græskarmand. Men min økse blev konfiskeret."

Sjov med døden
Interessen for Halloween begyndte herhjemme for alvor i slutningen af 1990'erne. Nicolas Barbano var dengang filmkritiker ved Ekstra Bladet, hvor han skrev en række artikler om fænomenet.

I 1998 tog avisen initiativ til Halloween-fester i Scala, København, hvor hele centreret blev pyntet med græskar. Kort efter begyndte Fætter BR at sælge Halloween-ting, og siden fulgte det årlige Halloween i Tivoli.

"Halloween fejrer de mørke kræfter i mennesket, laver sjov med døden og opfordrer os til at tænke ukonventionelt. Det kræver et vist overskud - det er ikke en fest for sure tanter," understreger Nicolas Barbano, der i år selv fejrede Halloween på Valdemar Slot på Fyn, som i anledningen var forvandlet til stemningsfulde gyserlabyrinter med zombier, dæmoniske klovne, et sindssygehospital og meget mere.

Voksne nyder æstetikken
Film har spillet en afgørende rolle for interessen, mener Nicolas Barbano: "Den oprindelige Maskernes nat fra 1978 var mange danskeres første møde med fænomenets moderne udformning, hvor man klæder sig ud og ser horrorfilm."

"Men også Tim Burtons The Nightmare Before Christmas fra 1993 har haft stor betydning for vores forståelse af selve glæden ved gyset som udgangspunkt for en stor fest," siger Barbano.

Og Halloween er kommet for at blive, vurderer Tivolis kommunikationsmedarbejder, Simon Verheij:

"750.000 mennesker har besøgt Tivoli i de tre år, hvor vi har fejret Halloween. Børnene synes, at det er sjovt at klæde sig ud, og de voksne nyder æstetikken."

Den 11. november udgives The Nightmare Before Christmas i en 2-disc specialudgave, digitalt restaureret og med over to timers ekstramateriale. 

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko